Κοινή προσπάθεια πίεσης των νέων αυτοδιοικητικών φορέων αλλά και της κυβέρνησης να συναινέσουν στην προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας σε άλλες περιοχές, ώσπου να επανασχεδιαστεί η διαχείριση εντός νησιού με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, αποφάσισαν να ασκήσουν φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του νεοσύστατου «Παρατηρητήριου Διαχείρισης Απορριμμάτων».
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο χώρο του Κερκυραϊκού Γ.Σ., συμμετείχαν μέλη που απαρτίζουν την προσωρινή συντονιστική αλλά και εκπρόσωποι από φορείς του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης, του ιατρικού κόσμου, δημοτικών παρατάξεων των νέων δημοτικών αρχών, επαγγελματικοί φορείς κ.α.
Ας σημειωθεί ότι δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος από τη νυν δημοτική αρχή ή τους τρεις συνδυασμούς που αναδείχθηκαν πρώτοι στους δήμους τους στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
«Ζούμε μια ασφυκτική κατάσταση»
Την κεντρική εισήγηση έκανε το μέλος της προσωρινής συντονιστικής, επισκέπτης καθηγητής στο San Jose University Δημήτρης Σούκερας ο οποίος παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση, όπως την αντιλαμβάνονται τα μέλη του Παρατηρητηρίου αλλά και τα αποτελέσματα έρευνας που εκπόνησαν για τις ανεπάρκειες του σχεδιαζόμενου συστήματος διαχείρισης. Υποστήριξε ότι ο τρόπος διαχείρισης και σχεδιασμού δεν συνάδει με το πνεύμα και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ανεπάρκειες να εστιάζονται στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών, στη δημιουργία χωματερών στην ύπαιθρο, προβλήματα στη διαλογή, ανακύκλωση, αποκομιδή και έλλειψη χώρων υγειονομικής ταφής με αποτέλεσμα να προκαλούνται μέγιστα προβλήματα και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, δυσφήμιση για τον τουρισμό, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
«Βρισκόμαστε εδώ γιατί η κερκυραϊκή κοινωνία βιώνει μια ασφυκτική κατάσταση με δραματικές συνέπειες που οδηγούν όχι μόνο στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και του τουρισμού του νησιού. Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι η αποκομιδή, ένα πρόβλημα που λύνεται σχετικά εύκολα, αλλά η διαχείριση των σκουπιδιών και η ασφαλής υγειονομικά εναπόθεσή τους», υπογράμμισε ο κ. Σούκερας, ο οποίος παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση. Υποστήριξε, ότι αυτή περιλαμβάνει αδιέξοδα τόσο στους χώρους σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη, όσο και στον υπάρχων σχεδιασμό τον οποίο επίσης χαρακτήρισε αδιέξοδο, τόνισε ότι δεν υπάρχει πουθενά στο σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης ένα σχέδιο για τη διαλογή στην πηγή και εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα μεταφέρεται κάθε φορά η λύση στο μέλλον.
Οι βασικές προτάσεις
Η συντονιστική επιτροπή του Παρατηρητηρίου προτείνει:
• Άμεση προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών εκτός νησιού με την εξέταση επιχορήγησης από πλευράς της πολιτείας μέρους του κόστους, ανάλογο με αυτό που δίδεται σε άλλες περιοχές (π.χ. Αιγιαλεία), ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιείται η Λευκίμμη και το Τεμπλόνι
• Άμεση υιοθέτηση των πρακτικών της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, κάτι που εφαρμόζεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε 22 «πράσινα σημεία» του νησιού, με εκπαίδευση των κατοίκων σε νέες συνήθειες οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά τόσο τον όγκο των απορριμμάτων όσο και το κόστος διαχείρισης.
• Η εφαρμογή των δύο προτάσεων, θα δώσει χρόνο στις νέες δημοτικές αρχές να αναλύσουν την υφιστάμενη κατάσταση, να επανεξετάσουν και να επιδιώξουν τη μέγιστη απόδοση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης προβαίνοντας και στις απαραίτητες ενέργειες για τις όποιες τροποποιήσεις των τεχνικών δελτίων απαιτούνται.
• Στόχος, η νέα ολοκληρωμένη ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων να καταλήγει προάγοντας τη διαλογή στην πηγή και να αφήνει μικρά υπολείμματα για ταφή, κάτω από το 10% του συνολικού όγκου, καθώς η Κέρκυρα δεν αντέχει την κατασκευή νέων ΧΥΤΥ.
Κρητικός: Μεταφορά και αίτημα για επιδότηση
Το μέλος της προσωρινής συντονιστικής του Παρατηρητηρίου, δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κρητικός, έκανε μία εκτενή παρουσίαση σχετικά με τις δυνατότητες και προοπτικές, τις προβλέψεις της νομοθεσίας, τη διάθεση των κατά τόπους αυτοδιοικητικών φορέων αλλά και το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών της Κέρκυρας στην Κοζάνη αλλά και τα Ιωάννινα. Όπως υποστήριξε ο κ. Κρητικός, με δεδομένο ότι το κόστος διαχείρισης στην Κέρκυρα με δεματοποίηση στο Τεμπλόνι και μεταφορά δεμάτων στη Λευκίμμη φτάνει περίπου στα 95 ευρώ τον τόνο, η μεταφορά και τα τέλη διαχείρισης στους ΧΥΤΥ σε Ιωάννινα και Κοζάνη κυμαίνονται από 105 έως 150 ευρώ ο τόνος.
Η κοινή δήλωση
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, εγκρίθηκε κοινή δήλωση προς κάθε αρμόδιο φορέα, η οποία αναφέρει τα εξής:
“Με αίσθηση της ευθύνης και των συνεπειών της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί μας εξαιτίας της ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων:
• εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη σχεδιαζόμενη ενδιάμεση και μελλοντική διαχείριση με επιλογές μακριά από το πνεύμα και τους στόχους των οδηγιών της Ευρωπαϊκής’ Ένωσης.
• υποστηρίζουμε το επιτακτικό αίτημα της κερκυραϊκής κοινωνίας (πολίτες και φορείς) αναφορικά με την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο αποδέκτη εκτός Κέρκυρας με την συνδρομή της Πολιτείας ώστε, να υπάρξει ασφαλής, προς το περιβάλλον, διαχείριση και να αποκτηθεί ο χρόνος σχεδιασμού και υλοποίησης μίας σύγχρονης ολοκληρωμένης διαχείρισης µε επιστημονικά κριτήρια δηλαδή με διαδημοτικό σύνδεσμο και έμφαση στην, εκπαίδευση, διαλογή στην πηγή καθώς και στη χωροθέτηση και λειτουργία ενός σύγχρονου εργοστασίου ανακύκλωσης και Χ. Υ. Τ. Υ. αποκλειστικά αδρανούς υπολείμματος.
• διεκδικούμε το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον, να έχουμε πλήρη περιβαλλοντική πληροφόρηση και να συμμετέχουμε στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον στον τόπο μας”.
Για να είμαστε ακριβείς. Η διαχείριση εντός νομου είναι 97 ευρώ. Αν όλα πάνε “ομαλά”. Το ολο πακέτο της μεταφοράς και εναποθεσης εκτός νησιού έχει ένα ευρος από 105 έως 140 ανάλογα με την πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης, με την μπίλια να “κάθεται” στα 120 ευρώ, παίρνοντας υπόψη την κυβερνητική πολιτική σε ανάλογες περιπτώσεις. Βέβαια να πούμε ότι όσο περνα ο καιρός το εγχείρημα δυσκολεύει, από όλες τις απόψεις, όπως επίσης να τονίσουμε ότι αν αυτό είχε ήδη επιτευχθεί, τα πράγματα θα ήταν σαφώς πιο εύκολα