• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 03/07/2022
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
CorfuPress.com
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Ικανοποιητικές»… οι απώλειες του Αυγούστου στις αφίξεις εξωτερικού

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ
Δευτέρα, 21/09/2020

Με «ικανοποιητικές»… απώλειες, δεδομένων των συγκυριών, έκλεισε ο φετινός Αύγουστος στις αφίξεις Εξωτερικού του αεροδρομίου μας, καταγράφοντας μείωση 49,52%, (και σε απόλυτους αριθμούς απώλεια 153.660 αφίξεων), σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019! Θεωρώ ικανοποιητικές τις απώλειες του Αυγούστου καθόσον πήραμε το 50,48% της περυσινής του κίνησης, εν αντιθέσει με τον Ιούλιο που πήραμε μόλις το 26,66% του περυσινού!

 

Στην κίνηση 8μήνου, Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, ο απολογισμός είναι απογοητευτικός. Η μείωση διαμορφώθηκε στο 78,66% με απώλεια 890.135 αφίξεων, με τις φετινές να είναι 241.455, έναντι 1.131.590 του 2019! Σημειωτέο ότι η πανδημία συρρίκνωσε την τουριστική περίοδο στο 4μηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου, χάνοντας το 3μηνο Απριλίου – Ιουνίου, που έδινε το 35% της ετήσιας κίνησης.
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στο υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου, (π.χ. να πάρουμε το 80 – 90% της περυσινής κίνησης του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη, πράγμα απίθανο με βάση τις εξελίξεις που έχει επιφέρει ο covid 19), είναι βέβαιο ότι η χρονιά θα κλείσει με τεράστιες, αριθμητικά, απώλειες αφίξεων, αλλά και με δραματική συρρίκνωση του οικονομικού αποτελέσματος της κίνησης. Υπενθυμίζω εδώ: 1ον ότι το 2019 στο 4μηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στις 955.251, με τον Σεπτέμβριο να δίνει 237.292 αφίξεις και τον Οκτώβριο 89.615. 2ον η κίνηση του 4μήνου αντιπροσωπεύει το 65,47% της συνολικής κίνησης του 2019. 3ον ότι οι από κοινού αφίξεις Άγγλων και Γερμανών αντιπροσωπεύουν το 52,68% της κίνησης του 4μήνου! Ας ευχηθούμε να μην επαληθευτούν τα δημοσιεύματα αγγλικών εφημερίδων που κάνουν λόγο για επικείμενη απόφαση της Αγγλικής Κυβέρνησης να θέσει ολόκληρη τη χώρα μας στη ζώνη καραντίνας, γιατί τότε η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη!

 

Σχετικάθέματα

ΦΩΤΟ: FACEBOOK/D.PANIPERIS

Με αυτό γυρίστηκε το… Top Gun Maverick!

Κυριακή, 05/06/2022

“Μπαράζ” πτήσεων της Jet2 προς Κέρκυρα και για το 2023!

Πέμπτη, 26/05/2022

Κέρκυρα: Μπήκε πτηνό στην τουρμπίνα αεροπλάνου

Πέμπτη, 26/05/2022

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ “Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’’
ΠΕΡΙΟΔΟΥ : Αυγούστου 2020
===============================

ΑΦΙΞΕΙΣ 2020: 156.633 ΑΦΙΞΕΙΣ 2019: 310.293
Μεταβολή % : – 49,52 %
Μεταβολή Επιβάτες: – 153.660

 

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΟΥ : 8μήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020
===============================

ΑΦΙΞΕΙΣ 2020: 241.455 επιβ. ΑΦΙΞΕΙΣ 2019: 1.131.590 επιβ.
Μεταβολή % : – 78,66 %
Μεταβολή Επιβάτες: – 890.135

 

 

Στα άλλα αεροδρόμια

 

Στα υπόλοιπα αεροδρόμια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η κίνηση του Αυγούστου ήταν δραματικά μειωμένη σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019 και διαμορφώθηκε ως κάτωθι:
1. Αεροδρόμιο Ζακύνθου: Αφίξεις Αυγούστου 2020, 97.713 αφίξεις, έναντι 408.418 το 2019. Μείωση 76% και απώλεια 310.705 επιβατών.
2. Αεροδρόμιο Κεφαλληνίας: 34.662 αφίξεις, έναντι 160.984 το 2019. Μείωση 78,64% και απώλεια 126.322 επιβατών και
3. Αεροδρόμιο Ακτίου:28.697 αφίξεις, έναντι 137.924 τον Αύγουστο 2019. Μείωση 79,19% και απώλεια 109.227 επιβατών).
Στους επισυναπτόμενους πίνακες, τα στοιχεία κίνησης Εξωτερικού, τόσο του Αυγούστου, όσο και του 8μήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, καταδεικνύουν, (και για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, όπως συμβαίνει άλλωστε για δεκαετίες), τη στήριξη του Κερκυραϊκού Τουρισμού από τις αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας σε ποσοστό 50% και πλέον.

Κερκυραϊκός Τουρισμός και Συμπεράσματα της Επιδημιολογικής κρίσης

Είναι κοινά παραδεκτό ότι κάθε κρίση, και εν προκειμένω της πανδημίας, αποτελεί ευκαιρία για επαναξιολόγηση πολλών εκφάνσεων της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής λειτουργίας μας, ως κράτος και ως πολίτες. Σ΄ αυτά τα πλαίσια, η πανδημία ανέδειξε με τον πιο επώδυνο τρόπο πόσο ευάλωτος, ευαίσθητος και ευπρόσβλητος είναι ο Τομέας του Τουρισμού και πόσο άμεσα επηρεάζεται τόσο από εξωγενείς παράγοντες και τις διεθνείς εξελίξεις, όσο και από τις δικές μας αδυναμίες, ελλείψεις και υστερήσεις στις βασικές δομές του τουριστικού μας προϊόντος και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Βλέπουμε π.χ. πόση αναστάτωση επέφεραν οι ταξιδιωτικές οδηγίες κρατών, που στηρίζουν τουριστικά το νησί μας, από τις οποίες μπορεί να ξεφύγαμε προς το παρόν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι αν δεν βρεθεί το εμβόλιο ή έστω η φαρμακευτική αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ως τώρα κρατήσαμε χαμηλά την Κέρκυρα στις λίστες με τα εμφανιζόμενα κρούσματα, κάτι που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους δυνητικούς επισκέπτες μας, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Βλέπουμε, επίσης, πόσο αρνητικά επηρεάζονται οι επισκέπτες μας από την άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου, ΄΄η από τις συχνές και πολυήμερες διακοπές νερού, (κυρίως στην βορειοανατολική Κέρκυρα), ΄΄η από τον ελλιπή φωτισμό, ΄΄η με το πρόβλημα των σκουπιδιών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με το τεράστιο πρόβλημα με τις θέσεις στάθμευσης στην πόλης , κ.λ.π. κ.λ.π.
Ένα άλλο συμπέρασμα της κρίσης θεωρώ ότι είναι η κατάρρευση της βεβαιότητας που μας διακατείχε, τις τελευταίες δεκαετίες, ότι μπορούμε να ζούμε, και μάλιστα πολύ άνετα, από τον Τουρισμό και μόνο από αυτόν. Δυστυχώς όμως αυτός ο Τουρισμός, της μαζικότητας και της «αρπαχτής», που μας «επέβαλαν» ΄΄οι γνωστοί, άγνωστοι΄΄, εν τη απουσία κρατικής τουριστικής στρατηγικής και ανάπτυξης, πνέει τα λοίσθια… Ο ανταγωνισμός χρόνο με το χρόνο γίνεται εντονότερος και είναι βέβαιο ότι στα επόμενα της κρίσης χρόνια θα γιγαντωθεί και θα είναι ανηλεής, αφού η τουριστική πίτα μικραίνει παγκοσμίως και οι δικές μας αναγκαίες προσαρμογές στα ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά της τουριστικής ζήτησης, δύσκολες και οικονομικά επώδυνες.

Άρα, η μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού και η σχεδόν καθολική εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα αποδεικνύεται ΄΄μέγα λάθος΄΄! Μάλλον έφτασε η ώρα που πρέπει ως Κέρκυρα 1ον. να δημιουργήσουμε τη δική μας τουριστική στρατηγική, στα πλαίσια ενός ενιαίου τοπικού σχεδιασμού στοχευμένων παρεμβάσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των υπηρεσιών, που σχετίζονται με τον Τουρισμό, ως προϋπόθεση που θα διευκολύνει τις προσαρμογές μας στις απαιτήσεις του.

Να εξετάσουμε νέους, πιο αποτελεσματικούς, τρόπους προβολής, αλλά και εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος με νέες μορφές τουρισμού. Μόνο έτσι, πιστεύω, ότι μπορούμε να επανακάμψουμε, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης αριθμητικά δεδομένα, αλλά με σαφώς αυξημένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και κατ επέκταση τα οικονομικά του αποτελέσματα. 2ον. να επαναξιολογήσουμε τη σημασία του Πρωτογενούς Τομέα, τόσο στα πλαίσια της στήριξης της τοπικής οικονομίας και των εισοδημάτων, όσο και στην ένταξή του στον τομέα του Τουρισμού. Απαραίτητη προς τούτο είναι η συ στράτευση όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, χωρίς αναθεματισμούς και μεταθέσεις ευθυνών, χωρίς προσαρμογές σε επί μέρους συμφέροντα και ατζέντες, χωρίς κούφια λόγια.

 

 

 

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ

Πρώην πρόεδρος εργαζομένων στην ΥΠΑ Κέρκυρας

Άλλες δημοσιεύσεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Fam trip από την Der Touristik για προβολή της Κέρκυρας στην Γερμανία

Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ
Σάββατο, 02/07/2022
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΕΤΚΕ: Άλυτο παραμένει το πρόβλημα του διακριτικού τίτλου

Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ
Πέμπτη, 30/06/2022
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ταξίδι εξοικείωσης για πράκτορες από το Λουξεμβούργο στα ξενοδοχεία Grecotel στην Κέρκυρα

Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ
Πέμπτη, 30/06/2022
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άδεια για πλωτή εξέδρα στο Σιδάρι

Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ
Παρασκευή, 24/06/2022
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Grecotel: Ταξίδι εξοικείωσης για τους κορυφαίους πράκτορες της TUI Ελβετίας

Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ
Τετάρτη, 22/06/2022
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιχειρηματικοί φορείς προς Ζαχαράκη: Στη Κέρκυρα δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού

Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ
Τρίτη, 21/06/2022
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κόβει πτήσεις από το Gatwick η easyjet!

Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ
Δευτέρα, 20/06/2022

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Ανώνυμος στο Η ΔΕΕΠ για την εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Κ. Καραμανλή στο Επιμελητήριο: “Στις 18 Ιουνίου 2022 έγραφα στο φιλόξενο βήμα σας για την ανόητη φιέστα για τη ‘’Villa Rossa’’ Βέβαια, όπως ανέμενα,…” Ιούλ 1, 09:16
  • Ανώνυμος στο Ομιλία της Gail Holst-Warhaft στο Μουσείο Σολωμού: “Αναμένουμε κάποια στιγμή με χαρά και την ομιλία της ίδιας (ή άλλων ομοειδεατών) με τίτλο “The lure of the Occident…” Ιούν 29, 14:36
  • Ανώνυμος στο Μόνο όταν είναι γροθιά στο στομάχι…: “Και χθες στα τοπικά κανάλια ηκούσθει από τον κατά τα άλλα αξιαγάπητο και εκτιμώμενο βαθύτατα από εμένα κ. Γιώργο Καλούδη…” Ιούν 23, 17:02
  • Ανώνυμος στο Μόνο όταν είναι γροθιά στο στομάχι…: “Δεν έχεις δίκιο έγινε και αυτό το υπέροχο κλάδεμα στα αιωνόβια δένδρα από παντελώς άσχετους που έκοψαν τα πλαϊνά κλαδιά…” Ιούν 22, 07:15
  • Ανώνυμος στο Μόνο όταν είναι γροθιά στο στομάχι…: “Και πιστεύεται όλοι εσείς οι καλοπροαίρετοι πως αλήθεια θα γίνει η “αναμόρφωση” του άλσους με δυο εργάτες που πλακοστρώνουν ένα…” Ιούν 20, 08:50

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Χρήση cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com
  • Corfu Magazine
  • Αγγελίες
  • Directory Κέρκυρας

© 2020 CP-Web/CorfuPress.com

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2020 CP-Web/CorfuPress.com