Κείμενο του βουλευτή Κέρκυρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Το κείμενο
Η 8η Μαρτίου αποτελεί κάθε χρόνο μια μέρα σύμβολο στην διαρκή μάχη για μια κοινωνία ισότητας. 161 χρόνια μετά την ιστορική απεργία των εργατριών στη Νέα Υόρκη, τα κοινωνικά αιτήματα και οι διεκδικήσεις ενάντια στην καταπίεση, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, που χειραγωγούν τις γυναίκες όλης της γης, συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Τα προτάγματα που έθεσαν οι πρωτοπόρες του φεμινιστικού κινήματος παραμένουν επίκαιρα και περικλείουν ανεξαιρέτως, τις γυναίκες πρόσφυγες της Ανατολής ως τις γυναίκες εργαζόμενες της Δύσης. Σήμερα, όταν δικαιώματα καταπατούνται διαρκώς στους εργασιακούς χώρους, όταν τα φαινόμενα σεξισμού συνεχίζουν να κατέχουν κυρίαρχη θέση στη δημόσια σφαίρα, οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση.
Ο αγώνας, για την πλήρη εξάλειψη των ανισοτήτων παραμένει συνεχής, καθημερινός και επίπονος. Όμως είναι ένας αγώνας δίκαιος. Οι εξουσιαστικές σχέσεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, συνιστούν σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, είναι αναγκαίο για το γυναικείο κίνημα να παραμείνει δυναμικό και να συνεχίζει να μάχεται κατακτώντας μικρές αλλά ουσιώδεις νίκες. Η νομοθετική, θεσμική και κοινωνική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών ήταν πάντοτε αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων του γυναικείου κινήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, η σημερινή κυβέρνηση έχει συμβάλλει με τη σειράς της μέσω κοινωνικών δράσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών δικαιωματικού χαρακτήρα, όμως απαιτείται ακόμη περισσότερη δουλειά και πάνω απ’ όλα κοινωνική γείωση, για να επιτευχθεί ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η σημερινή μέρα λοιπόν, είναι μια μέρα ενάντια στην έμφυλη βία, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στις διακρίσεις. Το γυναικείο κίνημα να εμπνεύσει την κοινωνία με τον αγώνα για ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική χειραφέτηση.