Κείμενο της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας σχετικά με το ζήτημα της αύξησης των τελών παρεπιδημούντων.
Αναλυτικά:
Δύο πολύ ευαίσθητα και σημαντικά θέματα, με πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στον ελληνικό Τουρισμό, τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα και τις επιχειρήσεις, προτίθεται να θέσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η νέα ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Την αύξηση των τελών υπέρ ΟΤΑ (τέλη παρεπιδημούντων) στο 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων και την αύξηση του χρόνου παραγραφής οφειλών από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα στα 20.
Η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από 0,5% στο 2% θα καταστήσει αυτόματα μη ανταγωνιστικό τον ελληνικό τουρισμό και ταυτοχρόνως θα αποτελέσει για τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις τη «χαριστική βολή. Αναφερόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την κρίση. Η ραχοκοκαλιά ουσιαστικά της Ελληνικής οικονομίας, η οποία δίνει δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, στηρίζοντας οικογένειες αλλά και την τοπική οικονομία στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Με την παράταση της προθεσμίας παραγραφής των οφειλών που έχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για εισφορά σε χρήμα σε 20 έτη από τα 5 που ισχύει σήμερα, γεννάται ένα πολύ σοβαρό θέμα ασφάλειας δικαίου. Μέσα σε είκοσι (20) χρόνια μια επιχείρηση μπορεί να έχει αλλάξει δύο (2) και τρεις (3) φορές χέρια. Δεν είναι δυνατόν οι υποχρεώσεις αυτές να διαιωνίζονται στο άπειρο.
Στην ετήσια έκθεση του WTCC προκύπτει ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα υπερφορολογείται. Ο παρεπιδημούντων δεν αποτελεί πλέον τέλος αλλά φόρο. Ένας φόρος που ούτε ανταποδοτικός είναι , ούτε και διαφανής ο τρόπος διάθεσής του. Ένας φόρος που σε συνάρτηση με τον φόρο διανυκτέρευσης πλήττει και σε τοπικό επίπεδο, αφού εκτός από τις επιχειρήσεις που τον υιοθετούν, επιβαρύνεται ισόποσα και ο ίδιος ο προορισμός.
Ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και είναι εθνική υπόθεση – είναι υπόθεση όλων μας. Βασική προϋπόθεση βέβαια η συνεργασία και συνέργειες, καθώς και ο συντονισμός μεταξύ κράτους, φορέων και ιδιωτικού τομέα. Χρέος όλων, να στηρίξουμε την προσπάθεια, που καταβάλλουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν από την οικονομική κρίση, που τις γονάτισε και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα φέρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την ανάταξη της οικονομίας. Διεκδικώντας έναν τουρισμό περισσότερο ανταγωνιστικό, περισσότερο εξωστρεφή, έναν τουρισμό πρωτοπόρο. Με μέτρα που θα βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη, συνεπώς και την τουριστική ανάπτυξη.