Την ανάγκη για την άμεση λειτουργίας του Αγγελόκαστρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ Μάνος Κόνσολας. Ρωτά τους λόγους που παραμένει κλειστό το Αρχαιολογικό, ζητά πρόσληψη φυλάκων.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο να διατηρούμε ζωντανά τα επιτεύγματα του παρελθόντος, τα οποία αποτελούν πηγή δύναμης του σημερινού μας πολιτισμού.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συλλογική προσπάθεια στην ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο και στην ανάπτυξη της χώρας μας.
Η ερώτηση
Η χώρα μας έχει να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορία με μνημειώδη πολιτιστικά επιτεύγματα, που βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της.
Το Αγγελόκαστρο στην Κέρκυρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας.
Ένα κάστρο-μνημείο , σύμβολο πολιτισμού και ένα ισχυρό φρούριο άμυνας με σημαντική στρατηγική θέση που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην τύχη του νησιού για πολλούς αιώνες.
Σήμερα το Αγγελόκαστρο παραμένει κλειστό καθώς το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην έγκαιρη πρόσληψη φυλάκων- σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που από 1η Ιουνίου είχαν προσληφθεί – , με αποτέλεσμα πολλά group επισκεπτών που καταφτάνουν στην Κέρκυρα να μην μπορούν να θαυμάσουν το αξιόλογο αυτό μνημείο, δημιουργώντας αρνητικές εικόνες και δυσμενή σχόλια για τη χώρα μας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο ανάδειξης της ιστορικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στους χώρους του βρίσκονται , γλυπτά, χάλκινα αγαλματίδια, κερκυραϊκά νομίσματα, χάρτες με τοπογραφικά-χρονολογικά στοιχεία για την ιστορία του νησιού και της πόλης της Κέρκυρας από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Η αίθουσα της Γοργούς αποτελεί κορυφαίο σύμβολο πολιτισμού καθώς σε αυτήν εκτίθεται τόσο το μνημειώδες και εντυπωσιακό αέτωμα, όσο και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από το ναό της θεάς Αρτέμιδος, που αποτελούσε την κυρίαρχη λατρεία της αρχαίας Κέρκυρας.
Τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών που ακολούθησαν δημιούργησαν την ανάγκη επέκτασης του Μουσείου με αποτέλεσμα το 2012 να δημιουργηθούν προσθήκες και κατάλληλες μετασκευές, ώστε να στεγαστεί κατάλληλα η πλούσια πλέον αρχαιολογική συλλογή της Κέρκυρας.
Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια με καθυστερήσεις και εμπόδια, το κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό περίπου 4,5 εκ. ευρώ παρέλαβε το ανακαινισμένο και ανανεωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο όμως μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό και δεν είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Κυρία Υπουργός
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την πρόσληψη φυλάκων προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση λειτουργία του Αγγελόκαστρου;
- Για ποιο λόγο καθυστερεί η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα έπρεπε να είναι ήδη ανοιχτό από το 2015 για τους επισκέπτες ; Πότε προβλέπεται η επαναλειτουργία του ;