Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Νέα πρόστιμα για σκουπίδια εκτός κάδων και οχήματα που εμποδίζουν την αποκομιδή
    28/08/2026
    Διευρύνεται το δίκτυο ανακύκλωσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες
    28/08/2026
    Γκίκας: Πρoχωρά η μετεγκατάσταση των καρνάγιων στον Ποταμό
    27/08/2026
    Aυλωνίτης: Για την Έλενα Ακρίτα και την αδιανόητη μικροπρέπεια του καθεστώτος…
    27/08/2026
    Διευκρινίσεις Τρεπεκλή για την καμπάνια «Τα Νησιά της Οδύσσειας»
    27/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Έφτασε τους 40°C η θερμοκρασία στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας
    28/08/2026
    Yψηλός, ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο
    28/08/2026
    Συλλήψεις για ηχορύπανση σε Σιδάρι και Τσιλιβί
    28/08/2026
    Σοβαρός τραυματισμός 32χρονης σε θαλαμηγό στους Οθωνούς
    28/08/2026
    Συλλήψεις στα αεροδρόμια Κέρκυρας και Ζακύνθου
    28/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    «Όχι» του Επιμελητηρίου στη μετατροπή του Parking σε χώρο καρνάγιων
    28/08/2026
    Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ
    27/08/2026
    Ψήφισμα του Επιμελητηρίου για την απώλεια του Γιώργου Χονδρογιάννη
    26/08/2026
    Aντίθετη η ΔΑΣ ΕΦΚΑ στο νομοσχέδιο για τα Επαγγελματικά Ταμεία
    24/08/2026
    Παρέμβαση της EΛΜΕ Κέρκυρας για το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών
    24/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Επιστρέφει για πέμπτη χρονιά το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης
    28/08/2026
    Νέα Δωρεά των αδελφών Κουρκουμέλλη-Ροδόσταμου στην Αναγνωστική Εταιρία
    28/08/2026
    «Στo φως του φεγγαριού» στο Μουσείο Καποδίστρια
    27/08/2026
    Κέρκυρα: Με Al Bano, το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών
    27/08/2026
    Μουσική εκδήλωση «Corfu by Slide» με σύγχρονα έργα για τρομπόνι και πιάνο
    27/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aποσύρεται από το πρωτάθλημα η Αναγέννηση Περιβολίου
    27/08/2026
    Έκτη θέση στον ημιτελικό για τη Διαβάτη στο Άμστερνταμ
    27/08/2026
    Στο τεχνικό επιτελείο του ΟΦΑΜ ο Ανδρέας Ζήκος
    27/08/2026
    Παγκόσμιο: Εύκολη πρωτιά στα προκριματικά για τον Ντούσκο
    26/08/2026
    Στην τελική ευθεία ο 14ος Κόρισσος Αγώνα Δρόμου
    26/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Φρέσκα κoυλούρια πουλά ο κουλουράς!
    28/08/2026
    Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
    27/08/2026
    Ανύπαρκτη κυβερνητική αυτογνωσία, απίστευτη αλαζονεία και διαφθορά
    27/08/2026
    H έρπουσα επέκταση των αυθαίρετων καταλήψεων δημοσίων χώρων
    26/08/2026
    Οι Κερκυραίοι καθηγητές που περιμένουν
    23/08/2026
Ανάγνωση Eξετάζονται: Απλή αναλογική, περιορισμός στις θητείες και «σπάσιμο» του Δήμου Κέρκυρας
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eξετάζονται: Απλή αναλογική, περιορισμός στις θητείες και «σπάσιμο» του Δήμου Κέρκυρας

Αλλαγές στον Καλλικράτη προωθεί η κυβέρνηση. Σκουρλέτης: Αλλαγή ορίων όπου υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις. Κ. Παυλίδης: Υπέρ περισσότερων Δήμων στην Κέρκυρα. Προς 6μηνη παράταση της παρούσας θητείας στην αυτοδιοίκηση.

NewsDesk
NewsDesk
Δημοσιεύτηκε 25/04/2017
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Αλλαγές στον Καλλικράτη προωθεί η κυβέρνηση. Σκουρλέτης: Αλλαγή ορίων όπου υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις. Κ. Παυλίδης: Υπέρ περισσότερων Δήμων στην Κέρκυρα. Προς 6μηνη παράταση της παρούσας θητείας στην αυτοδιοίκηση.
 
 
Την καθιέρωση της απλής αναλογικής στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2019 θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει η νομοθετική ρύθμιση για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ρύθμιση θα είναι ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη». Υπενθυμίζεται ότι έχε ήδη περάσει η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές, κάτι το οποίο θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η απλή αναλογική στο χώρο της αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών.
 
 
Σκουρλέτης: Όριο στις θητείες αιρετών, απλή αναλογική
 
Τη θέσπιση ανώτατου ορίου θητειών για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, προανήγγειλε, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ως προς την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού.
Μιλώντας στην aftodioikisi.gr o Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα όρια θητείας των αιρετών σημειώνοντας ότι «είναι μέσα στη σκέψη μας η καθιέρωση θητειών, το ερώτημα που έχουμε αφήσει για την ώρα, δεν έχουμε καταλήξει αν η θητεία αυτή θα είναι πενταετία η αν θα ξαναγυρίσουμε στα τέσσερα χρόνια, αυτό θα καθορίσει ίσως και τον αριθμό των θητειών. Να είναι δύο αν είναι πενταετία, να είναι τρεις αν είναι τετραετία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφορικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές,  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη κυβερνησιμότητα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σκέψεις, ενός συνδυασμού που λαμβάνει άνω του 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων ή, κατ’ επέκταση ο πρώτος συνδυασμός να λαμβάνει μία μικρή πριμοδότηση στον αριθμό των συμβούλων του.
 
 
«Υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις που πρέπει ν’ αλλάξουν όρια»
 
Για το θέμα του χωροταξικού σημείωσε κατηγορηματικά  ότι ο κανόνας είναι ότι «δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα αλλαγής των ορίων των δήμων» παρά μόνο ως εξαίρεση. Παρότι δεν θέλει να δεσμευθεί σχετικά με τον αριθμό των δήμων που θα αλλάξουν όρια κάνει λόγο για «κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ορισμένες από τους νησιωτικούς δήμους όπως η Λέσβος, η Κέρκυρα η Κεφαλονιά κλπ.
Ως προς την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Π. Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι «θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η μορφή της Αποκεντρωμένης παρουσίας του κράτους», προσθετοντας με έμφαση ότι «δεν θα θιχτούν θέσεις εργασίας αλλά και το εργασιακό καθεστώς που υπάρχει σήμερα».
 
 
Τον Ιούνιο οι τελικές θέσεις

Όσο για το πότε θα καταθέσει τις τελικές θέσεις του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή πριν τις διακοπές του καλοκαιριού ή το αργότερο το Σεπτέμβριο.
Τέλος, αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο προαναγγέλλοντας ότι πιθανότατα η συζήτησή του θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι διατάξεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως για τις αντιμισθίες περισσότερων αντιδημάρχων, τις αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων ή άλλες για τους εργαζόμενους (ΜΑΠ, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας), καθώς, όπως επισήμανε, «οι δαπάνες τους καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των δήμων και τα ανταποδοτικά και άρα σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικής επιβάρυνσης».
 
 
Κ. Παυλίδης: Υπέρ περισσότερων Δήμων στην Κέρκυρα
 
Αναφερόμενος χθες σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης υπογράμμισε την αξία διεξαγωγής ουσιαστικής συζήτησης με την κοινωνία γύρω από την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”. Σήμερα, επτά χρόνια μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα γύρω από τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του.
Επομένως, είναι ώριμες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μέσα στο καλοκαίρι η Κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της για τις θεσμικές αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες, με βασική τομή την αλλαγή του συστήματος εκλογής -στη βάση της απλής αναλογικής- με παράλληλη αλλαγή του δημαρχοκεντρικού συστήματος και με την αποκέντρωση στην περιφέρεια.
Ο Κ. Παυλίδης εκτίμησε ότι, ιδιαίτερα για τα μεγάλα νησιά, η συνένωση δήμων που προέκυψε από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” «διαμόρφωσε διοικητικά και πολιτικά τερατουργήματα, γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει τον κοινωνικό διάλογο και όλοι οι παραγωγικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά (δήμοι και περιφέρειες) να κουβεντιάσουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας περισσότερων του ενός δήμων στην Κέρκυρα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα συζητήσει μέχρι τέλος Ιουνίου για τη θεσμική αλλαγή. Δε θα υπάρξουν ευρύτερες χωροταξικές αλλαγές, παρά μόνο αν στη διάρκεια της διαβούλευσης εκφραστεί η ανάγκη να υπάρχουν στοχευμένες χωροταξικές διαφοροποιήσεις στα μεγάλα νησιά όπως είναι η Κέρκυρα, μαζί με τη Ρόδο, την Κεφαλονιά και τη Μυτιλήνη, καθώς και ορισμένοι ορεινοί δήμοι.
 
 
Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα CorfuPress (25/4/2017) που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;
Κ. Παυλίδης: Παραιτήθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κόμμα Τσίπρα
Κ. Παυλίδης: Γι΄ αυτο δε θα συμμετάσχω στην επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας
Ανεπαρκής και επιζήμια κυβέρνηση
Η μόνη σταθερά είναι η Αλλαγή!
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • «Όχι» του Επιμελητηρίου στη μετατροπή του Parking σε χώρο καρνάγιων
  • Επιστρέφει για πέμπτη χρονιά το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης
  • Έφτασε τους 40°C η θερμοκρασία στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας
  • Yψηλός, ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο
  • Νέα Δωρεά των αδελφών Κουρκουμέλλη-Ροδόσταμου στην Αναγνωστική Εταιρία

Τελευταία σχόλια

  1. Νικος Σελλας στο Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
  2. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  3. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  4. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  5. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Θέσεις μάχης στο ΣΥΡΙΖΑ (και) στην Κέρκυρα

15/09/2024
pavlidis

Ποιος σας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις Αριστερές δυνάμεις;

28/06/2024

Ανοιχτή Δημόσια Επιστολή για το Βίδο

19/09/2023

Παυλίδης: Δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής!

10/02/2023
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise