Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Στο στόχαστρο Αυλωνίτη οι Γεωργιάδης – Πατούλης: Ανοχή σε VIP κλινικές που λειτουργούν κάτω από τη μύτη τους!
    10/09/2026
    Υδραίου: Σε τροχιά υποβάθμισης οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολικές υποδομές του Δήμου μας!
    10/09/2026
    ΑΝΑΣΑ: Το μετέωρο βήμα του ΝΑΟΚ οι πανηγυρισμοί και οι ευχαριστίες
    10/09/2026
    Χρηματοδότηση για την παράκαμψη Μπενιτσών ζητά ο Μπιάγκης
    09/09/2026
    Αλεξάκης: Τα σκουπίδια δεν είναι «έκτακτο πρόβλημα», αλλά ευθύνη της Δημοτικής Αρχής
    09/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κέρκυρα: Δύο συλλήψεις στο αεροδρόμιο για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
    12/09/2026
    Αιχμές Αυλωνίτη για ακρίβεια, στέγη και μισθούς εκπαιδευτικών στην αφετηρία της σχολικής χρονιάς
    11/09/2026
    Αγιασμοί στα σχολεία της Κέρκυρας (φωτορεπορτάζ)
    11/09/2026
    Μήνυμα Καββαδία για τη νέα σχολική χρονιά με αιχμές για ελλείψεις και υποδομές
    11/09/2026
    Μήνυμα Τρεπεκλή για τη νέα χρονιά με αιχμή τις ίσες ευκαιρίες στα νησιά
    11/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Η ΕΛΜΕ για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια
    10/09/2026
    Σχεδόν 1,5 εκ. στο Δήμο από το τέλος κρουαζιέρας
    09/09/2026
    school
    ΣΕΠΕ: Άμεση κάλυψη των κενών ΤΩΡΑ!
    09/09/2026
    Η ΕΛΜΕ ετοιμάζει παρέμβαση στη ΔΔΕ
    07/09/2026
    Απόλυτη απαγόρευση κατασκευών στα 25 μέτρα από το κύμα
    04/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
    10/09/2026
    Οι Φιλαρμονικές Καποδίστριας και Σιναράδων στη Συνάντηση Φιλαρμονικών Δρόμου στη Λευκάδα
    10/09/2026
    Τιμήθηκε από τον Δήμο η Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγ. Σπυρίδων» για τον θρίαμβό της στη Σουηδία
    08/09/2026
    Ακροάσεις νέων μελών της Μικτής Χορωδίας Θ. Φλαγγίνης
    08/09/2026
    «Βαρυτικά Κύματα – 30 χρόνια επιτυχίες»
    08/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Εκτός Κυπέλλου Ερασιτεχνών η ΑΕ Λευκίμμης
    10/09/2026
    Στις 24/10 η πρεμιέρα της Α1 ΕΣΚΑΒΔΕ: Η κλήρωση για τις ομάδες της Κέρκυρας
    09/09/2026
    Τιμά τον Χάρη Παπαγεωργίου η ΓEK
    09/09/2026
    Εκτός έδρας δοκιμασία για την ΑΕΛ στο Αγρίνιο
    09/09/2026
    Rising Stars: Πανεύκολα στον τελικό ο Ιόνιος!
    08/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
    10/09/2026
    Η διαχρονική ευθύνη του εκλογικού σώματος
    10/09/2026
    Η Ασπίδα του Αχιλλέα – Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απροστάτευτη
    10/09/2026
    Οι ανάγκες μας δεν χωράνε σε εξαγγελίες για το 2028!
    08/09/2026
    Ώρα σου καλή…
    08/09/2026
Ανάγνωση Γκίκας: Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών και εξισορρόπηση της ευθύνης
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίκας: Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών και εξισορρόπηση της ευθύνης

Στη συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Med Group που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας συμμετείχε ο Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 08/09/2021
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Στη συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Med Group (Κοινοβούλια Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας συμμετείχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία.
Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, βασικοί ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Σύμφωνα με το βουλευτή Κέρκυρας:
Ο Στέφανος Γκίκας τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας ότι 21 χρόνια μετά την Συνθήκη της Νίκαιας, όπου θεσπίστηκε η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, τα βήματα που έχουν γίνει για την ανάπτυξή της δεν είναι ικανοποιητικά.
Τόνισε ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία εξυπηρετεί τον στόχο των κρατών-μελών του Νότου, για την ανάπτυξη μίας ενιαίας στάσης για τα θέματα που αφορούν στη Μεσόγειο και την άσκηση πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Ο Βουλευτής σημείωσε ότι πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι η γειτονία με την Τουρκία, μία χώρα – «ταραξία», που ασκεί αναθεωρητική πολιτική του 19ου αιώνα, δημιουργεί αρκετές δυσκολίες στην Ελλάδα και στις χώρες της περιοχής.
Υπογράμμισε, ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει αυστηρά την Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί η Ειρήνη στην περιοχή. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει προτείνει τη δημιουργία μιας Αεροναυτικής Δύναμης των κρατών-μελών του Νότου, η οποία θα έχει ως στόχο τη διασφάλιση της Ειρήνης.
Κατά τη συζήτηση της θεματικής ενότητας για την Μεταναστευτική Πολιτική, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι το 2015 η μεταναστευτική κρίση βρήκε την Ευρώπη απροετοίμαστη. Παράλληλα, έως σήμερα, δεν έχει αναπτύξει μία ενιαία Πολιτική, παρά πορεύεται με ad hoc αντιδράσεις.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία το 2020, όταν ο Έβρος δέχτηκε μεγάλη πίεση. Τότε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Frontex ενισχύθηκε άμεσα με δυνάμεις από όλη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι απαιτείται ωστόσο μία «συνολική Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ότι αποτελεί για την Ελλάδα βάση συζήτησης, που όμως επιδέχεται αρκετών βελτιώσεων.
Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Σύμφωνο οφείλει να επιτυγχάνει έναν δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης, μία ισορροπία μεταξύ των υποχρεώσεων και της αλληλεγγύης των κρατών-μελών. Σε αυτό το πλαίσιο τα κράτη της πρώτης γραμμής, στα οποία ανήκει η Ελλάδα, θα πρέπει να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος ευθύνης, ωστόσο όπως υπογράμμισε, η αλληλεγγύη των άλλων κρατών πρέπει να έχει εξίσου δεσμευτικό χαρακτήρα και να προβλέπονται αυτοματισμοί αντί περίπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός λειτουργικού Ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης με δίκαιη κατανομή ευθύνης, στην διαμόρφωση μίας κοινής Ευρωπαϊκής στάσης στην προστασία των συνόρων της ΕΕ και στην από κοινού λήψη μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Ο Βουλευτής κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος της πρώτης γραμμής, θα συνεχίσει να προστατεύει τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα η ΕΕ θα καταλήξει σε ένα δίκαιο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το οποίο θα χαρακτηρίζει η δίκαιη κατανομή βάρους και η εξισορρόπηση της ευθύνης.

Γκίκας: Πακέτο παρεμβάσεων 2,2 δισ. ευρώ στο επίκεντρο της 90ής ΔΕΘ
Γκίκας: 2,3 δισ. για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό των Νησιών
Παραχωρούνται οι εγκαταστάσεις στον ΝΑΟΚ με απόφαση του υπ. Οικονομικών
Εγκρίθηκε η ΜΠΕ για τη μαρίνα της Ημερολιάς
Οπλίτης γιατρός στο Μαθράκι
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Κέρκυρα: Δύο συλλήψεις στο αεροδρόμιο για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
  • Αιχμές Αυλωνίτη για ακρίβεια, στέγη και μισθούς εκπαιδευτικών στην αφετηρία της σχολικής χρονιάς
  • Αγιασμοί στα σχολεία της Κέρκυρας (φωτορεπορτάζ)
  • Μήνυμα Καββαδία για τη νέα σχολική χρονιά με αιχμές για ελλείψεις και υποδομές
  • Μήνυμα Τρεπεκλή για τη νέα χρονιά με αιχμή τις ίσες ευκαιρίες στα νησιά

Τελευταία σχόλια

  1. Ιωάννης Λευτεριώτης στο Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
  2. ΜΑΚΡΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ στο Στα αυτοκίνητα κοιμούνται  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα!
  3. TS στο Στα αυτοκίνητα κοιμούνται  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα!
  4. Σπυρίδων Στάλιας στο Θλίψη στην Κέρκυρα: «Έφυγε» o δημοσιογράφος Γιάννης Ρεβύθης
  5. Βασιλης στο Το καλοκαίρι που η Κέρκυρα έγινε καμίνι!

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Γκίκας: Τα έργα στην Κέρκυρα από το Ταμείο Ανάκαμψης

02/09/2026

Γκίκας: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη εργολαβία στο ΕΑΚΚ

28/08/2026

Γκίκας: Πρoχωρά η μετεγκατάσταση των καρνάγιων στον Ποταμό

27/08/2026

Τα έργα της Κέρκυρας στο επίκεντρο της συνάντησης Γκίκα – Μητσοτάκη

26/08/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise