Την πρώτη μέρα του 2020 πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας.

Το παρών στην εκδήλωση, πλην της Περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα, της Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Μ. Ανδριώτη και περιφερειακών συμβούλων, έδωσαν οι εκκλησιαστικές αρχές του νησιού, οι βουλευτές του νομού, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου, στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά και της ηγεσίας της αστυνομίας.Επιπλέον, εκεί ήταν κι οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλης της Κέρκυρας που έδωσαν πανηγυρικό τόνο στην εκδήλωση.

H ανακοίνωση της ΠΙΝ

Σε πανηγυρικό, χαρμόσυνο κλίμα πραγματοποιήθηκε, χθες, πρώτη ημέρα του νέου έτους, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.Νεκτάριος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας όλων των δυνάμεων του τόπου, ενώ ευχήθηκε επιτυχίες στην νέα περιφερειακή αρχή για το υπεύθυνο έργο που έχει αναλάβει.
Τις ευχές του απηύθυνε και Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης για την ειρήνη και την ομόνοια στον κόσμο.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ευχήθηκε σε όλους να είναι υγιείς και η νέα χρονιά να είναι ακόμα περισσότερο δημιουργική, εποικοδομητική και παραγωγική για την ανάπτυξη , την πρόοδο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την ευημερία των συμπολιτών μας.
«Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση γιατί αυτή την ημέρα αισθανόμαστε ότι ενώνουμε τις φωνές μας, τα συναισθήματά μας, τις ευχές μας για τον κάθε συμπολίτη μας και για το καλό του τόπου μας. Πιστεύω ότι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα ενδυναμώσουν την υπευθυνότητα που πρέπει να μας χαρακτηρίζει όλους όσους ο λαός μας, μας ανέθεσε καθήκοντα να υπηρετήσουμε το γενικό συμφέρον και θα δικαιώσουμε τις προσμονές που έχουν από εμάς στους δύσκολους καιρούς που περνούμε. Ελπίζω να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων με συλλογικότητα και με ενότητα», ανέφερε η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αφιέρωσε το πρώτο κομμάτι της πίτας, ως είθισται στο Χριστό, το δεύτερο στον Μέγα Ιεράρχη Άγιο Βασίλειο, το τρίτο κομμάτι στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας της έδρας και της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.
Κατόπιν, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Νίκος Μουζακίτης έκοψε το κομμάτι για το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως υπέρτατο συλλογικό όργανο, και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με υγεία, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία και καλές και εποικοδομητικές συνεδριάσεις του Οργάνου για σοφές και ορθές αποφάσεις.
Το κομμάτι για την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας έκοψε η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη Σκορδίλη, η οποία αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, έδωσε ευχές για υγεία και προκοπή και δήλωσε ότι είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους πολίτες που μας έκαναν την τιμή, μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν την ευκαιρία να βάλουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι σε αυτόν τον τόπο και ότι η νέα χρονιά είναι η αρχή μιας νέας δεκαετίας που θα σηματοδοτήσει την πρόοδο και την προκοπή αυτού του τόπου.
Στη συνέχεια οι Αντιπεριφερειάρχες Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρος Ιωάννου και Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, έκοψαν τα κομμάτια για τις άλλες τρεις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Ευχές για το νέο έτος έδωσαν επίσης, οι βουλευτές Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης και Αλέκος Αυλωνίτης, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου και οι επικεφαλής παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεόδωρος Γαλιατσάτος και Σπύρος Σπύρου.
Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων, περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη της δημοτικής αρχής, εργαζόμενοι στην περιφέρεια και αρκετός κόσμος, ενώ πανηγυρικό τόνο στην εκδήλωση έδωσαν οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλης που έπαιξαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και παιάνισαν χαρμόσυνα εμβατήρια.
Τυχερός της εκδήλωσης, αφού κέρδισε το φλουρί, αναδείχθηκε ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης.
Η Περιφερειάρχης έκλεισε την εκδήλωση στέλνοντας το μήνυμα της σκέψης και της φροντίδας σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας, μικρών και μεγάλων νησιών , καθώς και το μήνυμα της αγάπης και αλληλεγγύης σε όσους δοκιμάζονται και υποφέρουν για οποιοδήποτε λόγο.

Ο χαιρετισμός Γαλιατσάτου

Σεβασμιότατοι, κα Περιφερειάρχη, κα Δήμαρχε, κοι Βουλευτές, αγαπητοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συνάδελφοι της αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι.

Είναι αλήθεια ότι όταν, πριν ένα χρόνο, μιλούσαμε για την ανάγκη να εργαστούμε για την ειρήνη και τις σχέσεις αλληλεγγύης στην περιοχή μας, δεν μπορούσε κανείς να σκεφτεί πόσο θα είχαν επιδεινωθεί μέσα στο 2019 αυτές οι συνθήκες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην Βόρεια Αφρική. Έτσι που, συνδυασμένες με την προκλητικότητα των γειτόνων μας, φτάνουν να αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να δημιουργούν περισσότερες δυσκολίες στην πορεία της χώρας προς την ευημερία.

Έχει μεγάλη σημασία να σκεφτούμε αυτές τις μέρες για όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σκεφτούμε τις αιτίες, να σκεφτούμε ότι και το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα έχει την βάση του ακριβώς στα ίδια προβλήματα και στη δημιουργία όλο και μεγαλύτερων ανισοτήτων στην περιοχή και στον κόσμο. Έχει σημασία να σκεφτούμε, όπως ήδη προαναφέρθηκε, για την ειδική σημασία που έχει η δική μας περιοχή, εξαιτίας της παρουσίας των δυσκολιών με την γείτονα Αλβανία στα θέματα καθορισμού της ΑΟΖ, και της ύπαρξης των Διαποντίων Νήσων που έχουν κυριαρχικό ρόλο γι’ αυτά μας τα δικαιώματα.

Οφείλουμε λοιπόν, όλοι μας, και στη νέα χρονιά, να δώσουμε αυτό που χρειάζεται, ο καθένας απ’ τη δική του τη μεριά, για την ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης. Να δώσουμε αυτό που χρειάζεται για να δυναμώνουν οι σχέσεις αλληλεγγύης, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και, κυρίως, για να μειώνεται η φτώχεια στον κόσμο και να εξαλείφονται όσο γίνεται οι κοινωνικές ανισότητες, που είναι η αιτία για τις μεγαλύτερες απ’ αυτές τις καταστροφές που συμβαίνουν στον κόσμο.

Η Περιφέρειά μας, αγαπητοί συμπατριώτες, πέρασε αυτή την περίοδο της κρίσης με μεγαλύτερες ευχέρειες. Κατάφερε αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, να αυξήσει το ΑΕΠ, να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας, να δημιουργήσει μια αναγνωρισιμότητα όλων των νησιών στον κόσμο, τέτοια που της επιτρέπει, ακόμα και στις δυσκολίες που έχει η οικονομία, ο τουρισμός να έχει τις δυναμικές εκείνες και να μπορεί να ξεπερνάει και τα εσωτερικά προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά και τα προβλήματα που εμφανίζονται από το εξωτερικό, όπως είναι η πτώχευση της Thomas Cook που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Έχουμε λοιπόν μια Περιφέρεια στην οποία γίνονται επενδύσεις, και δημόσιες και ιδιωτικές. Και, μιλώντας για τις δημόσιες επενδύσεις, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε μια καλή πορεία στα θέματα των πολιτιστικών υποδομών, στα θέματα της υγείας, της εκπαίδευσης, της έρευνας.

Και έχω την ανάγκη να πω ότι όταν, πριν λίγες μέρες, έγινε στην Αθήνα αυτή η διεθνής συνάντηση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και του Τμήματος Βιοπληροφορικής με το Νοσοκομείο Johns Hopkins για τα θέματα του Alzheimer και τη δημιουργία της ειδικής διεθνούς ομάδας για το Alzheimer, πρέπει να πούμε ότι νιώθει κανείς υπερήφανος και αντιλαμβάνεται πόσο, όταν οι επενδύσεις, στην έρευνα ειδικά, πιάνουν τόπο, μπορεί το Ιόνιο, τα νησιά μας, η Κέρκυρα, να γίνονται γνωστά στον κόσμο για τέτοιου είδους ζητήματα που έχουν τεράστια σημασία.

Έργα, λοιπόν, αυτής της κατηγορίας, έργα κοινωνικής συνοχής, με το μεγάλο δίκτυο των κοινωνικών φορέων, τα οποία επίσης χρηματοδοτούνται από τα προγράμματά μας

Με ένα λόγο, για να κλείσουμε, αγαπητοί συμπολίτες, η Περιφέρειά μας ατενίζει το 2020 με έναν θετικό τρόπο, ατενίζει το μέλλον θετικά. Χρειάζεται, όμως, να εργαστούμε γι’ αυτό. Είναι σίγουρο ότι, ούτε η επικοινωνιακή κενότητα και φλυαρία, ούτε ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό. Αυτό που χρειάζεται είναι σχεδιασμός, επιμονή στην υλοποίηση, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, σεβασμός των βασικών αρχών της λειτουργίας της δικαιοσύνης και της ισονομίας των πολιτών. Χρειάζεται συλλογικότητα στην εργασία, χρειάζεται σεβασμός στους πολίτες.

Ας βοηθήσουμε όλοι σ’ αυτό, και ας ελπίσουμε ότι και η νέα χρονιά του 2020 αλλά και η νέα δεκαετία που ξεκινάει θα είναι ευτυχείς για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για όλους εμάς.

Καλή Χρονιά, με υγεία και με επιτυχίες σε όλους και όλες.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ