Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Βάρελης: Τραγική η κατάσταση στην αγροτική οδοποιία της Βόρειας Κέρκυρας
    18/07/2026
    Νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου
    18/07/2026
    Γκίκας: Παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση ζητημάτων με την έναρξη του νέου ΟΣΔΕ
    18/07/2026
    Βάρελης: Αφαιρέσεις υδρομέτρων για μικροοφειλέτες, «ασυλία» στις μεγάλες επιχειρήσεις
    17/07/2026
    Η ΠIN στην ημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για τις προμήθειες της Παγκόσμιας Τράπεζας
    17/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
    18/07/2026
    “Όλoι στo δημοτικό συμβούλιο για την αντιπυρική προστασία του άλσους φυλακών”
    18/07/2026
    Πέθανε ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος – Συλλυπητήρια ΚΚΕ
    18/07/2026
    Κάβος: Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά
    18/07/2026
    Σύλληψη διωκόμενου στη Λευκάδα
    18/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
    15/07/2026
    Το Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων καταγγέλλει τους ξενοδόχους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
    15/07/2026
    ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Γονείς για επίσκεψη Ζαχαράκη: Οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις ψηφιακές σας βιτρίνες
    15/07/2026
    Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων: «κόλαση» η ζωή των εργαζομένων
    13/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Βασίλης Κασσάρας: «Θυγατέρα: Το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά»
    17/07/2026
    Με κερκυραϊκό… χρώμα, η συναυλία του Πάνου Βλάχου στο Π. Φρούριο
    16/07/2026
    “Aνθογραφία ΙΙ”: Έκθεση Βοτανικής Ζωγραφικής
    15/07/2026
    Ιόνιο Ωδείο: Ανοικτή πρόσκληση σε διάλεξη και σεμινάριο
    15/07/2026
    Την Τετάρτη, η συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής Σιναράδων
    14/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΟΦΑΜ: Με φορ τον Γεωργακόπουλο (και) στη Γ’ εθνική!
    18/07/2026
    Στον τελικό ως τρίτος με το τελευταίο του άλμα ο Μουμούρης
    18/07/2026
    Ευρωπαϊκό U18: Πρόκριση με ατομικά ρεκόρ για Βλασερού και Γκόγκα
    17/07/2026
    Στην ΑΕΛ ο Παμπουρίδης!
    17/07/2026
    Γ Εθνική: ΑΕΛ και ΟΦΑΜ στον 6ο όμιλο!
    17/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ιαχές πολέμου…
    18/07/2026
    Αθλητές μας σε διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς βοήθεια από το κομματικό εκδικητικό παρασκήνιο
    16/07/2026
    H πραγματική εικόνα σχετικά με την προσβασιμότητα στην Παλαιά Πόλη
    16/07/2026
    Στην τροχιά των ρεκόρ και η φετινή σεζόν!
    14/07/2026
    Πεζομοιρολόι – Τρία μνημόσυνα
    14/07/2026
Ανάγνωση Η εξ αποστάσεως… προπαγάνδα!
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΣΠΥΡΟΣ ΘΥΜΗΣ

Η εξ αποστάσεως… προπαγάνδα!

ΣΠΥΡΟΣ ΘΥΜΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΘΥΜΗΣ
Δημοσιεύτηκε 23/03/2020
Κοινοποίηση
9 λεπ. ανάγνωση

Βγήκε λοιπόν σεργιάνι το «κυβερνοτσουρμό», και τι μας είπε; Ότι ενώ, λέει, όλα είναι «έτοιμα», και όλα «καλώς καμωμένα», οι εκπαιδευτικοί, λέει, δεν θέλουν να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κυβερνητικοί δημοσιογράφοι, προπαγανδιστές της «κανονικότητας», διαχειριστές «φεισμπουκικών»  ομάδων και ιστοσελίδων, μαζί και με κάποιους «ρομαντικούς», που πιστεύουν ότι τα «κομπιούτερ» είναι το φάρμακο για «πάσα νόσο», άνοιξαν πυρ ενάντια στα συνδικαλιστικά σωματεία των εκπαιδευτικών εκτοξεύοντας προσβολές για «τεχνοφοβικούς» , «νέο-λουδίτες» εκπαιδευτικούς που είναι , λέει, ενάντια στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Το έργο είναι γνωστό και «χιλιοπαιγμένο». Οι συμπαθούντες την Κυβέρνηση, ενώ από τη μια κάνουν «τουμπέκι ψιλοκομμένο» για την τραγική κατάσταση του Δημοσίου Συστήματος Εκπαίδευσης, από την άλλη δεν χάνουν την ευκαιρία να ζητωκραυγάσουν πανηγυρικά μπροστά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό επικοινωνιακό τέχνασμα, και ταυτόχρονα να λοιδορήσουν οποιονδήποτε θελήσει να ασκήσει κριτική.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας όμως, όπως και κάθε ΕΛΜΕ, και κάθε σωματείο, φορέας και εκπαιδευτικός που σέβεται τον εαυτό του και το ρόλο του, δε μπορεί, και δε πρέπει, να σέρνεται πίσω από τις κυβερνητικές επικοινωνιακές φανφάρες. Οφείλει να ξεκαθαρίσει ποια μπορεί να είναι η χρησιμότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη συγκυρία, να εκφράσει τις ανησυχίες της ως προς την διαδικασία, και ως προς την αποτελεσματικότητα αυτής, και να θέσει και τα ανάλογα πολιτικά ζητήματα ως προς τις τεράστιες ελλείψεις σε ψηφιακό εξοπλισμό, και ως προς την τυχόν υστεροβουλία της Κυβέρνησης για επέκταση του μέτρου. Τα στοιχεία άλλωστε δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας! Πάμε να τα δούμε παρέα..
Ως προς την έλλειψη ψηφιακού εξοπλισμού και τεχνικής υποστήριξης στα δημόσια σχολεία η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2019, και όχι της ΟΛΜΕ, με τίτλο «2nd Survey of Schools: ICT in Education»(1) είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική. Στη χώρα μας το ποσοστό των ψηφιακά εξοπλισμένων και συνδεδεμένων σχολείων αρχίζει από 2% (στο πρώτο επίπεδο αξιολόγησης βάσει  του διεθνούς προτύπου ISCED) και φθάνει έως 21% (στο τρίτο επίπεδο ISCED)! Στην Υποστήριξη Ψηφιακών Σχολείων, δηλαδή στη στρατηγική για τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδασκαλία και τη μάθηση, και την προώθηση της επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλα τα επίπεδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. ( 5% στο πρώτο επίπεδο και 12% στο τρίτο)!

Ταυτόχρονα, υπάρχει μερίδα μαθητών, και εκπαιδευτικών, που δε διαθέτουν οι ίδιοι τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου, με ίσους όρους, να πραγματοποιηθεί αυτού του είδους η διδασκαλία. Οι αναπληρωτές των 800 και 900 ευρώ , όχι μόνο δεν τα «βγάζουν πέρα» άλλα αναγκάζονται να παίρνουν και «χαρτζιλίκι» από τους γονείς τους και τους οικείους τους . Αυτή την στιγμή περίπου 200 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, η πλειονότητά τους μη Κερκυραίοι, υπηρετούν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κέρκυρας, και πρέπει με αυτόν τον πενιχρό μισθό να νοικιάσουν και σπίτι. Πολλοί από αυτούς , μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας, είτε δεν έχουν υπολογιστή, είτε έχουν υπολογιστή ο οποίος όμως λόγω παλαιότητας μετά βίας «μπαίνει» ακόμα και στο διαδίκτυο… όλα αυτά βέβαια χωρίς να λάβουμε υπόψη μας ότι αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ούτε καν σταθερή πρόσβαση στο διαδίκτυο στα τουριστο- σπίτια που νοικιάζουν.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχεται να επιβεβαιώσει, όχι η ΕΛΜΕ, αλλά η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ(2) , ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Επίσης, σύμφωνα πάλι με την ΕΛΣΤΑΤ(3) , μόλις το 78,5% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία του, ποσοστό που διαφέρει ανά περιοχή, αφού σε απομονωμένες και ακριτικές περιοχές το ποσοστό είναι σαφώς μικρότερο ( πχ 68% στα νησιά του Αιγαίου).

Ως προς την επιμόρφωση και «ετοιμότητα» του εκπαιδευτικού προσωπικού τα στοιχεία(4) είναι πάλι αποκαλυπτικά. Το 30,5% των μόνιμων εκπαιδευτικών είναι από 55-59 ετών και το 8,5% από 60-64 ετών. Στοιχεία για την Κέρκυρα συγκεκριμένα δείχνουν ότι η μέση ηλικία των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι τα 51 έτη (!) σαν αποτέλεσμα της υπερδεκαετους αδιοριστίας που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και τα μνημόνιά τους. Οι εκπαιδευτικοί συγκεκριμένων κλάδων ( φιλόλογοι, μαθηματικοί κτλ) έχουν μέσο όρο ηλικίας που αγγίζει τα 55 έτη, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς είναι ήδη στην εβδόμη δεκαετία της ζωής τους! ( Ναι, υπάρχουν ακόμα και στην Κέρκυρα εκπαιδευτικοί που φέτος θα συνταξιοδοτηθούν αναγκαστικά λόγω του ορίου ηλικίας των 67 ετών!) Ένα ηλικιακά «γερασμένο» εκπαιδευτικό προσωπικό είναι, όχι αρνητικό, άλλα πιο «δυσπροσάρμοστο», όχι συμπεριφορικά, αλλά επιστημονικά/ νευρολογικά (brain plasticity), ως προς την εισαγωγή ριζικά διαφορετικών μεθόδων διδασκαλίας, ποσό μάλλον όταν αυτές εισάγονται αιφνιδίως και χωρίς καμία προεργασία/προετοιμασία.

Η έλλειψη προετοιμασίας και επιμόρφωσης βέβαια είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου αφού στην τελευταία πρόσκληση για «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Διδακτική Πράξη» οι αιτήσεις(5) των εκπαιδευτικών ήταν υπερδιπλάσιες από τις θέσεις που ανακοινώσε το υπουργείο (12.573 αιτήσεις για 5.960 θέσεις!), κάτι το οποίο, εκτός από το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση, καταδεικνύει και την αδιαφορία του υπουργείου και της Κυβέρνησης.. που κατά τα άλλα όμως δηλώνουν έτοιμοι (!) για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ είναι αυτοί οι ίδιοι που δεν τους επέτρεψαν να επιμορφωθούν στης Ψηφιακές Τεχνολογίες. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν εκπαιδευτικοί που πήγαιναν καθημερινά στην Ηγουμενίτσα γιατί το υπουργείο δεν είχε προβλέψει για την δημιουργία τμήματος επιμόρφωσης στην Κέρκυρα. Αυτό βέβαια δεν είναι μόνο «ελληνικό φαινόμενο» αφού, σύμφωνα πάλι με την παραπάνω έκθεση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότεροι από 6 στους 10 ευρωπαίους μαθητές διδάσκονται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσω μαθημάτων κατάρτισης ΤΠΕ έπειτα από δική τους πρωτοβουλία, και όχι στο πλαίσιο ενός συνολικού ολοκληρωμένου σχεδίου επιμόρφωσης.

Ειδική μνεία βέβαια πρέπει να γίνει και στις τις ιδιωτικές εταιρίες που προσφέρουν «αφιλοκερδώς» τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, αλλά η προσπάθεια μου να «στριμώξω» ένα τόσο σημαντικό θέμα στο παρών άρθρο θα το αδικούσε.. αλλά επιφυλάσσομαι. Μια μικρή ανάλυση έχει ήδη γίνει στο άρθρο «Φοβου τους «εθελοντιστές» και δώρα φέροντας»(6) . Για την ώρα όμως μια ανάγνωση στο 5ο κεφάλαιο του βιβλίου «Ηλίθιοι Λευκοί»(7) του Michael Moore, (παρατίθεται στις παραπομπές), θα μας πείσει για το ποιο είναι το «μέλλον» που οι οπαδοί των «δωρεών» και των «χορηγιών» ονειρεύονται.… για μαθητές δηλαδή που πρέπει να τρώνε πίτσες και πατατάκια για να «κερδίσουν» έναν υπολογιστή για το σχολείο τους , και για εταιρίες αναψυκτικών που φτιάχνουν σχολικά γήπεδα αφού πρώτα έχουν εξασφαλίσει ότι οι μαθητές θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση στα προϊόντα τους!
Ολοκληρώνοντας λοιπόν.. η χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση( εξ αποστάσεως διδασκαλία, e-class κτλ) παρόλο που δεν είναι «πανάκεια», δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, αφού μπορεί και λειτούργει υποβοηθητικά, και σε περιπτώσεις «κρίσεων, σαν την τωρινή. Αυτό όμως προϋποθέτει και την απαραίτητη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, και για τεχνολογικό εξοπλισμό και επιμορφώσεις. Με αυτές, τις υπάρχουσες , συνθήκες, χωρίς επιμόρφωση, με ελλιπή τεχνολογικό εξοπλισμό, και με δωράκια (αφιλοκερδώς!) από εταιρίες, οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης είναι απλά μια πολιτική κοροϊδία.. και στις επικοινωνιακές φιέστες του υπουργείου οι εκπαιδευτικοί που σέβονται το λειτούργημά τους δεν μπορούν να είναι χειροκροτητές ..

Κανένα χειροκρότημα άλλωστε δεν αξίζουν οι κυβερνήσεις που αφήνουν τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, και που, ενώ τα κενά είναι γνωστά στο Υπουργείο από τις αρχές Σεπτέμβρη, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο σε τρεις ,και τέσσερις ,και πέντε «φάσεις»,.. αφήνοντας συνειδητά τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό μέχρι και τη μέση της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες ώρες μαθημάτων. .. και όχι βέβαια λόγω Κορονοιου ..! Αυτοί λοιπόν που αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρονται ούτε καν για την δια ζώσης εκπαίδευση ..είναι τουλάχιστον υποκριτικό να «κόπτονται» για την εξ αποστάσεως…

1) https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/2nd-survey-schools-ict-education

2) https://www.kathimerini.gr/1030194/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/se-kindyno-ftwxeias-h-koinwnikoy-apokleismoy-1-stoys-3-ellhnes

3) https://www.insider.gr/eidiseis/ellada/124927/elstat-8-sta-10-noikokyria-ehoyn-prosbasi-sto-diadiktyo

4) https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/301461_analytika-stoiheia-arithmos-monimon-ekpaideytikon-kai-proslipseis-anapliroton-tin

5) https://e-pimorfosi.cti.gr/anakoinoseis/paradosiako-montelo/434-2

6) https://www.corfupress.com/cp/2019/11/%cf%86%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%86%ce%ad/

7) https://ypovrixio.gr/article.php?issues_no=14&contents_id=568

Μια εικόνα, πολλές ντροπές…
Η βία και το πλαίσιό της και η έγνοια των κυβερνώντων
Μήνυση Άνθη κατά συνδικαλιστή επειδή… τρίτο πρόσωπο του έκανε υβριστικό σχόλιο!
«Όλοι μαζί.. μπορείτε..»
Η «Επιπεδοποίηση της καμπύλης»… του Πολιτικού κόστους..
Κοινοποίηση
απόΣΠΥΡΟΣ ΘΥΜΗΣ
Είναι εκπαιδευτικός, αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας με την ΑΣΕ
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  • “Όλoι στo δημοτικό συμβούλιο για την αντιπυρική προστασία του άλσους φυλακών”
  • Βάρελης: Τραγική η κατάσταση στην αγροτική οδοποιία της Βόρειας Κέρκυρας
  • Πέθανε ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος – Συλλυπητήρια ΚΚΕ
  • Κάβος: Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά

Τελευταία σχόλια

  1. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  2. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  3. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  4. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή
  5. Τατιάνα, Αθήνα στο Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

«Δώσε και σε μένα μπάρμπα»… ένα τεστ!

28/03/2020

Ο Ιός… του «Κρατισμού»

17/03/2020

«Σκοτώνουν τα άλογα» όταν… κουραστούν!

04/03/2020

«Αλήτες, ρουφιάνοι… συνδικαλιστές»

25/02/2020
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise