Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    «Πoιοι θα ωφεληθούν» από τη Δομή Καινοτομίας ρωτά η Λαϊκή Συσπείρωση
    12/10/2026 22:59
    Αυλωνίτης: Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει στις ιδιωτικές δομές υγείας των Ιονίων και με ποια αποτελέσματα;
    12/10/2026 22:14
    LASI-566x275
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Στο κόκκινο η υποστελέχωση της Γέφυρας Λευκάδας
    12/10/2026 22:04
    Με επιτυχία, η εκδήλωση του ΚΚΕ για το εθνικό απολυτήριο
    12/10/2026 19:05
    Οικονομικά, απορρίμματα και ύδρευση στη συνάντηση Σ. Πουλημένου με ΠΑΣΟΚ
    12/10/2026 19:02
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τοπικοί δολωματικοί ψεκασμοί την Τετάρτη
    12/10/2026 23:56
    Έφυγε απ’ τη ζωή o εκπαιδευτικός και διαιτητής μπάσκετ, Σπύρος Μπουχάγιαρ
    12/10/2026 23:45
    Και δεύτερη σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
    12/10/2026 22:17
    Συνάντηση κατηχητών στη Μητρόπολη
    12/10/2026 22:09
    Προσπάθησε να κρυφτεί κάτω από φορτηγά για να ταξιδέψει στο εξωτερικό
    12/10/2026 22:07
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ουσιαστικός διάλογος με τους επαγγελματίες της Νότιας Κέρκυρας, λέει το Επιμελητήριο
    12/10/2026 22:11
    Ακρίβεια χωρίς φρένο: Γιατί οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται ταχύτερα από την ευρωζώνη
    11/10/2026 19:55
    Στις 21 Οκτωβρίου, η εκπαίδευση στους δρόμους
    11/10/2026 16:46
    Παρέμβαση ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ – Ένωσης Γονέων στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας
    10/10/2026 21:24
    Η νέα διοίκηση στο σωματείο Ναυτεργατών
    09/10/2026 19:32
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ρεσιτάλ πιάνου του Παύλου Σιφναίου
    10/10/2026 21:09
    Bραβεύτηκε ο συλλέκτης και συγγραφέας Γιώργος Σουρτζίνος
    09/10/2026 21:50
    Παλαιά: «ΚΕΡΚΥΡΑ – ΚΥΠΡΟΣ: Από τη Δύση στην Ανατολή»
    09/10/2026 17:34
    «Στοχασμοί γύρω από ένα αβέβαιο και επισφαλές μέλλον…» στην Αναγνωστική
    09/10/2026 16:28
    Η Κέρκυρα τίμησε το έργο του μουσικού Σπύρου Μοτσενίγου
    09/10/2026 16:06
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Έφυγε απ’ τη ζωή o εκπαιδευτικός και διαιτητής μπάσκετ, Σπύρος Μπουχάγιαρ
    12/10/2026 23:45
    Πρεμιέρα στη Φλώρινα για τον Δαμοκλή
    12/10/2026 22:54
    AΕΛ: Νέα νίκη κόντρα στον ΟΦΑΜ και πρώτοι βαθμοί
    11/10/2026 20:56
    Α ΕΠΣΚ: Νικηφόρο ξεκίνημα για Ολυμπιάδα και Κερκυραϊκό!
    11/10/2026 19:42
    Πρεμιέρα με ήττα για τoν Φαίακα!
    11/10/2026 16:28
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο ναζισμός εξαπλώνεται: η σιωπή και η απραξία δεν είναι ουδέτερη στάση
    12/10/2026 18:12
    Στου  πηγαδιού τον πάτο και πάλι προς τα πάνω
    12/10/2026 00:22
    Kατάργηση σχολικών επιτροπών
    11/10/2026 20:33
    «Πρoκριματικές» οι επερχόμενες εκλογές
    11/10/2026 16:34
     Δεν φταίει ο Θεός…
    11/10/2026 16:32
Ανάγνωση Τέλος στο «κάθε νησί και Δήμος», προς «σπάσιμο» η Κέρκυρα
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στο «κάθε νησί και Δήμος», προς «σπάσιμο» η Κέρκυρα

To τέλος της αρχής του «Καλλικράτη» «κάθε νησί και Δήμος», εξήγγειλε και επίσημα από τη Ρόδο κατά στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

NewsDesk
Δημοσιεύτηκε 17/04/2018 10:57
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

To τέλος της αρχής του «Καλλικράτη» «κάθε νησί και Δήμος», εξήγγειλε και επίσημα από τη Ρόδο κατά στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.
«Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή «κάθε νησί και Δήμος»», το «σπάσιμο» της Κεφαλονιάς, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εξαγγελθεί από Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και τοπική βουλευτή ενώ παλαιότερες πληροφορίες  έκαναν λόγο λόγο για «σπάσιμο» των δήμων: Λέσβου, Κέρκυρας, και, πιθανόν, Ρόδου, Χίου και Σάμου.
Παράλληλα, στην ομιλία του ο κ. Πουλάκης ανέλυσε τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών που, όπως είπε, βρίσκονται «στη βάση μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης». Πρώτον, τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών δομών στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών. Δεύτερον, την οικονομική βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τρίτον, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και τέταρτον, τη συλλογική, δημοκρατική και συμμετοχική λήψη των αποφάσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, «η ανάπτυξη που επιτυγχάνεται να διαχέεται ισόρροπα, να είναι βιώσιμη και να μειώνει τις ανισότητες».
Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ έδωσε αρκετά στοιχεία για το τι θα περιλαμβάνει το «πρώτο κύμα» της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο, το νομοσχέδιο του οποίου θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στον μέχρι σήμερα απολογισμό και στο σχεδιασμό επικείμενων πρωτοβουλιών του ΥΠΕΣ, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στη στήριξη των νησιωτικών Δήμων με έμψυχο δυναμικό, αλλά και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, για την αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
Ο κ. Πουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Εσωτερικών, και κυρίως στο πρόσφατο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», μέσω του οποίου χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η κατασκευή έργων στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, της αγροτικής οδοποιίας κ.λπ., αλλά και στο ειδικό Πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης των ορεινών και νησιωτικών Δήμων, το οποίο «τρέχει» φέτος για δεύτερη χρονιά και θα αυξήσει τους επενδυτικούς ΚΑΠ των Δήμων αυτών έως και 3 φορές σε σχέση με την τακτική τους επιχορήγηση.
Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του Κ. Πουλάκη :
-Διευρύνουμε τη δυνατότητα των ΟΤΑ να συστήνουν ή να συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που θα υπηρετούν σημαντικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς, όπως ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, στην αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων, περιοχών ή εγκαταστάσεων σημαντικής τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας, αλλά και η παροχή υπηρεσιών, όπως λ.χ. η λειτουργία πρατηρίου καυσίμων, σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους όπου δεν αναπτύσσεται σχετική ιδιωτική πρωτοβουλία.
-Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, για να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε τη διοικητική δράση. Θέσαμε σε λειτουργία πριν λίγους μήνες ένα έργο-σημαία, το Μητρώο Πολιτών, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα από τη διοίκηση, αλλά και τους πολίτες.
-Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη θέσει σε λειτουργία για τις δικές του υπηρεσίες ένα σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από την Πολεμική Αεροπορία, χωρίς οικονομικό κόστος για το Δημόσιο. Ως επόμενο βήμα, το πολύ σε δύο μήνες από σήμερα, θα είμαστε σε θέση όλη η αλληλογραφία μας με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να διακινείται άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα, και χωρίς διοικητικό και οικονομικό κόστος.
-Τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο έχουν δοθεί στους ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου συνολικά 27,2 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των τακτικών χρηματοδοτήσεων.
-Έχουν εγκριθεί μέσω του νέου χρηματοδοτικού εργαλείο «Φιλόδημος ΙΙ» 12,2 εκατομμύρια ευρώ για το Νότιο Αιγαίο. Όπως ξέρετε, το πρόγραμμα αυτό, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το 2018 και πάνω από 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, προβλέπει τη Χορήγηση Επενδυτικών Δανείων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στους ΟΤΑ, και αποπληρωμή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το ΥΠΕΣ.
-Δόθηκαν 3,8 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, μέσω του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης των ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Ένα πρόγραμμα που δημιούργησε το ΥΠΕΣ για πρώτη φορά το 2017, ενώ θα επαναληφθεί και φέτος, και αύξησε τους επενδυτικούς ΚΑΠ που έλαβαν οι Δήμοι αυτοί 2 με 3 φορές σε σχέση με την τακτική τους επιχορήγηση.
-Αναλάβαμε στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη στελέχωση των μικρότερων νησιωτικών Δήμων, με τακτικό προσωπικό, κυρίως σε επιτελικές ειδικότητες καθοριστικής σημασίας, όπως ιδίως οι μηχανικοί και οι οικονομολόγοι.
-Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή «κάθε νησί και Δήμος»
Πηγή: aftodioikisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη Δευτέρα, υπογραφές προγραμματικών συμβάσεων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις
Διαγράφονται όλα τα χρέη προς τους δήμους μέχρι και το 2012
ΥΠΕΣ/Τροπολογία: Ποιες αρμοδιότητες μεταβιβάζονται εκ νέου στα δημοτικά συμβούλια
Ολομέλεια ΣτΕ: Η απόφαση που τινάζει “στον αέρα” την λειτουργία των ΟΤΑ
Δήμοι: Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι ενστάσεις για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 13/10: Τα σημαντικότερα γεγονότα…
  • Μπόρες και αυξημένη υγρασία στην Κέρκυρα την Τρίτη
  • Τοπικοί δολωματικοί ψεκασμοί την Τετάρτη
  • Έφυγε απ’ τη ζωή o εκπαιδευτικός και διαιτητής μπάσκετ, Σπύρος Μπουχάγιαρ

Τελευταία σχόλια

  1. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  2. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  3. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με πλαστά έγγραφα
  5. Spiros Giourgas στο Eπιμελητήριο: Οι Παξοί δεν είναι ξεχασμένοι

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

money

Γκίκας: Αποδεσμεύεται 1,5 εκ. για Δήμους Βορρά και Νότου

23/12/2022 15:20
money

Tι χρήματα θα λάβουν οι δήμοι της Κέρκυρας για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

03/12/2022 09:17

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου για τις Επιτροπές των Δήμων

03/12/2022 09:04

Μνημόνιο συνεργασίας για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Κέρκυρα

16/11/2022 15:43
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise