Στη συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Med Group (Κοινοβούλια Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας συμμετείχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία.
Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, βασικοί ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.
Σύμφωνα με το βουλευτή Κέρκυρας:
Ο Στέφανος Γκίκας τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας ότι 21 χρόνια μετά την Συνθήκη της Νίκαιας, όπου θεσπίστηκε η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, τα βήματα που έχουν γίνει για την ανάπτυξή της δεν είναι ικανοποιητικά.
Τόνισε ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία εξυπηρετεί τον στόχο των κρατών-μελών του Νότου, για την ανάπτυξη μίας ενιαίας στάσης για τα θέματα που αφορούν στη Μεσόγειο και την άσκηση πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Ο Βουλευτής σημείωσε ότι πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι η γειτονία με την Τουρκία, μία χώρα – «ταραξία», που ασκεί αναθεωρητική πολιτική του 19ου αιώνα, δημιουργεί αρκετές δυσκολίες στην Ελλάδα και στις χώρες της περιοχής.
Υπογράμμισε, ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει αυστηρά την Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί η Ειρήνη στην περιοχή. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει προτείνει τη δημιουργία μιας Αεροναυτικής Δύναμης των κρατών-μελών του Νότου, η οποία θα έχει ως στόχο τη διασφάλιση της Ειρήνης.
Κατά τη συζήτηση της θεματικής ενότητας για την Μεταναστευτική Πολιτική, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι το 2015 η μεταναστευτική κρίση βρήκε την Ευρώπη απροετοίμαστη. Παράλληλα, έως σήμερα, δεν έχει αναπτύξει μία ενιαία Πολιτική, παρά πορεύεται με ad hoc αντιδράσεις.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία το 2020, όταν ο Έβρος δέχτηκε μεγάλη πίεση. Τότε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Frontex ενισχύθηκε άμεσα με δυνάμεις από όλη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι απαιτείται ωστόσο μία «συνολική Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ότι αποτελεί για την Ελλάδα βάση συζήτησης, που όμως επιδέχεται αρκετών βελτιώσεων.
Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Σύμφωνο οφείλει να επιτυγχάνει έναν δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης, μία ισορροπία μεταξύ των υποχρεώσεων και της αλληλεγγύης των κρατών-μελών. Σε αυτό το πλαίσιο τα κράτη της πρώτης γραμμής, στα οποία ανήκει η Ελλάδα, θα πρέπει να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος ευθύνης, ωστόσο όπως υπογράμμισε, η αλληλεγγύη των άλλων κρατών πρέπει να έχει εξίσου δεσμευτικό χαρακτήρα και να προβλέπονται αυτοματισμοί αντί περίπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός λειτουργικού Ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης με δίκαιη κατανομή ευθύνης, στην διαμόρφωση μίας κοινής Ευρωπαϊκής στάσης στην προστασία των συνόρων της ΕΕ και στην από κοινού λήψη μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Ο Βουλευτής κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος της πρώτης γραμμής, θα συνεχίσει να προστατεύει τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα η ΕΕ θα καταλήξει σε ένα δίκαιο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το οποίο θα χαρακτηρίζει η δίκαιη κατανομή βάρους και η εξισορρόπηση της ευθύνης.