Φουλ ολοταχώς στο μοντέλο των συμπράξεων δημοσίου ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος μάλιστα, δεν παραλείπει να δηλώσει ότι «τίποτα δεν είναι δωρεάν» προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, αυξήσεις στα δημοτικά τέλη!
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανησυχία παραγόντων της Τ.Α. ότι με το νέο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και τη μεγάλη εμπλοκή ιδιωτών, θα οδηγηθούν σε αύξηση των δημοτικών τελών, ο υπουργός Περιβάλλοντος πέταξε το μπαλάκι στους Δήμους μεν, με μια ατάκα που όμως λέει πολλά: «Αυτά είναι ζητήματα που ρυθμίζουν οι δήμοι. Είναι πιο κοντά στους δημότες και θα δουν το θέμα με προσοχή. Αλλά τίποτα δεν είναι δωρεάν. Άλλωστε και τα πρόστιμα κοστίζουν».
Παντού ιδιώτες και κέρδος με επιχείρημα τα… πρόστιμα!
Με μοντέλο ΣΔΙΤ η κυβέρνηση στοχεύει στη συμβασιοποίηση έργων ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021 και προωθεί ως πρώτιστο στόχο την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση για να εξαλειφθεί στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος η ταφή των σκουπιδιών.
Θα επικαιροποιηθούν και οι ΠΕΣΔΑ
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με το γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο, παρουσιάστηκε η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) με εφικτούς και μετρήσιμους στόχους, όπως υπογράμμισα, για επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων (ΠΕΣΔΑ) και πλήρη λύση των προβλημάτων σε προοπτική τετραετίας.
Η επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ συνδέεται με τη δεύτερη προτεραιότητα που είναι η στροφή προς την υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων επεξεργασίας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το μοντέλο των ΣΔΙΤ ως επιτυχημένο το οποίο ωστόσο δαιμονοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και σήμερα έχει ενσωματωθεί σε τρεις μονάδες στην Περιφέρεια Ηπείρου, τις Σέρρες και τη Δυτική Μακεδονία.
Κρίσιμη προτεραιότητα η επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών στην Κέρκυρα
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Κέρκυρα στο τέλος της εισήγησής του στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χατζηδάκης έθεσε ως προτεραιότητα για την Κέρκυρα την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των αποβλήτων σε τουριστικές περιοχές ορισμένες και κυρίως στο νησί των Φαιάκων που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, χαρακτηρίζοντας την προτεραιότητα αυτή ως «κρίσιμη».
Αφού χαρακτήρισε ως τριτοκοσμική την εικόνα με ταφή του 80% των απορριμμάτων, είπε ότι η κατάσταση σε πολλά νησιά είναι απογοητευτική: «Το τουριστικό προϊόν υποβαθμίζεται και η χώρα υφίσταται μία δυσφήμιση διεθνώς. Η Κέρκυρα πνίγεται στα σκουπίδια. Στη Σαντορίνη τα σκουπίδια καίγονται στην καλντέρα. Στην Λευκάδα δεν υπάρχει ΧΥΤΑ».
Παραμένει πάντως άγνωστο αν στην πρόθεση του Υπουργείου είναι να χαλαρώσει τον ΕΣΔΑ και τους ΠΕΣΔΑ ώστε να είναι δυνατή, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταφορά απορριμμάτων σε χώρους επεξεργασίας εκτός των ορίων της κάθε περιφέρειας.
Ανακύκλωση και καφέ κάδοι
Ας σημειωθεί ότι το Υπουργείο βάζει ως στόχο να αυξηθεί η ανακύκλωση, από το 18,9% που είναι σήμερα στο 30% έως το 2022 και στο 50% έως το 2029, ενώ άλλος στόχος είναι η αύξηση ανάκτησης ανακυκλωμένων υλικών μέσω των μπλε κάδων από το 15% στο 20% σε μια τετραετία.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων επιβράβευσης των πολιτών, αρχικά, σε δήμους της Αττικής.
Επίσης, για την οικιακή κατανάλωση, η κυβέρνηση θα προωθήσει τη διάχυση της χρήσης του καφέ κάδου με χωριστή διαλογή βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος της τετραετίας.