Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Κινητή μονάδα με 30 γιατρούς και νοσηλευτές για τρεις ημέρες στους Παξούς
    07/11/2026 23:59
    Yδραίου από την Καλαμάτα: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με πόρους, αυτοτέλεια και λόγο!
    07/11/2026 23:46
    Τι είπε ο Γκίκας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ
    07/11/2026 19:14
    Μετά τις εκλογές του 2027 η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Από τα 67 στα 68 έτη το 2030, με προοπτική τα 70 και τα 72
    Μετά τις εκλογές του 2027 η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Από τα 67 στα 68 έτη το 2030, με προοπτική τα 70 και τα 72
    07/11/2026 18:33
    «Αρμοδιότητες χωρίς πόρους» καταγγέλλουν οι αιρετοί από το συνέδριο της ΚΕΔΕ
    06/11/2026 22:35
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Φωτιά σε όχημα μετά από τροχαίο στην Κασσιώπη
    08/11/2026 00:02
    Κινητή μονάδα με 30 γιατρούς και νοσηλευτές για τρεις ημέρες στους Παξούς
    07/11/2026 23:59
    Mία θέση καρδιολόγου στην Κέρκυρα από τις 155 του ΕΣΥ
    07/11/2026 23:50
    Μοναχική Κουρά στη Μητρόπολη
    07/11/2026 23:43
    Κανονικά οι εκλογές του Συλλόγου Παλαιάς Πόλης την Κυριακή
    07/11/2026 20:04
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συντάξεις Δεκεμβρίου: Οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν - Σε δύο φάσεις οι πληρωμές
    Συντάξεις Δεκεμβρίου: Οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν – Σε δύο φάσεις οι πληρωμές
    07/11/2026 18:33
    Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η αίτηση - Πότε η πρώτη πληρωμή και η νέα το 2027
    Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η αίτηση – Πότε η πρώτη πληρωμή και η νέα το 2027
    07/11/2026 18:33
    Στα 3,88 δισ. ευρώ τα "φέσια" του Δημοσίου - Ποιοι φορείς αφήνουν απλήρωτες επιχειρήσεις και πολίτες
    Στα 3,88 δισ. ευρώ τα “φέσια” τoυ Δημοσίου – Ποιοι φορείς αφήνουν απλήρωτες επιχειρήσεις και πολίτες
    07/11/2026 18:33
    "Κουμπαράς" έως 2.400 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί - Όσα πρέπει να ξέρετε
    “Κουμπαράς” έως 2.400 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί – Όσα πρέπει να ξέρετε
    07/11/2026 18:33
    Εργατικό Κέντρο: στο πλευρό των εργαζομένων στην ύδρευση του Νότου
    06/11/2026 20:31
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Β. Ράπανος μιλά στην Αναγνωστική για τον Ανδρέα Ανδρεάδη
    06/11/2026 20:51
    «Σε κάθε νέο λιμάνι»: Η Ρεμπέτικη Παρέα κυκλοφορεί το πρώτο της επίσημο single!
    06/11/2026 20:45
    Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών αφιερώνει το φετινό συνέδριο στη Λούλα Αναγνωστάκη
    06/11/2026 14:10
    Η ζωή της Ρωξάνδρας Στούρτζα ζωντανεύει επί σκηνής
    05/11/2026 20:58
    Η «ELIZADETH» επιστρέφει στη σκηνή για λίγες παραστάσεις
    05/11/2026 18:13
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Οριακή ήττα για το χαντμπολικό Φαίακα!
    08/11/2026 00:13
    Χάντμπoλ Γυναικών: Εύκολο πέρασμα του Κερκυραϊκού από τα Γιάννενα!
    07/11/2026 20:55
    Α ΕΠΣΚ: Εξάσφαιρος Θιναλιακός και νίκες για τους γηπεδούχους
    07/11/2026 20:46
    Ιόνιος: Τρίτη σερί ήττα…
    07/11/2026 18:53
    Ο Κερκυραίος Νίκος Μουζακίτης στην Εθνική Παίδων!
    06/11/2026 23:28
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Κυβέρνηση σε αποδρομή – Αντιπολίτευση σε αναζήτηση
    08/11/2026 10:04
    Μηνύματα από τις Αμερικάνικες κάλπες
    08/11/2026 10:02
    Η Κεντροαριστερά των Κινημάτων
    07/11/2026 19:30
    ΠΑΣΟΚ: Πέντε δεσμεύσεις για ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη
    07/11/2026 19:18
    Σχεδιάζουν τo μέλλον του Νότου «κεκλεισμένων των θυρών» ερημήν των πολιτών!
    04/11/2026 18:02
Ανάγνωση Πορεία Αριστερή: Η «ποσόστωση» και τα ζητήματα που πρέπει να αναδείξουμε
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Πορεία Αριστερή: Η «ποσόστωση» και τα ζητήματα που πρέπει να αναδείξουμε

Κείμενο της Πορείας Αριστερής με θέμα "Ποσόστωση και τα ζητήματα που πρέπει να αναδείξουμε".

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 30/12/2015 13:02
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση
Percent Sign 1

 

Το κείμενο

Ενάμιση μήνα μετά τη 17η Νοέμβρη 2015, στη Λευκάδα καθώς και στα βόρεια τμήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης οι πληγές που άφησε ο σεισμός έξω από το Αθάνι παραμένουν οι περισσότερες ανοικτές. Και ενώ το κύριο ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η αποζημίωση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών, ωστόσο στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναδεικνύεται περισσότερο το ζήτημα της εισαγωγής των σεισμόπληκτων μαθητών με το μέτρο της ποσόστωσης.
Το αίτημα της ποσόστωσης σήμερα στηρίζεται δυστυχώς από τις πλειοψηφίες των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο της ΕΛΜΕ όσο και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λευκάδας και ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης κινητοποίησης και των μαθητών των Λυκείων της Λευκάδας.
Γνωρίζουμε όμως καλά ότι η εξέλιξη ενός κινήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την μορφή των αιτημάτων του και στην περίπτωσή μας έχουμε να κάνουμε με ένα αίτημα συντεχνιακής φύσης (κι ας μην ορίζεται έτσι, με την αυστηρή έννοια του όρου). Σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι να περνούν σε δεύτερη μοίρα τα αιτήματα που σχετίζονται με τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, τόσο τα μόνιμα, όπως η έλλειψη προσωπικού, υλικού κλπ, όσο και τα έκτακτα λόγω του σεισμού, όπως η καταλληλότητα των κτηρίων κλπ. Ταυτόχρονα συζητάμε για ένα μέτρο που αφορά μόνον τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Αν όμως αυτοί οι μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα, τότε σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι, οι μαθητές των Γυμνασίων και των πρώτων τάξεων των Λυκείων, για τους οποίους δεν φαίνεται να έχουν την ίδια ευαισθησία όσοι προτάσσουν το συγκεκριμένο αίτημα. Την ίδια στιγμή γίνονται, τυπικά ή άτυπα, επαφές με κάθε λογής τοπικούς αρχόντους (από τον Δήμο, την Περιφέρεια ή την Βουλή) έξω φυσικά από κάθε κινηματική διαδικασία και στην φιλοσοφία του «ένας σεισμός θα μας σώσει».
Το γεγονός ότι μαθητές σε περιπτώσεις ασθενών μετασεισμών, αντί να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν πάρει από τους καθηγητές τους, ξεκινούν να φωνάζουν συνθήματα για τη ποσόστωση θα πρέπει να προβληματίσει για πολλούς λόγους. Το βασικότερο είναι ότι οι οδηγίες για την σωστή αντίδραση σε περίπτωση σεισμού δίνονται για την ασφάλεια των ίδιων των μαθητών και η μη τήρησή τους τούς θέτει σε μεγάλο κίνδυνο. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την εμπειρία και την δική μας αλλά και των αρμόδιων αρχών (ΟΑΣΠ κλπ), ο τρόπος αντίδρασης των μαθητών (και τελικά όλων μας) σε περίπτωση μεγάλου σεισμού είναι αυτός που έχουμε στις ασκήσεις. Έτσι, αν μία άσκηση εκκένωσης κτηρίου δεν υλοποιηθεί σωστά, τελικά δεν θα αντιδράσουμε σωστά ούτε στον πραγματικό κίνδυνο. Είναι φυσικά αυτονόητο ότι οι καλύτερες ασκήσεις για την περίπτωση ισχυρού σεισμού είναι αυτές που μας δίνεται μέσω των ασθενών σεισμών, πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε προγραμματισμένη άσκηση. Επιπλέον οι αντιδράσεις αυτές δεν μπορεί παρά να εντάσσονται στη λογική που συνοψίζεται στο «εντάξει, ο σεισμός τέλειωσε, ας δούμε τώρα τι μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτό», αδιαφορώντας τελικά για τα πραγματικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η στάση όμως αυτή σίγουρα δεν προκύπτει από τους εκπαιδευτικούς και προέρχεται από άλλες πηγές (οικογένεια, κοινωνικός περίγυρος). Αυτή είναι και η αιτία που δίνουμε το κείμενο αυτό στη δημοσιότητα, ώστε να προβληματιστεί συνολικά η Λευκαδίτικη κοινωνία. Ο χρόνος που επιλέγουμε να δημοσιοποιήσουμε αυτή την ανακοίνωση είναι τέτοιος ώστε να διαταράξει όσο γίνεται λιγότερο τη σχολική ζωή, αφού αυτές τις ημέρες τα σχολεία είναι κλειστά λόγω εορτών.
Πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα το αίτημα αυτό δεν έχει καμία παιδαγωγική βάση. Στα σχολεία της Λευκάδας χάθηκαν μόλις τρεις ημέρες μαθημάτων, που δεν δημιουργούν ουσιαστικό πρόβλημα στην διευθέτηση της ύλης, ενώ ακόμα και στις Λυκειακές Τάξεις της Βασιλικής τα μαθήματα που χάθηκαν δεν είναι τόσα, ώστε να μην μπορούν οι εκπαιδευτικοί να διαχειριστούν την κατάσταση. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι έχει αυξημένη ευθύνη η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ που, αντί να προβλέψει τα φαινόμενα αυτά, τελικά τα εξέθρεψε.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι κάτι καινοφανές: αντίστοιχα νοσηρά φαινόμενα είχαμε αντιμετωπίσει τον προηγούμενο χρόνο (και αντιμετωπίζουμε και σήμερα) και στην Κεφαλονιά. Παραθέτουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από ανακοίνωσή μας που είχε γραφτεί τον Ιούνιο του 2015 και περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Κεφαλονιά, θα μπορούσε όμως να περιγράφει και αυτό που βιώνουμε σήμερα στη Λευκάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μήνυμα Τρεπεκλή για τη νέα σχολική χρονιά
Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς
Δήμος Ν. Κέρκυρας: Συνεδρίαση για την έγκριση της απόφασης της ΠΕΔΙΝ και τον ΧΥΤ Νότου
Γκίκας: Η κυβέρνηση βάζει τάξη στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
Κλείνει λόγω εργασιών αναβάθμισης η Δημόσια Βιβλιοθήκη

«Έτσι τα αιτ
ήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για ένα δωδεκάχρονο σχολείο για όλους, για πραγματική μόρφωση κι όχι κατάρτιση, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία κλπ παρουσιάστηκαν ως το εξής ένα: Ποσόστωση!
Έτσι αποπροσανατολίστηκε και το μαθητικό κίνημα σε ένα κυνήγι για τα ψίχουλα της περίστασης κι έπαψε να αναρωτιέται τι σχολείο αφήνει πίσω στα αδέρφια του, σε τι πανεπιστήμιο πηγαίνει να σπουδάσει, αν θα καταφέρει η οικογένεια του να στηρίξει οικονομικά τις σπουδές του στο μέλλον και εν τέλει τι μέλλον του επιφυλάσσεται.
Έτσι ζήσαμε τη θλιβερή πραγματικότητα μαθητικά συμβούλια να ζητούν προεκλογικά από τους υποψηφίους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση για την ποσόστωση -και εκείνοι πρόθυμα να πλειοδοτούν σε υποσχέσεις- ουσιαστικά βγάζοντας στο παζάρι την ψήφο των γονιών τους, γιατί τη δική τους την είχαν στερηθεί αδιαμαρτύρητα με τις μεθοδεύσεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Βιωματική μάθηση πάνω στο κατά τα άλλα από όλους καταδικαστέο πελατειακό κράτος. Καταστροφή της πολιτικής συνείδησης από εκείνους που υποτίθεται ότι πρέπει να την καλλιεργούν.
Έτσι γίναμε μάρτυρες της κατάντιας μαθητές στην περίπτωση ασθενούς σεισμικής δόνησης, αντί να εφαρμόζουν τις οδηγίες κάλυψης κάτω από τα θρανία, να χειροκροτούν αναφωνώντας με ενθουσιασμό “Ποσόστωση-Ποσόστωση”…
Έτσι έληξαν και οι φετινές Πανελλαδικές, που έχουν καταστεί ο μοναδικός λόγος και σκοπός ύπαρξης του σχολείου και το στήριγμα ενός ολόκληρου οικονομικού πλέγματος έξω και γύρω από αυτό, με τους μαθητές εφησυχασμένους ότι εξασφαλίζουν μια θέση σε κάποια σχολή, με το ανταγωνιστικό κλίμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος -ενάντια στον οποίο διαμαρτύρονταν- να έχει μετατοπιστεί στα στενά τοπικά πλαίσια και χωρίς καμιά διαμαρτυρία για την πιο χειροπιαστή απόδειξη του παραλογισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος: τα απαράδεκτα θέματα.»
Τέλος, εμείς θεωρούμε ότι ο αγώνας για την αποκατάσταση των πληγών που άφησε ο σεισμός της 17ης Νοέμβρη και για ασφαλέστερες υποδομές όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά τώρα βρίσκεται μόλις στην αρχή του. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κινηθούμε τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο συνολικότερα ο Λευκαδίτικος λαός και η νεολαία. Η μαζικότητα του αγώνα αυτού θα επηρεάσει τόσο την μορφή των αιτημάτων που θα διαμορφωθούν όσο (και κυρίως!) την αποτελεσματικότητά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Η επίσημη ανακοίνωση για τη μεταφορά των απορριμμάτων από την Κέρκυρα
Σεμινάριο του τενόρου Στάθη Κάκου στην Κέρκυρα
Τα αποτελέσματα του ιστιοπλοϊκού αγώνα “Κώστας Αλαμάνος”
ΚΚΕ: Εκδήλωση με θέμα την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κέρκυρα
Σύλλογος Albert Cohen: Η Κέρκυρα θυμάται…
Κοινοποίηση

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Κυβέρνηση σε αποδρομή – Αντιπολίτευση σε αναζήτηση
  • Μηνύματα από τις Αμερικάνικες κάλπες
  • Οριακή ήττα για το χαντμπολικό Φαίακα!
  • Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 8 Νοεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Τελευταία σχόλια

  1. Χρυσα Σκερλετη στο Και στην Κέρκυρα, το βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης
  2. Ελένη στο Tα Ιόνια Νησιά προβάλλουν ασφάλεια και σταθερότητα στη WTM
  3. Aggeios στο Διακοπή ρεύματος την Τρίτη σε επτά περιοχές
  4. Σταλιδης Γιώργος στο Μarket pass 2026: Ποιοι δικαιούνται τα vouchers – Πού γίνεται η αίτηση
  5. Σταλιδης Γιώργος στο Μarket pass 2026: Ποιοι δικαιούνται τα vouchers – Πού γίνεται η αίτηση

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

politexno

Μνιέστρης / Πολυμενέας Λιοντήρης / Κάρρας @ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ

31/10/2019 08:53

ΝΑΟΚ: Φιλικά με τις μίνι κορασίδες του ΠΑΟΚ…

30/10/2019 09:55

Επιστημονικό συνέδριο για τον Κ. Καρυωτάκη

30/10/2019 09:38

ΚΚΕ: Φέρνει στη βουλή τα προβλήματα στην Πυροσβεστική της Κέρκυρας

29/10/2019 12:11
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise