Συνεχής ανανέωση με όλα τα μηνύματα για την 25η Μαρτίου.

Αναλυτικά:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ (Βουλευτής Κέρκυρας ΝΔ)

Η 25η Μαρτίου, ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, βρίσκει την Χώρα μας όσο και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε μία πρωτόγνωρη κρίση.
Σήμερα, στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκονται το ιατρικό, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δομών Υγείας της Χώρας, αλλά και οι επιστήμονες – ερευνητές που δουλεύουν σκληρά για να βρουν φάρμακο και εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκονται όμως και οι άντρες και οι γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι προστατεύουν τα σύνορά μας σε δύσκολους καιρούς. Προστατεύουν την Χώρα μας κάτω από δύσκολες συνθήκες στις οποίες προστέθηκε ο κίνδυνος του κορονοϊού.
Φέτος, δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και δεν θα τελεσθούν Θείες Λειτουργίες παρουσία πιστών στους Ιερούς Ναούς της Χώρας μας. Ωστόσο οι Έλληνες απανταχού της γης διατηρούμε την περηφάνεια για το Έθνος μας, συναισθανόμαστε την βαριά κληρονομιά των Ηρώων του 1821 και διατηρούμε την Πίστη μας στις καρδίες και στις ψυχές μας.
Ας βγάλουμε λοιπόν όλοι αύριο την περήφανη Ελληνική Σημαία στα μπαλκόνια μας!
Ενωμένοι και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα γιορτάσουμε του χρόνου με μεγάλη λαμπρότητα την Επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους από τον Οθωμανικό ζυγό.
Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά και Υγεία στους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων και σε όλο τον κόσμο.


AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ (Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ)

Η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα εκπέμπει διαχρονικά διδάγματα ομόνοιας και εθνικής ομοψυχίας. Εκπέμπει συμβολικά την αρετή και την τόλμη για την ελευθερία μέσα στο διάβα των περίπου 200 ετών από τους αγώνες που εμπέδωσαν την Εθνική Ανεξαρτησία στη χώρα μας.
199 χρόνια μετά τις λαμπρές στιγμές στην ιστορία του Ελληνισμού καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Μετά την οικονομική κρίση και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την υπέρβασή της, δίνουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, ψυχικές και σωματικές για τη διαχείριση της υγειονομικής πανδημίας και των συνεπειών, που αυτή φέρνει τώρα και θα φέρει αύριο.
Με τα ίδια ιδανικά που μας βοήθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας ως ανεξάρτητο έθνος, με τις ίδιες αρετές, της ψυχραιμίας, της αυτοπεποίθησης και της ενότητας, θα πορευτούμε και αυτούς τους δίσεκτους καιρούς. Θέλουμε δύναμη και πίστη σήμερα και ας είναι αόρατος και δυνατός ο εχθρός.
Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους!


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ (Βουλευτής Κέρκυρας ΚΙΝΑΛ)

Το φετινό μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αποτελεί κύριο μέλημα όλων μας να εμπνευστούμε από τις αξίες και τα ιδανικά της Επανάστασης του 1821 και με ομοψυχία, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα, προσήλωση και αφοσίωση στο στόχο να συνεχίσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα και να νικήσουμε και αυτόν εδώ τον πόλεμο με τον «αόρατο εχθρό» σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο.
Είναι καθήκον όλων μας να αντιμετωπίσουμε την «πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη» με την απαιτούμενη πειθαρχία, το ανάλογο ήθος και την δέουσα υπακοή προκειμένου να αποσυμφορήσουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας-τους καθημερινούς αυτούς ήρωες μας-οι οποίο διεξάγουν έναν τιτάνιο, επίπονο, επώδυνο, σκληρό αγώνα για να κρατήσουν «ζωντανή» την Πατρίδα μας και τους συνανθρώπους μας…
Καλούμαστε, επίσης, στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας, στον Έβρο να διαχειριστούμε για ακόμη μία φορά τον επεκτατισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας, όλοι οι ένστολοι (Στρατός, Αστυνομία, Λιμενικό) το έχουν αποδείξει πολλάκις ότι έχουν «ψυχή», «εθνικό πνεύμα», «αγάπη για την Πατρίδα» και θα τα καταφέρουν.
Έχουμε δώσει πολλές μάχες, είμαστε αντιμέτωποι με ακόμη μία. Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε και θα τα καταφέρουμε. Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας! Καλή Δύναμη σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.


ΚΚΕ Κέρκυρας

Η φετινή επέτειος της αστικής εθνοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821 και της έναρξης της διαδικασίας συγκρότησης του αστικού κράτους στην Ελλάδα, βρίσκει το λαό και τη χώρα να πλήττονται από έναν «ιδιαίτερο» κίνδυνο, την πανδημία του κορωνοϊού.
Ως αποτέλεσμα, αναστάλθηκαν οι όποιες συνηθισμένες δραστηριότητες –σχολικός εορτασμός, παρελάσεις κλπ.– αλλά κι εκείνες που είχαν δρομολογηθεί εκ μέρους του κράτους για την προϋπάντηση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Η ΚΕ του ΚΚΕ είχε προετοιμάσει τη δική της πολύμορφη ιδεολογική – πολιτική παρέμβαση, το περιεχόμενο της οποίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα συμπεράσματα που προωθούσε η αστική εξουσία ως διαχρονικά για όλους και όλες, ανεξάρτητα από κοινωνική – ταξική θέση, ανεξάρτητα από την πάροδο σχεδόν 200 χρόνων αστικής εξουσίας. Κι αυτό στ’ όνομα της «εθνικής ενότητας» ή κι ενός κοσμοπολιτισμού που θ’ αναβαθμίσει τη θέση του ελληνικού αστικού κράτους στην ευρύτερη περιφέρεια, στην ΕΕ και παγκόσμια.
Το ΚΚΕ επιφυλάσσεται λοιπόν για μια πλούσια ιδεολογική-πολιτική-ιστορική-πολιτιστική παρέμβαση που θα διαδίδει πλατιά τα συμπεράσματα από την Επανάσταση του 1821, αυτά που αφορούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά μεσαία στρώματα, τους μαθητές και φοιτητές των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, τους ριζοσπάστες εκπαιδευτικούς, επιστήμονες ιστορικούς και γενικά διανοούμενους.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους –μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους– με ψυχραιμία και θάρρος να κρατήσουν το μόνο διαχρονικό συμπέρασμα που προκύπτει και από την Επανάσταση του 1821: Τίποτα δεν καταργείται, όσο σάπιο κι αν είναι, χωρίς την ταξική πάλη.
Άλλωστε η εξέλιξη της σημερινής πανδημίας και στην Ελλάδα και σ’ όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επιβεβαιώνει όχι απλά μια αδυναμία της ανθρωπότητας ν’ αντιμετωπίσει έναν εξωγενή καταστροφικό παράγοντα, αλλά τα ίδια τα όρια του καπιταλισμού. Εκδηλώνεται και τώρα η άλυτη αντίφαση: Από τη μια να υπάρχει επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα (αναπνευστική και όποια άλλη υποστήριξη στις ΜΕΘ) ν’ αντιμετωπίσει χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο ζωής την εξέλιξη της νόσου, από την άλλη να υπάρχει τραγική έλλειψη σε υποδομές (νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ.), σε μέσα (αναπνευστήρες, ακόμα και μάσκες, φόρμες κλπ.) και κυρίως να μην αξιοποιείται με σταθερή εργασιακή σχέση και μέσα προστασίας το επιστημονικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό.
Δεν είναι τυχαίες αυτές οι ελλείψεις. Είναι αποτέλεσμα των κρατικών, ευρωενωσιακών πολιτικών που κοστολογούν τις δαπάνες για την υγεία με τα μέτρα και τα κριτήρια του καπιταλιστικού κέρδους.
Η επικινδυνότητα της πανδημίας δεν πρέπει να επισκιάζει τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες για παλιά και νέα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα:
• Είναι οι τεράστιες συνέπειες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και δεν αντιμετωπίζονται με κάποια έκτακτα επιδόματα. Καθημερινά αποκαλύπτονται και νέα περιστατικά απολύσεων, μη πληρωμής εργαζομένων, που ακόμα κι αν έχουν συγκυριακά αντικειμενική βάση, εκδηλώνουν τα όρια της καπιταλιστικής παραγωγής και οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας στο σύνολό της. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να επαγρυπνούν, να μην επιτρέψουν διάφορα αντεργατικά μέτρα (όπως μέτρα ευελιξίας, εκ περιτροπής εργασία, εντατικοποίηση εργασίας από το σπίτι, απαγορεύσεις συνάθροισης, μέτρα καταστολής ενάντια στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση κλπ) να παγιωθούν σε βάρος τους.
• Είναι οι αλλεπάλληλες καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και πάλι λόγω έλλειψης ανάλογης κρατικής, και όχι απλά της μιας ή της άλλης κυβερνητικής, μέριμνας.
• Είναι οι συνέπειες από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το πρόβλημα των εγκλωβισμένων προσφύγων.
Όλ’ αυτά πρέπει ν’ αποτελέσουν το έναυσμα για την ταξική αφύπνιση, για τη μαχητική στάση ζωής απέναντι στην ανάγκη του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των σύγχρονων και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.
Το συμπέρασμα για τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανατροπές, είναι:
Τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του.


ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, μέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου συνδέθηκε με την έναρξη του ελληνικού αγώνα για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και έχει ένα βαθύ και διαχρονικό συμβολισμό για τους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες. Αποτελεί μία βαριά παρακαταθήκη για όλες τις γενεές.
Είναι συνώνυμο των ιδανικών της ελευθερίας, του πάθους για την πατρίδα, του αγώνα για την επιβίωση του έθνους.
Είναι αυτά τα ιδανικά που συνοδεύουν κι εμψυχώνουν τους Έλληνες στις δύσκολες στιγμές, στις μεγάλες αποφάσεις, είναι αυτά που τους ενώνουν, που τους κάνουν Ήρωες.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με μεγάλη υπερηφάνεια τιμά την συμμετοχή των Επτανησίων στον μεγάλο αγώνα του 1821. Οι Επτανήσιοι προσέφεραν καταφύγιο στους επαναστατημένους αδελφούς τους, βοήθησαν οικονομικά και διπλωματικά τον αγώνα, εργάστηκαν για την υποστήριξη των μεγάλων Δυνάμεων, ενώ βρέθηκαν στα πεδία των μαχών στην επαναστατημένη Ελλάδα.
Δύο μεγάλες μορφές του αγώνα, ο εθνικός ποιητής Διον, Σολωμός και ο πρώτος κυβερνήτης του ελεύθερου ελληνικού κράτους Ιωάννης Καποδίστριας είναι τέκνα της Ιόνιας γης.
Οι εκδηλώσεις ΄΄Ελλάδα 2021΄΄ για τα 200 χρόνια από το 1821, θα μας δώσουν την ευκαιρία να αναδείξουμε τον ρόλο και το μεγαλείο των Επτανησίων.
Η εφετεινή Επέτειος μας δίνει δύναμη και έμπνευση να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη κρίση που ξαφνικά απειλεί την ζωή μας και την δημόσια υγεία.
Δεν θα μας λείψουν το σθένος, η αποφασιστικότητα, η ομοψυχία, ο σεβασμός στην ιστορία μας, και θα βγούμε νικητές.
Ζήτω η Ελλάδα! Χρόνια πολλά με πίστη στην δύναμη του καθενός, της καθεμιάς και όλων μαζί.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ (Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας)

Αγαπητές/οί συνδημότισσες και συνδημότες της Βόρειας Κέρκυρας,

Η διπλή εορτή ,Επέτειος της 25 ης Μαρτίου 1821 και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, βρίσκουν την Ελλάδα να δίνει δυο σύγχρονες μάχες. Η πρώτη αφορά στις απειλές στα σύνορα μας και η άλλη έναν άλλο εχθρό ύπουλο κι αόρατο με τη μορφή πανδημίας που απειλεί την ανθρωπότητα.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Εθνική μας επέτειος και η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας δε θα εορταστεί συλλογικά με τις δέουσες τιμές ,παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων στα ηρώα και δοξολογίες στις εκκλησίες, αλλά στο σπίτι μας, στην καρδιά μας. Αυτό όμως δεν αποδυναμώνει το μήνυμα της.
Τιμάμε σήμερα, την ομοψυχία των Ελλήνων αγωνιστών του 1821, την αποφασιστικότητα τους, τον κοινό αγώνα τους για τις αξίες του Ελληνισμού, καταδεικνύοντας περίτρανα την αναγκαιότητα της συν ευθύνης.
Σ αυτές τις στιγμές ,το βλέμμα και η σκέψη μας είναι στους ήρωες αγωνιστές της καθημερινότητας του 2020 , στους ιατρούς, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, στους φαρμακοποιούς, στους εργαζόμενους: στις δομές κοινωνικής στήριξης (ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ,ΚΗΦΗ κ.λ.π.), στην πολιτική προστασία- στην καθαριότητα -στα καταστήματα τροφίμων-, στις άλλες υπηρεσίες του δημόσιου- ευρύτερου και ιδιωτικού τομέα , στις επιχειρήσεις, στις ομάδες εθελοντών και όλων εκείνων που είναι στην πρώτη γραμμή της «μάχης» και συνεχίζουν την προσφορά ενάντια στην καταστροφική πανδημία.
Σε αυτές τις στιγμές , το βλέμμα και η σκέψη μας είναι στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας για τη γενική αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης και των ενόπλων δυνάμεων, που αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις .
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δοκιμασίας για τον κόσμο και την πατρίδα μας, ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ την Εθνική μας επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου:
ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ, υψώνοντας σε ευκρινές σημείο το σύμβολο της Πατρίδας μας, το σύμβολο των ιδανικών, των αξιών, της ενότητας του λαού και της διατήρησης της ιστορίας μας, τη ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ.
ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε καιρούς δοκιμασίας και αναγκαίου αυτοπεριορισμού, διατηρούμε υψηλό φρόνημα  και τιμούμε αυτούς που αψήφησαν  συσχετισμούς, πιθανότητες, τη «λογική», τον θάνατο, δίνοντας έναν αγώνα χωρίς προηγούμενο και την ίδια τους τη ζωή, δίχως δισταγμό, για την ελευθερία της Ελλάδας.
ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ, δίνοντας τη μάχη της ατομικής ευθύνης. Με την καρδιά και το νου μας να βρίσκεται πιο κοντά σε όλους τους συνανθρώπους μας, σε όλους τους ανθρώπους που η παρουσία τους στον κόσμο έχει νόημα για εμάς.
ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ κρατώντας τις αναγκαστικές αποστάσεις , φροντίζοντας όμως να μη χαθεί η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη στην έννοια του πλησίον και να μην επεκταθεί η ερημιά των πόλεων και στις ψυχές μας. Οι δεσμοί ανθρωπιάς είναι το ίδιο σημαντικοί με το πρωτόκολλο απολύμανσης και τον κατ οίκον αυτοπεριορισμό.
Εμείς οι Κερκυραίοι, τέτοιες μέρες, παραμονές από το Άγιο Πάσχα, περιμένουμε να ακούσουμε το «προτρεπτικόν Άσμα» «ΜΗ ΦΟΒΕΙΣΤΕ ΓΡΑΙΚΟΙ» , που παιανίζουν οι Φιλαρμονικές μας, το Μεγάλο Σάβββατο, λίγο μετά τον επιτάφιο του προστάτη του Νησιού μας Αγίου Σπυρίδωνα, με την πρώτη Ανάσταση και που απέδωσε η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας κατά τον πρώτο εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Κέρκυρας το 1850.
«ΜΗ ΦΟΒΕΙΣΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ»
«ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ Ν ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,
ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ»
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ,ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ.


ΜΕΛΙΤΑ ΑΝΔΡΙΩΤΗ (Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας)

Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου, που πραγματοποιείται κάτω από πρωτόγνωρες, ιδιαίτερα κρίσιμες και επικίνδυνες συνθήκες εύχομαι να είναι η ευκαιρία της καλής είδησης, που θα γεμίσει με ελπίδα την ανθρωπότητα και με αλληλεγγύη όλους τους πολίτες.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Πατρίδα μας, εν μέσω πολυποίκιλων κρίσεων τιμά τα δύο «Χαίρε». Το «Χαίρε ω Χαίρε Λευτεριά» και το «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία» και τελικά ως Έθνος βγήκαμε από όλες τις δοκιμασίες πιο ισχυροί και υπερήφανοι.
Έτσι και τώρα αναδεικνύοντας τον πατριωτισμό της ατομικής ευθύνης, πειθαρχώντας στις οδηγίες των ειδικών θα στείλουμε το μήνυμα αποφασιστικότητας ότι και στη νέα δοκιμασία που περνά ολόκληρη η οικουμένη θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε.
Και όπως είπε ο πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους, ο Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας: “Εάν ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών”.
Eύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μας σε Κέρκυρα-Παξούς και Διαπόντια, στους πολίτες των Ιονίων αλλά και σε όλους τους Έλληνες να βγούμε αλώβητοι από αυτή τη λαίλαπα και αφού έχουμε ξανά σταθεί στα πόδια μας, γεροί, δυνατοί, όλοι μαζί, να γιορτάσουμε με υπερηφάνεια και λαμπρότητα τα 200 χρόνια από το Μεγάλο Ξεσηκωμό και την αποτίναξη της τουρκικής σκλαβιάς.
Χρόνια πολλά σε όλους


AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ (Αντιπεριφερειάρχης, Επικεφαλής «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας)

Ένας από τους θεμέλιους λίθους της Επανάστασης των Ελλήνων, εναντίον του Οθωμανικού ζυγού, υπήρξε αναμφίβολα η διάδοση της παιδείας και του ελληνικού ιδεώδους από Έλληνες λόγιους και διαφωτιστές της διασποράς. Για χρόνια υπέβοσκε, σχεδόν σιγόβραζε η λαχτάρα της ανεξαρτησίας και η δημιουργία ενός κράτους που θα διέπετο από τις αρχές της δικαιοσύνης, της αρετής, της ανεξιθρησκίας, της ατομικής και πνευματικής ελευθερίας. Η συμβολή σπουδαίων Ελλήνων υπήρξε καθοριστική για την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ο οποίος ανέδειξε ιστορικές προσωπικότητες της πατρίδας μας – που εξακολουθούν να εμπνέουν και να προκαλούν ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.
Ο δρόμος προς την Ανεξαρτησία ήταν δύσβατος και βάφτηκε με αίμα Eλληνικό από το Μεσολόγγι και την Τριπολιτσά, έως το Μανιάκι και την Μονεμβασιά. Αυτό όμως που προκαλούσε αίσθηση, εκτός από την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των Ελλήνων, ήταν η αποφασιστικότητα και η ταπεινοφροσύνη συνάμα και ίσως αυτή η ταπεινότητα που χαρακτήριζε αγωνιστές και γυναικόπαιδα να κρατήσουν το φρόνημα ψηλά, μιας και δεν ξοδεύτηκε με ευτέλεια σε κορώνες εντυπωσιασμού.
Ο Αγώνας της Απελευθέρωσης βρήκε σπουδαίους συμπαραστάτες με την δημιουργία του Φιλελληνικού Κινήματος, ενώ ιστορικό έμεινε το έργο φιλοσόφων και λόγιων της εποχής που θέλησαν να διαδώσουν την δίψα των Ελλήνων, όχι μόνο για την ελευθερία, αλλά τη δίψα για γνώση και μάθηση, καθώς και τη βαθειά πίστη στις αξίες της πατρίδας.
Ο άνθρωπος λοιπόν που αναζητά την ελευθερία δεν αναλώνεται σε καθημερινές μικρότητες και προσωπική ιδιοτέλεια, αλλά μετουσιώνεται σε ον ολοκληρωμένο και ακέραιο, που με σύνεση και ταπεινότητα υπηρετεί τα ιδανικά της εθνικής παλιγγενεσίας.
Σήμερα σε αυτή την χρονική συγκυρία, οι Έλληνες καλούνται να δώσουν μια ιδιότυπη μάχη. Μάχη για την διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της υγείας τους. Εδώ δεν ηχούν καριοφίλια και κανόνια, ούτε ηγούνται του αγώνα οπλαρχηγοί και στρατηγοί. Στην πρώτη γραμμή της μάχης δεν ρίχνονται με άρματα και με σπαθιά, αλλά με μάσκες και ιατρικές ποδιές. Ο δρόμος, ύστερα από τόσα χρόνια είναι και πάλι δύσβατος και αντί για ράχες και στενά, το πεδίο μάχης είναι το κουφάρι ενός σακατεμένου δημόσιου συστήματος υγείας, με άλλους ήρωες. Ήρωες που τιμούν όρκους. Ήρωες που με συνέπεια και προσωπική υπέρβαση, είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν και να εξαφανίσουν τον αόρατο εχθρό.
Τιμούμε τους ήρωες της Εθνικής Απελευθέρωσης με ταπεινότητα και βαθύ αίσθημα ευθύνης, ως συνεχιστές των ιδανικών και των αξιών που κύλησαν στις φλέβες των Ελλήνων, σαν το αίμα που θυσίασαν. Τιμούμε τους ήρωες, που μας έδωσαν το δικαίωμα να ελπίζουμε σε μια πατρίδα που διαφεντεύεται από το λαό της και δεν υποτάσσεται.
Με πλήρη συναίσθηση της ατομικής και συλλογικής μας ευθύνης, θα τους τιμήσουμε φέτος με ένα διαφορετικό τρόπο.
Μένοντας σπίτι. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πίστη, τη δύναμη και την θέληση μας να ξεπεράσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις  και να συμβάλλουμε με την υπεύθυνη  στάση μας  στην αντιμετώπιση  των δύσκολων καταστάσεων που περνάει η πατρίδα μας.
Μένοντας σπίτι. Εφαρμόζοντας έτσι πιστά τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί, προκειμένου να τιμήσουμε σε ένα χρόνο τα 200 χρόνια της αναγεννημένης Ελλάδας χωρίς απώλειες.
Χρόνια πολλά, με υγεία και δύναμη.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ (Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ)

Σήμερα στο έτος 2020 είναι μια μεγάλη ημέρα , αφιερωμένη σε όλους εκείνους που δίνουν την μάχη της ζωής και της τιμής .
Οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε σήμερα τον αόρατο ,ακήρυκτο πόλεμο της παγκόσμιας πανδημίας με πολλά θύματα και την κηρυγμένη απειλή της Τουρκίας με εχθροπραξίες και απειλές στον Έβρο .
Στεκόμαστε όμως όρθιοι , με υψηλό αίσθημα ευθύνης στηριζόμενοι στους φρουρούς της πατρίδας μας . Τους ιατρούς και νοσοκόμους από την μια και τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας από την άλλη . Είμαστε υπερήφανοι γι αυτούς και τους τιμούμε σήμερα που θυμόμαστε τους ήρωες του ‘21 . Ας μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τίς απειλές . Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ (Επικεφαλής «Κερκυραϊκής Συμμαχίας»)

Κερκυραίες και Κερκυραίοι!
Σε περιόδους σκληρής δοκιμασίας του ελληνισμού, όπως η σημερινή, είναι όχι αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη η επισκόπηση των μεγάλων στιγμών της ιστορίας του.
Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρίσκουν σήμερα την  Ελλάδα να δίνει τρεις σύγχρονες μάχες.
Αξίζει συνεπώς το κόπο τούτες τις ώρες της εθνικής μνήμης και περηφάνιας ν’ αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα και στις μελλοντικές γενιές.
Η πατρίδα δίνει μάχες σε τρία μέτωπα.
Η πρώτη μάχη αφορά την επιδρομή του κορωνοϊού, που είναι προσωρινή και θα περάσει. Ας φροντίσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Η δεύτερη μάχη που θα διαρκέσει και τις επόμενες δεκαετίες είναι η τουρκική προκλητικότητα κι επιθετικότητα.
Η τρίτη μάχη αφορά την απελευθέρωση από τη δανειακή υποταγή.
Απότιση δε φόρου τιμής στους μάρτυρες του 21 σημαίνει άντληση διδαγμάτων από τη δική τους μαρτυρία.
Ο αγώνας ήταν εθνικοαπελευθερωτικός για την επιτυχία του οποίου πρόσφερε τη ζωή του το ένα τρίτο των ελλήνων του τότε ελλαδικού χώρου!
Το ιστορικό ορόσημο του 21 θα αναζωογονήσει την εθνική μας αυτογνωσία και θα καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση ότι είμαστε ένα έθνος που όταν στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις ενωμένοι μεγαλουργούμε. Μόνον έτσι θ΄ αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που παραμονεύουν.
Έτσι τα λόγια του Θ. Κολοκοτρώνη στην ομιλία του στην Πνύκα θα πρέπει να γίνουν κτήμα όλων μας.
<<Ὄταν ἀποφασίσαμε νά κάμωμε τήν Ἐπανάσταση, δέν ἐσυλλογισθήκαμε οὖτε πόσοι εἴμεθα, οὖτε πῶς δέν ἔχομε ἄρματα, οὖτε ὄτι οἰ Τοῦρκοι ἐβαστοῦσαν τά κάστρα καί τάς πόλεις, οὖτε κανένας φρόνιμος μᾶς εἶπε «πού πᾶτε ἐδῶ νά πολεμήσετε μέ σιταροκάραβα βατσέλα», ἀλλά ὦς μία βροχή ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας, καί ὅλοι, καί ὀ κλῆρος μας καί οἰ προεστοί καί οἰ καπεταναῖοι καί οἰ πεπαιδευμένοι καί οἰ ἔμποροι, μικροί καί μεγάλοι, ὅλοι ἐσυμφωνήσαμε εἰς αὐτό τό σκοπό καί ἐκάμαμε τήν Ἐπανάσταση>>.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ