Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Συλλυπητήρια της AΝΑΣΑ για την απώλεια του Ηλία Μακρή
    23/10/2026 23:33
    Αυλωνίτης: Μπουκώσαμε από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για το ΕΑΚ Κέρκυρας
    23/10/2026 20:58
    KΕΔΕ: διεκδικεί 10 δισ. ευρώ από τους ΚΑΠ και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις
    23/10/2026 20:50
    ΚOΒ Εκπαιδευτικών: θυμήθηκαν τα σωματεία όταν μύρισαν εκλογές
    23/10/2026 20:20
    Δρυ: «Περί ανέμων και υδάτων» το Περιφερειακό στη Λευκάδα
    23/10/2026 20:16
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Kέρκυρα: το πρόγραμμα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου
    23/10/2026 20:25
    Εσωτερικός έλεγχος στα πανεπιστήμια: ημερίδα ΕΑΔ και Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα
    23/10/2026 20:05
    Διακοπή ρεύματος την Κυριακή – Δείτε που
    23/10/2026 19:55
    Ραντεβού στο Σκριπερό για την 3η πεζοπορία της ΕΛΜΕ
    23/10/2026 12:11
    Ηνωμένo Βασίλειο: Δύο θύελλες μέσα σε περίπου 48 ώρες
    23/10/2026 12:04
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    http://www.corfupress.com/news/images/stories/epimelitirio_corfu.JPG
    Επιμελητήριο: Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Παξών
    23/10/2026 21:01
    Εργατικό Κέντρο: περιοδείες σε αεροδρόμιο, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ για τη δράση στα λιμάνια
    23/10/2026 19:38
    Η ΕΛΜΕ ζητά να μείνει η ΔΔΕ έξω από τις παρατάξεις
    23/10/2026 12:50
    Δύο Κερκυραίoι στη λίστα «40 Under 40» του Fortune Greece
    23/10/2026 12:36
    ΣΕΠΕ: Διευθυντές καλούνται να εγγυηθούν πληρωμές χωρίς χρήματα
    23/10/2026 12:30
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η Αίγινα στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας: Βιβλιοπαρουσίαση στην Αναγνωστική
    23/10/2026 12:01
    «Όταν το Σύμπαν διαφωνεί με τον εαυτό του»
    22/10/2026 23:59
    Oι Κoυραμάδες τιμούν την 28η Οκτωβρίου με ομιλία του Γ. Ζούμπου
    22/10/2026 19:40
    Νέο έργο του Γιώργου Μηνά σε συναυλία στην Αθήνα
    22/10/2026 19:04
    Εκδήλωση παρoυσίασης βιβλίων στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών
    21/10/2026 00:37
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Mέσα με Παναιγιάλειο η ΑΕΛ, έξω με Παναγρινιακό ο ΟΦΑΜ!
    23/10/2026 23:49
    Γκίκας: «Έργα 3 εκ. ευρώ στο ΕΑΚΚ και νέα προοπτική για τον κερκυραϊκό αθλητισμό»
    23/10/2026 19:50
    Βρούτσης από Κέρκυρα: έργα 3 εκ. ευρώ στο ΕΑΚΚ και νέα μεγάλη κερκίδα
    23/10/2026 00:42
    Τη Δευτέρα κληρώνει για τη β’ φάση του Κυπέλλου!
    22/10/2026 20:44
    Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
    19/10/2026 23:26
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ιστορική αποκατάσταση του εμβληματικού Κερκυραίου κομμουνιστή Ν. Βαρότση ως μεταφραστή 176 επιστολών του Καποδίστρια
    22/10/2026 19:00
    Mήνυμα αναγέννησης και ελπίδας στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ
    20/10/2026 11:57
    Να γιατί μας ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι!
    20/10/2026 11:53
    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
    19/10/2026 17:27
    Η σχέση «αγάπης και μίσους» Κέρκυρας και ΗΠΑ
    19/10/2026 17:25
Ανάγνωση Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) – Εφ’ όλης της ύλης
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΘΡΑ

Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) – Εφ’ όλης της ύλης

Άρθρο του Χρυσόστομου Μπούκα

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ
Δημοσιεύτηκε 22/12/2020 22:14
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

1ον. Κέρκυρα και Κεφαλλονιά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο δημοπράτησης των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων συνολικής αξίας 47 περίπου εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον ΦΠΑ (σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου).

2ον. Το Υπουργείο Ενέργειας νομοθετεί για τα Ιόνια Νησιά φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφερειακό Φορέα και μεταβιβάζει σημαντικές αρμοδιότητες που είχαν και προγραμμάτιζαν διαδημοτικοί φορείς (κατασκευή εργοστασίων απορριμμάτων).

3ον. Η κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, υπογράφει σύμβαση αντί τιμήματος 100.000 ευρώ με την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) για εργασία που ήδη έχουν εκτελέσει στελέχη των συνδέσμων διαχείρισης απορριμμάτων Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς (ΣΥΔΙΣΑ και ΕΔΑΚΙ) χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώπα, μη μιλάς…
Αδιαφορία και ανευθυνότητα
#Κίνημα Αλητείας
#Κίνημα Αλητείας
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

4ον. Φυσικά τον συνολικό προγραμματισμό του Περιφερειακού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων δεν θα τον κάνει ο συμπαθής Δήμαρχος Βοΐου κ. Λαμπρόπουλος (ιατρός το επάγγελμα) ή ο επίσης συμπαθής Δήμαρχος Εορδαίας κ. Πλακεντάς, (Απόφοιτος Τεχνολογικών Εφαρμογών-Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης), πρώην και νυν πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ.

5ον. Η ΔΙΑΔΥΜΑ συνεργάζεται με την εταιρεία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. της οποίας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο κ. Λεων. Μπόμπολας.

6ον. Η ΔΙΑΔΥΜΑ (προφανώς η ΕΠΑΔΥΜ που διαθέτει την εμπειρία και τεχνογνωσία) σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα δημοπρατήσει την κατασκευή, συντήρηση και ίσως τη λειτουργία για πολλά χρόνια των εργοστασίων απορριμμάτων Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς.

7ον. Εκτιμάται ότι η εταιρεία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. η οποία θα τρέξει την διαδικασία των δύο εργοστασίων, θα είναι υποψήφια στο διαγωνισμό των εργοστασίων.

8ον. Πιθανολογείται βάσιμα ότι η εταιρεία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει το διαγωνισμό για τα εργοστάσια απορριμμάτων Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς. Κεφάλαια έχει, τεχνογνωσία διαθέτει, στελεχώνεται από έμπειρο τεχνικό προσωπικό, κάνει το διαγωνισμό. Όλα τα έχει.

Μέλλει να αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον.

Με απλά λόγια: Η εταιρεία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. (συμφερόντων κ. Μπόμπολα) συνεργαζόμενη με τη ΔΙΑΔΥΜΑ και με τη συνεργασία του Υπουργείου, φαίνεται ότι πληρώνεται αδρά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το ποσό των 100.000 ευρώ κατ’ αρχάς, για να διοργανώσει τον διαγωνισμό κατασκευής, συντήρησης και πιθανόν λειτουργίας για πολλά χρόνια, των εργοστασίων απορριμμάτων Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς (αξίας μόνο της κατασκευής 47 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ), στον οποίο διαγωνισμό θεωρούμε ότι θα λάβει μέρος και θα κερδίσει.

Δεν είναι σκοπός μας να στοχοποιήσουμε τον κ. Μπόμπολα. Και εκείνος να απέσυρε την εταιρεία του, κάποιος άλλος κ. Μπόμπολας θα εμφανιζόταν στο προσκήνιο.

Και ως κεφάλαιο που επενδύεται, πρέπει να αποδώσει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Είναι νόμος του καπιταλισμού αυτός.

Ο μόνος σκληρός αγώνας που διεξάγεται στο κεφάλαιο, είναι μεταξύ των ανταγωνιστών.

Στοχοποιούμε πολιτικά την αδιαφάνεια, την δολοπλοκία, τον κρυφό σχεδιασμό σε βάρος των πολιτών.

Θεωρούμε πολιτικά υπεύθυνους όσους ευθύνονται για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις των έργων που είχαν δρομολογηθεί. Δεν κατανοούμε με κανένα τρόπο, πρακτικές που θέλουν να αρχίσουν πολλά από τα κομμάτια της διαδικασίας, εξ αρχής.

Εφόσον αλλάζει ο φορέας διαχείρισης και από τους Δήμους περνάει στην Περιφέρεια, θεωρούμε αυτονόητο να χρειαστεί να τροποποιηθούν, ίσως και νομοθετικά, πολλές παράμετροι, να ζητηθούν νέες εγκρίσεις, με αποτέλεσμα την μικρότερη ή μεγαλύτερη καθυστέρηση έργων που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Εμείς δεν βρίσκουμε καμία λογική που να υποστηρίζει το εγχείρημα. Όσοι πλειοδοτούν σε αυτή τη λογική, ας αναπτύξουν τα επιχειρήματα δημόσια.

Μια είναι η αλήθεια: υπάρχει ενδεχόμενο το κεντρικό κράτος, να υπαναχωρήσει από συμφωνίες και δεσμεύσεις, μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κοζάνη, στα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού, ώστε να εκβιάσει Δημοτικές αρχές στη λογική ή κάνετε όσα εμείς προγραμματίζουμε, ή διαφορετικά θα έχετε επιπτώσεις που θα σας εκθέσουν.

Εάν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, ασφαλώς δεν είναι αγαστή συνεργασία για το καλό του τόπου. Στυγνός εκβιασμός θα είναι.

Στοχοποιούμε εκτελεστές σχεδίων, που προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους δεν ορρωδούν προ ουδενός εμποδίου που θα σταματήσει τα σχέδιά τους. Ακόμα και να αφαιρέσουν πολιτικά και περιουσιακά κεκτημένα πολιτών.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, από τις επαφές της που είχε μέχρι τώρα με το Υπουργείο, τον Γεν. Γραμματέα αποβλήτων κ. Γραφάκο, την ΔΙΑΔΥΜΑ, και ίσως την ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. έχει να πει κάτι διαφορετικό;

Γιατί δεν συνεργάζεται με τους Δήμους στην πολύμηνη εργασία που έχει γίνει από έμπειρο και αξιόλογο εγχώριο τεχνικό προσωπικό, αλλά και ειδικά πιστοποιημένα αναγνωρισμένα για το κύρος τους μελετητικά τεχνικά γραφεία, στον προγραμματισμό και την τελική προσπάθεια;

Το θέμα για μας είναι απλό. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα έχει τον τελικό λόγο δημοπράτησης των εργοστασίων απορριμμάτων. Μας ενδιαφέρει να είμαστε αφεντικά στον τόπο μας, δηλαδή μια κοπιώδης εργασία που έφθασε στο τέλος της, να πραγματοποιηθεί και να ελέγχεται τώρα και στο μέλλον από εκείνους που έχουν την συνολική ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων έναντι των δημοτών.

Τι δεν καταλαβαίνουμε τελικά εμείς οι πολίτες των Ιονίων Νήσων;

Υπάρχει και ένα δεδομένο μέχρι σήμερα που εμείς χαρακτηρίζουμε σκάνδαλο:

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Διαδημοτικών Φορέων που μέχρι τώρα διαχειρίζονται τα απορρίμματα και αποτελούν κτήμα των δημοτών γιατί αποκτήθηκαν με τα ανταποδοτικά τους τέλη, μεταβιβάζονται απνευστί, χωρίς καμία αποζημίωση, στον νέο Περιφερειακό Φορέα.

Ποιον ρωτήσανε;

Δίκαια και συνεπείς στη διαφύλαξη των συμφερόντων των δημοτών, τα Δημοτικά Συμβούλια Κερκυραίων και Αργοστολίου και οι αντίστοιχοι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΣΥΔΙΣΑ και ΕΔΑΚΙ) τάχθηκαν αντίθετα στην αντισυνταγματική (κατά την άποψή μας) ρύθμιση του Υπουργείου.

Τέλος πρέπει σαν επίλογο να τονίσουμε ότι όταν κλέβουν, αφαιρούν, μεταβιβάζουν ή «ρυθμίζουν» αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφαιρούν πολιτική ισχύ και δημοκρατικά δικαιώματα από τους ίδιους τους δημότες.

Χρέος των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι με κάθε κόστος, μακριά από επικύψεις σε κομματικές ή κυβερνητικές ιεραρχίες και εντολές από δοτούς κυβερνητικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, να αντισταθούν, να αγωνιστούν και να κερδίσουν κάθε διαπλοκή και διαφθορά. Να προτάξουν γενναιότητα απέναντι στη δηλητηριώδη αδιαφάνεια.

Να μη πουλήσουν τα συμφέροντα των δημοτών τους.

Σε αντίθετη περίπτωση κάνουν κάτι μεγαλύτερο από πολιτικό έγκλημα. Κάνουν λάθος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαθήματα στο νηπιαγωγείο
Απολογισμός!
Μπούκας: Αίτημα επείγουσας σύγκλισης του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου
Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Τα δεκανίκια της δεξιάς
Τομέας Υγείας… Χρυσόστομου Μπούκα
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 24 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Ομίχλη νωρίς το πρωί και νεφώσεις στην Κέρκυρα το Σάββατο
  • Mέσα με Παναιγιάλειο η ΑΕΛ, έξω με Παναγρινιακό ο ΟΦΑΜ!
  • Συλλυπητήρια της AΝΑΣΑ για την απώλεια του Ηλία Μακρή

Τελευταία σχόλια

  1. Πανος.. στο Πράσινο φως για ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Βόρεια Κέρκυρα
  2. Μιχαήλ Κουμπιαδης στο Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
  3. Κλεοπάτρα Χατζηγιαννογλου στο Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
  4. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  5. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αδιαφορία και ανευθυνότητα

06/06/2024 08:22

Τεράστια η πολιτική ευθύνη!

28/08/2023 10:21

Το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής

05/08/2023 08:11

Μπούκας: Πότε θα υλοποιήσει ο Δήμος την εντολή του συμβουλίου για την Αλύπα;

28/06/2023 14:42
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise