Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2026
    05/09/2026
    Ξεκινά τη Δευτέρα ο δολωματικός ψεκασμός στην Κέρκυρα
    04/09/2026
    ΛΑΣΥ Βορρά: Οι ερωτήσεις για τη συνεδρίαση λογοδοσίας
    04/09/2026
    Γκίκας: 2,3 δισ. για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό των Νησιών
    03/09/2026
    Συλλυπητήρια Μαχειμάρη για την απώλεια της μητέρας του Στ. Πουλημένου
    03/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ορειβάτες από όλη τη δυτική Ελλάδα κατασκηνώνουν στις πλαγιές του Παντοκράτορα
    05/09/2026
    Επιχείρηση διάσωσης: Νεαρός μπούφος έπεσε στη θάλασσα
    05/09/2026
    Και την Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
    05/09/2026
    Ήθελε να ταξιδέψει με πλαστά χαρτιά στην Ιταλία
    05/09/2026
    Τον έπιασαν να οδηγεί μεθυσμένος στην Κέρκυρα
    05/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Απόλυτη απαγόρευση κατασκευών στα 25 μέτρα από το κύμα
    04/09/2026
    Μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα για μία στις πέντε επιχειρήσεις
    04/09/2026
    Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο Συνδικάτο Ξενοδοχ/ών
    03/09/2026
    ΕΛΜΕ για σχολικές εκδρομές: Με το «καλημέρα σας» ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία
    03/09/2026
    Παράταση έως 14 Σεπτεμβρίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
    02/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Έκθεση φωτογραφίας: ομάδα 28mm / “η πόλη μου”
    04/09/2026
    Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών
    03/09/2026
    Η φιλαρμονική Σκριπερού στο Γκαλά του Capodistrian Ionian Cardiovascular Meeting
    01/09/2026
    Αντώνης Ζερβός: «Η τρίτη γυναίκα»
    01/09/2026
    “Βαρυτικά Κύματα – 30 χρόνια επιτυχίες”
    01/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κ23 η Διαβάτη
    06/09/2026
    O Σπύρος Χρυσικόπουλος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε από την Ελλάδα στην Ιταλία
    04/09/2026
    Πήρε Γκαραβέλη, κράτησε Περατινό ο Ιόνιος!
    04/09/2026
    Photostory: ΑΕΛ-ΟΦΑΜ (φιλικό)
    04/09/2026
    Έφερε Δημακάκο η ΑΕΛ!
    04/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο κόσμος μας έμαθε να μην εκπλήσσεται!
    06/09/2026
    Ο μισός πλανήτης σε μια ιστορική συνάντηση!
    05/09/2026
    O Λίλης Δεσύλλας και η στερνή επιθυμία ενός εκτελεσμένου στο Λαζαρέτο
    03/09/2026
    Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών δεν είναι απλώς μια εκδήλωση –είναι επένδυση στην πολιτιστική ταυτότητα των Ιονίων Νήσων
    03/09/2026
    Ενέργεια, εξορύξεις στο Ιόνιο και κοινωνικό συμφέρον
    31/08/2026
Ανάγνωση Τσίπρας: Ο νέος “δρόμος του μεταξιού” είναι ένα από τα πιο κρίσιμα παγκόσμια διακυβεύματα
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Ο νέος “δρόμος του μεταξιού” είναι ένα από τα πιο κρίσιμα παγκόσμια διακυβεύματα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα. «Η Ελλάδα έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια» στην ανοικοδόμηση του νέου «δρόμου του μεταξιού» επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 27/04/2019
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση
tsipras

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα. «Η Ελλάδα έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια» στην ανοικοδόμηση του νέου «δρόμου του μεταξιού» επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η οικοδόμηση του νέου Δρόμου του Μεταξιού αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα παγκόσμια διακυβεύματα του μέλλοντος» και «η Ελλάδα έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στη στρογγυλή τράπεζα ηγετών, με θέμα “Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον σύγχρονο “Δρόμο του Μεταξιού” (Belt and Road Initiative), που διεξάγεται στην Κίνα.

«Η Ελλάδα έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της συμμετοχής της στην ευρωζώνη ή τις ολοένα αυξανόμενες οικονομικές της δυνατότητες, αλλά επειδή τα συμφέροντα και οι αξίες του ελληνικού λαού συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: ότι η Ελλάδα οφείλει να εργάζεται σταθερά για την ειρήνη, την ευημερία, την προάσπιση του περιβάλλοντος και τη συνανάπτυξη στην περιοχή της και πολύ πέρα απ΄ αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας σε αυτή την Πρωτοβουλία αναγνωρίστηκε και από τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, ο οποίος, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης κινεζικής εφημερίδας “China Daily”, τόνισε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα αποτελεί μοντέλο για τις ευρωπαϊκές χώρες ως προς την αμοιβαία επωφελή συνεργασία της με την Κίνα και τη δυνατότητά της να οικοδομήσει, μαζί με την Κίνα, τον “Δρόμο του Μεταξιού”.

Ο Κινέζος πρόεδρος επισήμανε, μάλιστα, πως η Κίνα θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση ανάμεσα στους στόχους του νέου “Δρόμου του Μεταξιού” και την ελληνική στρατηγική να καταστεί η χώρα διεθνές hub, ενώ υπογράμμισε και τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ για την προώθηση των ευρω-κινεζικών σχέσεων και την εξάλειψη της φοβικότητας που, όπως επισήμανε, συχνά υπερισχύει. Αναφέρθηκε, δε, και στην ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό τους δυναμικό, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών.

Τόσο στις χθεσινές του συναντήσεις όσο και στη σημερινή του ομιλία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κρίσιμο διακύβευμα για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον σημερινό πολυπολικό κόσμο είναι αν η σοφία θα υπερισχύσει της ισχύος, επισημαίνοντας ότι η σοφία αποτέλεσε κεντρική έννοια στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας εδώ και χιλιάδες χρόνια και θα αποτελέσει ακόμα πιο κρίσιμο παράγοντα για το μέλλον του νέου “Δρόμου του Μεταξιού”, από την οικονομική δύναμη ή την τεχνολογική πρόοδο.

Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τόσο η ομιλία τού Κινέζου Προέδρου όσο και το κοινό ανακοινωθέν της Πρωτοβουλίας, που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ, είναι ένα θετικό βήμα καθώς εισάγει «νέους παράγοντες στο εγχείρημά μας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο, πιο ανθεκτικό οικονομικό και διπλωματικό περιβάλλον για την ανάπτυξη δικτύων και υποδομών», που ευνοεί την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, που βασίζεται στο κράτος δικαίου, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων εμπορίου, που δεν οδηγεί στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων, που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα περιβάλλον που, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κοινωνίες και διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και τα πνευματικά και που προωθεί την πολυμερή διπλωματία.

«Το πρόταγμα αυτό φαίνεται μακρινό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η εμπειρία από την κινεζική επένδυση στον Πειραιά δείχνει πόσο γρήγορα ένα λιμάνι στον “Δρόμο του Μεταξιού” μπορεί να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δείχνει πως όταν υπάρχει βούληση, σοβαρές προκλήσεις που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, τον ανταγωνισμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο και κυρίως με σεβασμό στους σχετικούς κανόνες και νόμους. Προφανώς πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες και διαφωνίες στους παραπάνω κρίσιμους τομείς, σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι όσο υλοποιείται ο νέος “Δρόμος του Μεταξιού”, τόσο η Κίνα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άλλες συμμετέχουσες χώρες «θα επιδιώκουν την εξεύρεση των δίκαιων και βιώσιμων αυτών λύσεων, που επιτάσσει η εποχή και ο πολιτισμός μας».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας, εκτός των διμερών σχέσεων συζητήθηκαν και οι διεθνείς εξελίξεις καθώς και το όραμα της Κίνας για το μέλλον της διεθνούς κοινότητας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με στόχο την εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης, της ευημερίας μέσα από τη συνανάπτυξη που θα έχει στόχο την μείωση της παγκόσμιας φτώχιας και των ανισοτήτων, αλλά και την από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ, από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι η Κίνα δεν είναι μια δύναμη επιβολής και επιθυμεί έναν πολυπολικό κόσμο, όπου όλες οι χώρες θα συνεργάζονται αρμονικά. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, επιθυμεί μια ισχυρή ΕΕ, στενό εταίρο της Κίνας στη παγκόσμια σφαίρα.

Σημείωσε, δε, ότι σκοπός της χώρας του είναι να επανέλθει στην οικονομική ισχύ που είχε για πάνω από 2000 χρόνια, επιδεικνύοντας όμως σοφία και όχι επιθετικότητα. Στόχος είναι, σημείωσε, η διασφάλιση της ειρήνης μέσω της διασυνδεσιμότητας αλλά και η εξάλειψη της φτώχειας στο εσωτερικό. Με τη σημερινή του ομιλία στην στρογγυλή τράπεζα ηγετών, με θέμα “Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης”, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Πεκίνο και αναχώρησε για την Αθήνα

ΠΗΓΗ: news247.gr

Ορειβάτες από όλη τη δυτική Ελλάδα κατασκηνώνουν στις πλαγιές του Παντοκράτορα
Επιχείρηση διάσωσης: Νεαρός μπούφος έπεσε στη θάλασσα
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι μετά την πτώση του Phantom
Μεσσηνία: Ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν 200.000 ευρώ
Τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2026
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Σε δυο αράδες (6/9/26)
  • Ο κόσμος μας έμαθε να μην εκπλήσσεται!
  • Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κ23 η Διαβάτη
  • Ορειβάτες από όλη τη δυτική Ελλάδα κατασκηνώνουν στις πλαγιές του Παντοκράτορα
  • Επιχείρηση διάσωσης: Νεαρός μπούφος έπεσε στη θάλασσα

Τελευταία σχόλια

  1. Σπυρίδων Στάλιας στο Θλίψη στην Κέρκυρα: «Έφυγε» o δημοσιογράφος Γιάννης Ρεβύθης
  2. Βασιλης στο Το καλοκαίρι που η Κέρκυρα έγινε καμίνι!
  3. Νικος Σελλας στο Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
  4. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Και την Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

05/09/2026

Ήθελε να ταξιδέψει με πλαστά χαρτιά στην Ιταλία

05/09/2026

Τον έπιασαν να οδηγεί μεθυσμένος στην Κέρκυρα

05/09/2026

Τρεις συλλήψεις για ηχορύπανση σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα

05/09/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise