Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Συνάντηση τoυ Δημάρχoυ με τη Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Κοινοτήτων στις Μπενίτσες
    21/08/2026
    Αυλωνίτης: Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση των αρίστων! Προτελευταία η Ελλάδα στην Ε.Ε.σε δαπάνες για την παιδεία!
    21/08/2026
    Συνάντηση Μαχειμάρη-Κόκκαλη με τον πρόεδρο του Χαμόγελου
    21/08/2026
    Ακόμη 13 πρόστιμα από την Υπηρεσία Καθαριότητας
    21/08/2026
    Κόντρα και μπηχτές μεταξύ Γκίκα – Αυλωνίτη με φόντο το… Αχίλλειο
    20/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Meteo | Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες – Πού θα φτάσουν τα 40άρια;
    21/08/2026
    Σύλληψη αλλοδαπού στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
    21/08/2026
    Οδηγούσε μεθυσμένος στη Ζάκυνθο
    21/08/2026
    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο
    21/08/2026
    Έχασε τη ζωή του στη θάλασσα των Αλυκών Λευκίμμης
    21/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    20/08/2026
    Κέρκυρα: Αύξηση 17,3% στους επιβάτες κρουαζιέρας το πρώτο επτάμηνο
    19/08/2026
    Εργατικό Κέντρο: Kάλεσμα στο συλλαλητήριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
    18/08/2026
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άγγιξε το 1 εκατομμύριο επιβάτες τον Ιούλιο
    13/08/2026
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Στον ευρωπαϊκό χάρτη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Πολιορκία της Κέρκυρας του 1716
    21/08/2026
    Από Τρίτη, ξεκινούν οι εγγραφές στη Φιλαρμονική Μάντζαρος
    21/08/2026
    Χρήστος Γαλανόπουλος: «Η Σύρραξη των Τεσσάρων-Λούνα»
    21/08/2026
    Η «Μάγια, η μέλισσα» στο Θέατρο του Μον Ρεπό
    20/08/2026
    Eιρήνη Κουντουράκου: «Αγνύθα»
    20/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στην K17 του Ηρακλή ο Σαλβάνος!
    20/08/2026
    Ντούσκος και Διαβάτη στο Παγκόσμιο του Άμστερνταμ!
    20/08/2026
    Ολυμπιακός: Διπλή εκπροσώπηση στην Κέρκυρα με Όλυμπο και ΑΕ Λευκίμμης
    20/08/2026
    Οι Vourligans ζητούν εξηγήσεις για το μέλλον του ΑΟ Κέρκυρα
    20/08/2026
    Απέκτησε Ζάγκο ο ΟΦΑΜ!
    18/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Tο κόστoς της καθημερινότητας και η ανάγκη για μια νέα οικονομική πολιτική
    21/08/2026
    Για τις εξελίξεις στoν Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
    20/08/2026
    Με αύξηση 7,20% στις αφίξεις εξωτερικού έκλεισε ο Ιούλιος, στο «Ι. Καποδίστριας»
    16/08/2026
    Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή επάρκεια
    16/08/2026
    Ο Δήμος που γνωρίζει το πρόβλημα πριν τηλεφωνήσει ο δημότης
    16/08/2026
Ανάγνωση Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 15/09/2021
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Τμήμα Ιστορίας θα δεχθεί φέτος συνολικά 35 επιτυχόντες, εκ των οποίων οι 22 προέρχονται από τους αποφοίτους των ΓΕΛ του 2021. Το αποτέλεσμα αυτό είναι συνδυασμός ποικίλων παραμέτρων διαφορετικής βαρύτητας.
Πρώτον, η επιβολή της ΕΒΕ από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, τη συρρίκνωση των περιφερειακών ΑΕΙ, ανάγκασε τα τμήματα όλων των πανεπιστημίων να ορίσουν ΕΒΕ δεδομένης της «απειλής» ότι, αν δεν το έπρατταν, θα την επέβαλε το ίδιο το Υπουργείο. Οι δε μετέπειτα εξαγγελίες του Υπουργείου για ενίσχυση όλων των περιφερειακών-νησιωτικών ΑΕΙ στην πραγματικότητα αφορούσαν, δυστυχώς, μόνο τρία (ΔΠΘ, Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας) και, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ακόμα και γι’ αυτά. Το μέτρο που θα μπορούσε, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ΕΒΕ, να ενισχύσει τα περιφερειακά ΑΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά θα ήταν η περικοπή στα τελευταία των προσφερόμενων θέσεων, προκειμένου να ενισχυθούν τα περιφερειακά Τμήματα της Χώρας. Το Υπουργείο, ωστόσο, δεν υλοποίησε τη δέσμευσή του να στηρίξει τα περιφερειακά και ιδίως τα νησιωτικά πανεπιστήμια.
Δεύτερον, οι συνεχείς αστοχίες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ίδρυση νέων ομοειδών με το Τμήμα Ιστορίας του Ι.Π. Τμημάτων στον ηπειρωτικό χώρο της επικράτειας και, στη συνέχεια, η ενσωμάτωσή τους σε κεντρικά Πανεπιστήμια του ηπειρωτικού χώρου λειτουργούν αποτρεπτικά για υποψήφιους, οι οποίοι ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να εισαχθούν στα αντίστοιχα «παλαιά» νησιωτικά Τμήματα, όπως στο Τμήμα Ιστορίας του Ι.Π. Για αυτές τις αστοχίες δεν ήταν άμοιρες ευθυνών και οι προηγούμενες διοικήσεις του Ι.Π., οι οποίες, βασιζόμενες σε έωλες υποσχέσεις, δεν κατόρθωσαν να εκπονήσουν, μαζί με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπ. Παιδείας, σοβαρές μελέτες βιωσιμότητας των Τμημάτων που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο νησιωτικό χώρο. Ας σημειωθεί βέβαια ότι, σε αυτό το δυσμενές διοικητικό περιβάλλον και δεδομένης της υποχρέωσης ορισμού ΕΒΕ, το Τμήμα Ιστορίας του Ι.Π. προέβαλε ως κύρια «όπλα» το σύγχρονο διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών και την ακαδημαϊκή προσφορά του κατά τα 36 έτη λειτουργίας του ως μοναδικού Τμήματος Ιστορίας στην Ελλάδα. Ο ορισμός της ΕΒΕ στο 0,90 σε συνδυασμό με την οικονομική παράμετρο είχε ως αποτέλεσμα να εισαχθούν στο Τμήμα Ιστορίας του Ι.Π. πολύ λιγότεροι φοιτητές σε σχέση με τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη.
Τρίτον, το Υπουργείο Παιδείας το 2020 άλλαξε χωρίς τεκμηρίωση την αντιστοίχιση του Τμήματος για όσους φοιτητές επιδιώκουν μεταγραφή σε άλλο πανεπιστήμιο. Το αποτέλεσμα ήταν το Τμήμα Ιστορίας να αφαιρεθεί από τη μεγάλη ομάδα των Τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας και να αντιστοιχεί μόνο με δύο Τμήματα, το Ιστορίας-Εθνολογίας ΔΠΘ και το Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Αιγαίου. Η δυνατότητα μεταγραφής επηρεάζει μεγάλο αριθμό των υποψηφίων φοιτητών κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Αυτό αποδεικνύεται και από το χαμηλό αριθμό των επιτυχόντων, που δήλωσαν τα αντίστοιχα Τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ στις πρώτες τρεις σειρές προτίμησης.
Τέταρτον, στην κοινή γνώμη έχει αδίκως δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι σπουδές στην Κέρκυρα αποτελούν μια «ακριβή» επιλογή λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης. Ωστόσο, η ύπαρξη φοιτητικής εστίας και πανεπιστημιακής λέσχης αντισταθμίζουν την πραγματικότητα των υψηλών ενοικίων.
Η σημερινή εικόνα αδικεί κατάφωρα το Τμήμα Ιστορίας παρόλο που αυτό συμβαδίζει με τις εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Με 36 χρόνια ζωής αποτελεί ένα από τα παλαιότερα Τμήματα Ιστορίας στην Ελλάδα, με πρωτοποριακό και διαρκώς ανανεούμενο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών και ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου και διεθνώς αναγνωρισμένο. Αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη εξαιρετικά επιτυχημένη πιστοποίηση του ΠΠΣ από την ΕΘΑΑΕ, τους χιλιάδες αποφοίτους του και την ελκυστικότητα των τεσσάρων μεταπτυχιακών του προγραμμάτων.
Με βάση τα παραπάνω το Τμήμα Ιστορίας διεκδικεί:
Α) Την κατάργηση της ΕΒΕ. Επισημαίνουμε ότι ακόμα και ο επαναπροσδιορισμός της ΕΒΕ από τα νησιωτικά Τμήματα αποτελεί μία επιλογή, που ναι μεν μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει το αριθμό των επιτυχόντων, δεν αντιμετωπίζει όμως από μόνη της με αποτελεσματικό τρόπο τη συρρίκνωση των περιφερειακών-νησιωτικών ΑΕΙ.
Β) Σε περίπτωση συνέχισης της πολιτικής της ΕΒΕ, τη γενναία περικοπή από το Υπουργείο Παιδείας των προσφερόμενων θέσεων στα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας των κεντρικών πανεπιστημίων, ώστε με κριτήριο την ακαδημαϊκή προσφορά να συνεχίσουν να λειτουργούν τα τμήματα στη νησιωτική περιφέρεια.
Γ) Την επαναφορά του δικαιώματος σε υποψήφιους όλων των κατευθύνσεων να δηλώνουν Τμήματα του 1ου πεδίου. Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε από το 2000 έως το 2017 στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ με επιτυχία.
Δ) Την επαναφορά της αντιστοίχισης του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με τα υπόλοιπα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, όπως ίσχυε έως το 2020.

Τέλος, καλούμε τη Σύγκλητο και την Πρυτανική Αρχή να σταθούν αρωγοί στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του Τμήματος Ιστορίας, το οποίο, ως μοναδικό περιφερειακό Τμήμα Ιστορίας, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε έως σήμερα (κτηριακές, οικονομικές, τοπικιστικές, χωροταξικές κλπ.), κατόρθωσε να αποκτήσει άριστες υποδομές και να εμπλουτίσει το περιεχόμενο των σπουδών που παρέχει, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, να ενισχύσει την απαιτούμενη διδασκαλία κλασικών ιστορικών ενοτήτων και να διατηρήσει τη διεπιστημονικότητα στο Πρόγραμμα Σπουδών του. Το Τμήμα Ιστορίας έχει την ωριμότητα και την εμπειρία να συνδυάζει το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο με την ανάγκη περαιτέρω επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων του.

Ι.Π: Νέος κύκλος σπουδών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα τουρισμού
Mπορώ να σπουδάσω με 3.000 ευρώ το χρόνο; Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο μπορείς!
Iόνιο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με τη UNICEF
“Η Βιοηθική την Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης”
Ι.Π: 10η Θερινή Συνάντηση Μουσικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Συνάντηση τoυ Δημάρχoυ με τη Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Κοινοτήτων στις Μπενίτσες
  • Meteo | Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες – Πού θα φτάσουν τα 40άρια;
  • Σύλληψη αλλοδαπού στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
  • Οδηγούσε μεθυσμένος στη Ζάκυνθο
  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Η Tεχνητή Νοημοσύνη, σε όλα τα προπτυχιακά του Ιονίου Πανεπιστημίου

01/07/2026

Το Τμήμα Πληροφορικής του Ι.Π στην Κέρκυρα ως σύγχρονη επιλογή στο μηχανογραφικό

30/06/2026

Επίτιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (video, pics)

29/06/2026

Σύλλογος Εστιακών: «Η εστία που δεν αντέχει φοιτητές, αντέχει θερινά προγράμματα» – Πρόσκληση σε έκτακτη συνδιάσκεψη

18/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise