Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Νότος: Αναβλήθηκε το ΔΣ για τα απορρίμματα ελλείψει απαρτίας
    14/10/2026 21:56
    Συνάντηση Τρεπεκλή με τον Noel Formosa στο νέο γραφείο της ΠΙΝ
    14/10/2026 18:54
    5,7 εκ. ευρώ για ευρυζωνικότητα στην Κέρκυρα
    14/10/2026 18:19
    Σε ελαιοτριβείο της Κέρκυρας μαθητές για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων
    14/10/2026 17:43
    Στην Ιόνιο Βουλή οι εργασίες του προγράμματος «Στα χνάρια των προγόνων μας» (pics)
    14/10/2026 17:39
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    istioforo6
    Προσάραξε ιστιοφόρο στο Σιδάρι, κολύμπησε ως την ακτή ο επιβαίνων
    14/10/2026 18:49
    Ακυβέρνητο ιστιοφόρο στον κόλπο της Βασιλικής
    14/10/2026 18:31
    Δυο νέες διακομιδές απ’ την Κέρκυρα
    14/10/2026 18:29
    Διακoπή ρεύματoς την Παρασκευή και τη Δευτέρα σε οκτώ περιοχές
    14/10/2026 17:53
    Σε ελαιοτριβείο της Κέρκυρας μαθητές για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων
    14/10/2026 17:43
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
    ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
    14/10/2026 18:26
    Η ΕΛΜΕ για την “Ειδική Αγωγή και τη σκόπιμη υποβάθμισή της”
    13/10/2026 22:29
    ΕΛΜΕ σε δήμους και Περιφέρεια: λύστε το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών
    13/10/2026 22:21
    Ξενοδοχεία: Ο Αύγουστος γέμισε τα δωμάτια, αλλά δεν ανέβασε τις τιμές
    13/10/2026 22:03
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Πού πήγε το 95% του Σύμπαντος και ποιος το πήρε;»
    14/10/2026 23:39
    Τέσσερις υπαίθριες συναυλίες φέρνει στην Κέρκυρα το Queen’s College London
    14/10/2026 17:28
    Εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Καποδίστρια στο 2ο ΣΔΕ Κέρκυρας για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης στη Φυλακή
    13/10/2026 20:08
    Δ. Δημόπουλος: «Ανθολόγιο-30 χρόνια σταντ-απ σε μία παράσταση»
    13/10/2026 19:55
    Tριήμερο πένθος στη Φιλαρμονική Γαστουρίου για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού
    13/10/2026 18:02
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Μουμούρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων
    14/10/2026 21:50
    Πεντάστερη αρχή για τη Βολίδα – Διπλό για τον Κάβο
    14/10/2026 21:23
    Ο Φαίακας, στο F4 του Κυπέλλου ΕΣΚΑΒΔΕ!
    14/10/2026 20:17
    Έφυγε απ’ τη ζωή o εκπαιδευτικός και διαιτητής μπάσκετ, Σπύρος Μπουχάγιαρ
    12/10/2026 23:45
    Πρεμιέρα στη Φλώρινα για τον Δαμοκλή
    12/10/2026 22:54
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    “Το «μαύρο» στο START TV αποτελεί πλήγμα για την τοπική ενημέρωση, τα ΜΜΕ και την κοινωνία”
    14/10/2026 17:49
    H Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη!
    14/10/2026 17:16
    Ποιος σχεδιάζει την Κέρκυρα και για ποιον; Η μαρίνα mega yacht, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και ο ρόλος του ΤΕΕ
    14/10/2026 17:13
    Ο ναζισμός εξαπλώνεται: η σιωπή και η απραξία δεν είναι ουδέτερη στάση
    12/10/2026 18:12
    Στου  πηγαδιού τον πάτο και πάλι προς τα πάνω
    12/10/2026 00:22
Ανάγνωση Σύγκλητος: Οι ανησυχίες και η εκπαιδευτική διαδικασία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟ

Σύγκλητος: Οι ανησυχίες και η εκπαιδευτική διαδικασία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Απόφαση της Συγκλήτου για την εκπαιδευτική διαδικασία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 30/09/2021 10:22
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Απόφαση της Συγκλήτου για την εκπαιδευτική διαδικασία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Η απόφαση

Κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 η διδασκαλία στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά διά ζώσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6 (ΦΕΚ 4406/24-09-2021, τ. Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση και υπό την απαρέγκλιτη τήρηση των κατωτέρω:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πού πήγε το 95% του Σύμπαντος και ποιος το πήρε;»
Νότος: Αναβλήθηκε το ΔΣ για τα απορρίμματα ελλείψει απαρτίας
Συνάντηση Τρεπεκλή με τον Noel Formosa στο νέο γραφείο της ΠΙΝ
Προσάραξε ιστιοφόρο στο Σιδάρι, κολύμπησε ως την ακτή ο επιβαίνων
Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι

• Φοιτητές και διδακτικό προσωπικό εισέρχονται στους χώρους του Ιδρύματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί εμβολιασμού, νόσησης ή διενέργειας rapid ή μοριακού test. Ο βεβαιωτικός έλεγχος πρόσβασης δύναται να πραγματοποιείται στις εισόδους των πανεπιστημιακών campuses, στις εισόδους των κτιρίων που φιλοξενούν αίθουσες διδασκαλίας ή εντός των αιθουσών διδασκαλίας, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας (π.χ. επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας).

• Οι φοιτητές υποχρεούνται να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους χώρους εντός του Ιδρύματος. Εντός της αίθουσας διδασκαλίας, κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, χωρίς να την αλλάξουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ενός μαθήματος.

• Εάν κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια αρνηθεί να φορέσει σωστά ή εξ ολοκλήρου τη μάσκα ή αρνηθεί να επιδείξει το απαιτούμενο πιστοποιητικό ή να συμμορφωθεί με τον σχετικό βεβαιωτικό έλεγχο, ο διδάσκων προειδοποιεί ότι το μάθημα σύμφωνα με την ΚΥΑ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού όμως προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα μέσα πειθούς εις το όνομα της προστασίας της υγείας του συνόλου της κοινότητας.

• Οι διδάσκοντες φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά την παραμονή τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εντός του Ιδρύματος.

• Εφόσον δεν είναι εφικτή η χρήση ανοικτού χώρου, ή σε περιπτώσεις συγχρωτισμού σε αυτούς, το όποιο διάλειμμα μεταξύ διαδοχικών ωρών διδασκαλίας του ιδίου μαθήματος πραγματοποιείται εντός της αίθουσας διδασκαλίας.

• Σε περιπτώσεις συγχρωτισμού στους ανοικτούς χώρους του Ιδρύματος, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

Σε περίπτωση καταγραφής επιβεβαιωμένου κρούσματος σε διδάσκοντα/διδάσκουσα ενός μαθήματος, η διδασκαλία όλων των ανατεθειμένων σε αυτόν μαθημάτων αναστέλλεται για τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες και για όσο διαρκεί η απουσία του, σύμφωνα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα. Με απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος, εφόσον υπάρχουν διδάσκοντες με συναφή γνωστικά αντικείμενα και αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω της διάρκειας της απουσίας, δύνανται να τροποποιούνται οι αναθέσεις των μαθημάτων των οποίων η διδασκαλία αναστέλλεται κατά τα ανωτέρω. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, η αναστολή της διδασκαλίας πραγματοποιείται με ευθύνη και απόφαση του Προέδρου του οικείου Τμήματος.

 

Ειδικά για τα μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, η διδασκαλία μουσικών οργάνων, τραγουδιού, μουσικής διεύθυνσης και μουσικών συνόλων (ορχήστρα, χορωδία και λοιπά σύνολα) πραγματοποιείται με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται για ανάλογες περιπτώσεις στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εάν κριθεί αναγκαίο, στις περιπτώσεις μεγάλων ακροατηρίων όπου η χωρητικότητα των διαθέσιμων αιθουσών δεν επαρκεί, δίνεται η δυνατότητα σε διδάσκοντες να δημιουργούν περισσότερα του ενός τμήματα διδασκαλίας των μαθημάτων τους. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό λόγω διαθεσιμότητας πόρων/αιθουσών, εκτός της διά ζώσης διδασκαλίας, παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσω διαδικτύου, με εβδομαδιαία εναλλαγή των επιμέρους τμημάτων.

 

Ο προγραμματισμός του ωρολογίου προγράμματος πραγματοποιείται στις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας με βάση την μέγιστη δυνατή πληρότητα αυτών.

 

Τα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών β’ κύκλου πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ιδρυτικές τους αποφάσεις, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την διά ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου.

 

Για την βέλτιστη προετοιμασία της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, η έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου μετατίθεται για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021.

 

Εντέλλεται το Πρυτανικό συμβούλιο όπως καθορίσει τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του βεβαιωτικού ελέγχου πρόσβασης στις αίθουσες διδασκαλίας σύμφωνα με τα ανωτέρω.

 

Η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη ανησυχία της, σχετικά με συγκεκριμένες προβλέψεις και περιορισμούς της υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ειδικά σε σχέση με α) την υιοθέτηση της μέγιστης δυνατής χωρητικότητας των αιθουσών, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες κατασκευαστικές τους συνθήκες, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ακροατηρίων ειδικά των υποχρεωτικών μαθημάτων και β) την μη ειδική πρόβλεψη συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία ευπαθών ομάδων φοιτητών και διδασκόντων. Η υγεία και η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα, παράλληλα με την δυνατότητα πρόσβασης του συνόλου των φοιτητών και φοιτητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών. Για τις περιπτώσεις αυτές προτείνεται ως απολύτως αναγκαία η αναθεώρηση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης των σχετικών μαθημάτων εξ αποστάσεως. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν τις διαθέσιμες αίθουσες και τις εκπαιδευτικές υποδομές του Ιδρύματος, καθώς και την όποια εξέλιξη της πανδημίας εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, κρίνεται επίσης ως επιβεβλημένη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η πρόσθετη νομοθετική πρόβλεψη ώστε, με εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου να δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

 

Επιπλέον, ζητείται από το Υπουργείο Παιδείας, μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης που έλαβε το Ίδρυμα να διατεθεί άμεσα για την προμήθεια υλικού καθαρισμού και απολυμάνσεων των αιθουσών, καθώς και συστημάτων καθαρισμού του αέρα εντός των χώρων διδασκαλίας.

 

Τέλος, η Σύγκλητος χαιρετίζει τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των φοιτητών/φοιτητριών και διδασκόντων στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, και στο πλαίσιο της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, απευθύνει κάλεσμα εμβολιασμού σε όσους και όσες δεν το έχουν ήδη πράξει.

 

Η υπευθυνότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας – όπως αυτή τεκμαίρεται, εκτός από τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και από την έως και σήμερα διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω πανδημίας – δεν συνάδει με την επιχειρούμενη μετακύλιση της ευθύνης της διαχείρισης της πανδημίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς ουσιαστική ευελιξία βάσει των πραγματικών συνθηκών και πάντα στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακυβέρνητο ιστιοφόρο στον κόλπο της Βασιλικής
Δυο νέες διακομιδές απ’ την Κέρκυρα
ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
5,7 εκ. ευρώ για ευρυζωνικότητα στην Κέρκυρα
Διακoπή ρεύματoς την Παρασκευή και τη Δευτέρα σε οκτώ περιοχές
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 15 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Ο καιρός στην Κέρκυρα την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου
  • «Πού πήγε το 95% του Σύμπαντος και ποιος το πήρε;»
  • Νότος: Αναβλήθηκε το ΔΣ για τα απορρίμματα ελλείψει απαρτίας

Τελευταία σχόλια

  1. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  2. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  3. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με πλαστά έγγραφα
  5. Spiros Giourgas στο Eπιμελητήριο: Οι Παξοί δεν είναι ξεχασμένοι

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε ελαιοτριβείο της Κέρκυρας μαθητές για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

14/10/2026 17:43

Στην Ιόνιο Βουλή οι εργασίες του προγράμματος «Στα χνάρια των προγόνων μας» (pics)

14/10/2026 17:39

Ελλείψεις προσωπικού και κτιρίων στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία

14/10/2026 17:36

Τέσσερις υπαίθριες συναυλίες φέρνει στην Κέρκυρα το Queen’s College London

14/10/2026 17:28
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise