Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Δέσμευση 150.000 ευρώ για τα αντλιοστάσια των κοινοτήτων
    22/10/2026 23:05
    ΔΕΥΑΚ: νέοι πίνακες μέσης τάσης στο αντλιοστάσιο της Χρυσίδας
    22/10/2026 21:44
    Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας με τον Δήμαρχο Νότου
    22/10/2026 21:14
    ΜΕΡΑ25: Όχι στην πολιτική δίωξη της Δέσποινας Ζιόβα
    22/10/2026 20:42
    Tο ΚΚΕ τιμά στο Λαζαρέτο τους εκτελεσμένους αγωνιστές
    22/10/2026 19:45
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    limeniko skafos
    Περιπέτεια για επιβάτες πλοίου από τους Παξούς προς την Κέρκυρα
    23/10/2026 00:22
    Σύλληψη 30χρoνου στην Κέρκυρα για εκκρεμή καταδίκη
    22/10/2026 19:34
    Γενική Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας
    22/10/2026 19:17
    Τροχαίο με τραυματισμό στη Λ. Αλεξάνδρας
    22/10/2026 19:11
    Προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους σε βραχώδη ακτή στην Πάλαιρο
    22/10/2026 18:39
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Πράσινο φως για ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Βόρεια Κέρκυρα
    23/10/2026 00:26
    Η ΕΛΜΕ για τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης και των ΥΜΕΠΑΛ
    23/10/2026 00:06
    Η MSC παρουσίασε στην Κέρκυρα το σχέδιο για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα
    22/10/2026 21:08
    Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Νωρίτερα η πληρωμή στα Ταμεία
    22/10/2026 18:38
    Κληρονομιές, ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί: Πώς θα γίνεται η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων από το Δημόσιο
    22/10/2026 18:38
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Όταν το Σύμπαν διαφωνεί με τον εαυτό του»
    22/10/2026 23:59
    Oι Κoυραμάδες τιμούν την 28η Οκτωβρίου με ομιλία του Γ. Ζούμπου
    22/10/2026 19:40
    Νέο έργο του Γιώργου Μηνά σε συναυλία στην Αθήνα
    22/10/2026 19:04
    Εκδήλωση παρoυσίασης βιβλίων στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών
    21/10/2026 00:37
    Η ΕΙΚΕ τιμά τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Καποδίστρια
    19/10/2026 20:42
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Βρούτσης από Κέρκυρα: έργα 3 εκ. ευρώ στο ΕΑΚΚ και νέα μεγάλη κερκίδα
    23/10/2026 00:42
    Τη Δευτέρα κληρώνει για τη β’ φάση του Κυπέλλου!
    22/10/2026 20:44
    Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
    19/10/2026 23:26
    O Oρφέας Δούρος στον ΟΦΑΜ!
    19/10/2026 20:13
    Ο Ηρακλής Κέρκυρας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ
    19/10/2026 20:04
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ιστορική αποκατάσταση του εμβληματικού Κερκυραίου κομμουνιστή Ν. Βαρότση ως μεταφραστή 176 επιστολών του Καποδίστρια
    22/10/2026 19:00
    Mήνυμα αναγέννησης και ελπίδας στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ
    20/10/2026 11:57
    Να γιατί μας ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι!
    20/10/2026 11:53
    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
    19/10/2026 17:27
    Η σχέση «αγάπης και μίσους» Κέρκυρας και ΗΠΑ
    19/10/2026 17:25
Ανάγνωση Σε πλήρη ανάπτυξη η καθολική εφαρμογή του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη ανάπτυξη η καθολική εφαρμογή του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Με την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα την Παρασκευή 1/2/19, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη, ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» (ΜΝΑΕ).

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 13/02/2019 18:04
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Με την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα την Παρασκευή 1/2/19, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη, ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» (ΜΝΑΕ). Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με βάση τους κεντρικούς άξονες της στρατηγικής για την ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στοχεύοντας στη στήριξη των μαθητών της Α’ τάξης για την ομαλή μετάβασή τους στην επαγγελματική εκπαίδευση και την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Επαγγελματικών Λυκείων.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2017-18 σε 9 Επαγγελματικά Λύκεια, αξιοποιώντας εμπειρίες και πρακτικές που ήδη εφάρμοζε η εκπαιδευτική κοινότητα σε σχολικές μονάδες. Το πρόγραμμα επεκτείνεται και στα 400 ΕΠΑΛ της χώρας από τη σχολική χρονιά 2018-19. Συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για 4 χρόνια.
Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων για την επέκταση του προγράμματος τα αποτελέσματα είναι ήδη σημαντικά:
1. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με εκδήλωση παρουσίασης – αποτίμησης της πιλοτικής φάσης του προγράμματος, από τους εκπαιδευτικούς των 9 σχολείων και την επιστημονική επιτροπή, στις 4/9/18 στο Υπουργείο Παιδείας.
2. Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ανάπτυξη και το συντονισμό του προγράμματος, τη δημιουργία επιτροπών (συντονιστική, εμπειρογνωμόνων, συντονιστών από τα σχολεία πιλοτική φάσης, υπεύθυνοι ΜΝΑΕ στα ΠΕΚΕΣ). Υπογράφτηκε σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΠΕΘ και το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων για την υποστήριξη – εποπτεία των ψυχολόγων.
3. Πραγματοποιήθηκαν, με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής Έργου που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2018, 8 ενημερωτικές συναντήσεις για τους διευθυντές των ΕΠΑΛ και των ΕΚ σχετικά με το σύνολο των δράσεων του προγράμματος (2 στην Αθήνα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Λάρισα, Κομοτηνή, Πάτρα, Ιωάννινα). Καλύφθηκε έτσι η ενημέρωση όλων των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
4. Ορίστηκαν υπεύθυνοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου για το πρόγραμμα στα 24 ΠΕΚΕΣ της χώρας και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ενημερωτική συνάντηση μαζί τους για τις δράσεις του προγράμματος.
5. Για τις ανάγκες της ψυχοκοινωνικής στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προσλήφθηκαν 222 αναπληρωτές/τριες ψυχολόγοι. Πραγματοποιήθηκαν 4 ενημερωτικές συναντήσεις με τους ψυχολόγους που προσλήφθηκαν στα ΕΠΑΛ, από τους ψυχολόγους της ομάδας εμπειρογνωμόνων του προγράμματος.
6. Για τις ανάγκες της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά, προσλήφθηκαν 437 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
7. Ολοκληρώθηκε η κατάθεση σχεδίων δράσης από τα ΕΠΑΛ στο κέντρο ΝΟΗΣΙΣ (εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου) που ξεπέρασε κάθε προσδοκία για την πρώτη φορά εφαρμογής. Ήδη μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας είχαν καταθέσει προτάσεις για τη χρηματοδότηση σχεδίων δράσης 305 ΕΠΑΛ. (https://mnae.noesis.edu.gr/)
8. Όσον αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία και στο ρόλο του σύμβουλου καθηγητή, όπως και των ψυχολόγων, αυτή θα υλοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από το ΙΕΠ.
9. Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα για το πρόγραμμα από τα σχολεία της πιλοτικής φάσης, στην οποία υπάρχει πλούσιο και αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό https://mnaepal.wordpress.com/ και αξιοποιούνται τα κοινωνικά δίκτυα (facebook-Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ 9 πιλοτικά σχολεία).
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αγκαλιάσει και αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα, μια εμβληματική μεταρρυθμιστική παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε από τα ίδια τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, υιοθετήθηκε, σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
– Εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία στους μαθητές της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, με δύο εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα στην τάξη και εντός του ωρολογίου προγράμματος, για την ενίσχυση του γλωσσικού και αριθμητικού γραμματισμού.
– Ενεργοποίηση του θεσμού του «Συμβούλου Καθηγητή», για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και βελτίωση του κλίματος στην σχολική κοινότητα.
– Δημιουργία «Σχεδίων Δράσης», χρηματοδοτούμενων «project» που προωθούν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στα σχολεία και προβάλλουν τις επιστήμες, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
– Εξοπλισμός των ΕΠΑ.Λ. με υποδομές τηλεδιάσκεψης ώστε να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των σχολείων σε κοινές δράσεις.
– Δικτύωση των σχολείων μέσα από κοινές πλατφόρμες επικοινωνίας οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των σχολείων αλλά και με υποστηρικτικές δομές της περιοχής τους.
– Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία και των ψυχολόγων από ειδικά εκπαιδευμένους επιμορφωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΜΕ: Βαθμολόγησε τον εαυτό του με “άριστα” και τους καθηγητές… κάτω από τη βάση!
Κινητοποίηση των μαθητών στα Εσπερινά (και) στην Κέρκυρα
Εγκατάσταση νέων κλιματιστικών στα ΕΠΑΛ στο Μαντούκι
Στο κτίριο του ΕΠΑΛ μεταφέρονται τα παιδιά από το 6ο Δημοτικό
Μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ θετικός στον κορονοϊό
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Βρούτσης από Κέρκυρα: έργα 3 εκ. ευρώ στο ΕΑΚΚ και νέα μεγάλη κερκίδα
  • Πράσινο φως για ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Βόρεια Κέρκυρα
  • Περιπέτεια για επιβάτες πλοίου από τους Παξούς προς την Κέρκυρα
  • Η ΕΛΜΕ για τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης και των ΥΜΕΠΑΛ
  • Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου γιορτάζει…

Τελευταία σχόλια

  1. Μιχαήλ Κουμπιαδης στο Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
  2. Κλεοπάτρα Χατζηγιαννογλου στο Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
  3. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  4. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  5. Αναστασια Ροτου στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για τα προβλήματα στα ΕΠΑΛ

24/06/2020 18:17

Η Εκκίνηση για την κατάσταση στο ΕΠΑΛ

30/01/2020 13:38

Μαθητές του ΕΠΑΛ Κέρκυρας έστησαν έναν πραγματικό μετεωρολογικό σταθμό

20/01/2020 20:49

O Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου υποδέχτηκε τους πρώτους του 2ου ΕΠΑΛ

13/09/2019 16:51
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise