Σε εταιρεία συμφερόντων του Σάμι Φάις με τίμημα 4.111.505 ευρώ μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το Castello Bibelli στην Κάτω Κορακιάνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου.

 

 Το Castello Bibelli, ένα συγκρότημα κτιρίων σημαντικής πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας αναμένεται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος, επιστρέφοντας ουσιαστικά στη χρήση που είχε τη δεκαετία του ΄60.
Το ΤΑΙΠΕΔ ειχε συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία είχαν μεταβιβαστεί τα εμπράγματα δικαιώματα του ακινήτου. Η εν λόγω εταιρία περνά πλέον στα χέρια της «CASTELLO BIBELLI ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» με τον διακριτικό τίτλο «Castello Bibelli Α.Ε.».
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος και οι Σάμι Φάις, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος και Χαράλαμπος Πανδής, Αντιπρόεδρος της Castello Bibelli AE υπέγραψαν σήμερα τη Σύμβαση Αγοροπωλησίας Μετοχών (SPA). Παράλληλα, επήλθε και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, με την καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 1,550 εκατ. ευρώ από το συνολικό οικονομικό τίμημα των 4.111.505 ευρώ.
Εκτιμάται ότι το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, θα ανέλει σε 20 εκατ ευρώ. Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακίνητου (ΕΣΧΑΔΑ) του Castello Bibelli προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυττή να αποκαταστήσει το διατηρητέο κτήριο «Castello Bibelli» (Ζώνη Ι, 16.600 τ.μ.), που έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο. Το κτήριο, που κατασκευάσυηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι, θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Στην έκταση περίπου 60.400 τμ του παραθεριστικού–τουριστικού χωριού (Ζωνη ΙΙ) θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες.

Το Καστέλο

CastelloΤο Καστέλο ήταν το διασημότερο ξενοδοχείο της Κέρκυρας από το 1957 έως το 1982, οπότε σταμάτησε τη λειτουργία του. Φιλοξένησε την αφρόκρεμα των τουριστών και άνοιξε το δρόμο για αφίξεις υψηλού επιπέδου τα επόμενα χρόνια. Το κτίριο του έχει χαρακτηριστεί αρχιτεκτονικό αριστούργημα, αφού πρόκειται για ένα παλιό πύργο που ανακατασκεύασε το 1890 ο Λιβορνέζος βαρώνος Λούκα Μπιμπέλι.
Ο Μπιμπέλι είχε παντρευτεί με τη Φανή Ροδοκανάκη, τελευταία κληρονόμο του αρχικού ιδιοκτήτη του πύργου. Μετά την ανακατασκευή μετονομάστηκε σε Βίλα Μπιμπέλι και φιλοξένησε τους πιο γνωστούς εστεμμένους της εποχής.
Ωστόσο, το κτίριο είναι περισσότερο γνωστό σαν Καστέλο, μιας και την περίοδο που στεγάστηκε εκεί το ομώνυμο ξενοδοχείο, γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του.
Όλα ξεκίνησαν το 1957 όταν ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας το νοίκιασε για 25 χρόνια και το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο πολυτελείας.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του πέρασαν από το Καστέλο οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής.

Ποιος είναι ο Σάμι Φάις

Ο Σάμι Φάις ήταν ο νεαρός τότε επιχειρηματίας που πριν από 40 χρόνια έφερε στην Ελλάδα την φίρμα αθλητικών ειδών Nike. Μετά την πώληση της εταιρίας, πριν από μερικά χρόνια απέκτησε και κατέχει ακόμα το franchise μεγάλων εταιρειών αθλητικών ειδών όπως οι Puma, Adidas και πρόσφατα η Under Armour.
Το 1977 απευθύνθηκε σε μια μικρή εταιρεία αθλητικών υποδημάτων που μετρούσε τότε έξι χρόνια ζωής στο Ορεγκον και έκλεισε συμφωνία αντιπροσώπευσης για την Ελλάδα. Ηταν μια τριετής συμφωνία που ξεκίνησε το 1978 και προέβλεπε την εισαγωγή στη χώρα μας 5.000 ζευγαριών τον χρόνο. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Σάμι Φάις γι’ αυτόν τον σκοπό ήταν η Elmec και η αμερικανική εταιρεία ήταν η Nike. H άνοδος της Elmec ήταν ραγδαία μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ για πολλά χρόνια βραβευόταν ως η καλύτερη αντιπρόσωπος της Nike.
Tα επόμενα χρόνια, τότε ακόμη που το λιανεμπόριο γνώριζε μεγάλη άνθηση στη χώρα μας, ο Σάμι Φάις άρχισε να επεκτείνεται φτιάχνοντας τα Factory Outlet, αποκτά πλειοψηφικό πακέτο στο εμπορικό κέντρο Attica της οδού Πανεπιστημίου και εξαγόρασε το 2001 μέσω της θυγατρικής εταιρείας της Elmec, την Hπειρωτική Εμπορική, το ιστορικό κτίριο Mινιόν.
Μάλιστα ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε την ανακατασκευή του ιστορικού εμπορικού κέντρου, δαπανώντας 65 εκατ. ευρώ, πράγμα που δεν έγινε ποτέ καθώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα ήταν ραγδαίες.
Εκείνη την χρονιά το όνομα του επιχειρηματία μπλέχτηκε με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου Ο Σάμι Φάις κατηγορήθηκε για χειραγώγηση της μετοχής των Μακεδονικών Κλωστηρίων, ενώ ο ίδιος προφυλακίστηκε για την υπόθεση.
Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ήταν απάτη σε βαθμό κακουργήματος, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
Ωστόσο δύο μήνες μετά αποφυλακίζεται, ενώ με βούλευμα απαλλάσσεται από τις κατηγορίες.
Μετά από αρκετά χρόνια αφάνειας ο Σάμι Φάις, αποφασίζει εν μέσω κρίσης να επανακάμψει στο λιανεμπόριο. Το εφαλτήριο δίνεται όταν ο γερμανικός Όμιλος Puma αναζητά νέο συνεργάτη, μετά την επεισοδιακή διακοπή της συνεργασίας του με τους αδερφούς Γλου.
Το 2013 όταν γωρίζουν από κοντά τον επιχειρηματία και έχοντας ήδη υπόψη τους την περίοδο που εκείνος «έτρεχε» την Nike στην Ελλάδα, συμφωνούν να του αναθέσουν την εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων Puma.
Στην συνέχεια, ο Φάις πήρε το franchise της άλλης γερμανικής πολυεθνικής Adidas, την σουηδική Tretorn που κατασκευάζει μπάλες, αξεσουάρ, ρούχα τένις, αργότερα την Prince, δεύτερο (Aμερικάνικο) brand ειδών του ίδιου αθλήματος, προσθέτοντας στο πλούσιο νέο αθλητικό portfolio του την Under Armour, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στις HΠA, όπως και το master franchisee των ρούχων της ισπανικής Mango.
Σήμερα ο Σάμι Φάις μέσω του ομίλου εταιρειών του δραστηριοποιείται στην αγορά των αθλητικών ειδών, «τρέχει» την αλυσίδα Καλογήρου ενώ κάνει την είσοδό του και στην αγορά τροφίμων μέσω της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο.
Το 2016 το κοινό σχήμα One Outlet ΑΕ, οποία ελέγχεται από τον επιχειρηματία Σάμι Φάις, τη Notoscom και την αραβικών συμφερόντων GTE, ανακηρύσσεται από το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 43,64% του ακινήτου της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. H ίδια επιχείρηση λειτουργεί και το εμπορικό κέντρο One Salonica Outlet.
Από τις πλέον σημαντικές τοποθετήσεις του Σάμι Φάις ήταν και η επένδυση στο real estate. Κορωνίδα στο συγκεκριμένο αυτό deal ήταν η ενέργεια και πιο συγκεκριμένα τα ηλιακά πάρκα σε Σάμο – Κέρκυρα, ενώ έκλεισε και δουλειές σχετικές με την αντιπροσώπευση σκαφών αναψυχής και μοτοσικλετών ή το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Με πληροφορίες από το news247, Μηχανή του Χρόνου, insider.gr, fpress.gr

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ