Λίγες ημέρες πριν τελειώσει και ο Ιανουάριος και οι πολυδιαφημισμένες fast track διαδικασίες για την έναρξη της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Κέρκυρα στην Κοζάνη είναι ακόμα σε… νηπιακό στάδιο: μελέτη για το ακριβές κόστος δεν υπάρχει, προσχέδιο σύμβασης με τη ΔΙΑΔΥΜΑ επίσης ενώ οι κόντρες μεταξύ των δημάρχων του νησιού καλά κρατούν…

Η επίσκεψη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ στην Κοζάνη δεν έφερε τίποτα καινούριο πίσω στο νησί. Δεν υπήρξε καθορισμός των όρων της επικείμενης σύμβασης και η αντιπροσωπεία αρκέστηκε σε… νέα ξενάγηση στο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, κάτι που είχε γίνει και προ μερικών μηνών.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκτός από την πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Μερόπη Υδραίου, οι Δήμαρχοι Βορρά και Νότου Γ. Μαχειμάρης και Κ. Λέσσης, ο πρώην Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Καλόγερος αλλά και ο Αναπληρωτής Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΣΥΔΙΣΑ Σ. Κορωνάκης.Χωρίς αντικείμενο…

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Νότιας Κέρκυρας Κ. Λέσση στην ΕΡΤ χθες το πρωί, όπου και υποστήριξε ότι η επίσκεψη ήταν ανούσια και χωρίς αντικείμενο, ενώ προανήγγειλε ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται η μελέτη που εκπονούν οι υπηρεσίες του Δήμου του όπου και θα διαφανεί το κόστος που θα προκύψει στον ΟΤΑ του νότου από την υπόθεση μεταφοράς.

«Πολιτικό μασάζ»

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επιχείρηση… «πολιτικού μασάζ» από πλευράς κυβερνητικών στελεχών προς τους δημάρχους των δύο περιφερειακών δήμων του νησιού.
Την περασμένη εβδομάδα, η διαφημισμένη συνάντηση των δημάρχων με το γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκο έγινε χωρίς τη Μ. Υδραίου, χωρίς να προκύψει καμία ουσιαστική είδηση! Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η συνάντηση (άγνωστο γιατί προκλήθηκε ξεχωριστά από τους δημάρχους) με τους βουλευτές βρήκε μόνο τον Αλέκο Αυλωνίτη να δίνει το παρών του με το Δ. Μπιάγκη να είναι κλινήρης και το Στ. Γκίκα να μην προσέρχεται!

«Να πληρώσει το κράτος»

Μετά τη σύσκεψη, ο Γιώργος Μαχειμάρης υπογράμμισε ότι το κόστος μεταφοράς θα είναι δυσβάστακτο για τους πολίτες αν εν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση προς τους δύο περιφερειακούς νεοσύστατους δήμους και, αν και τέθηκε το θέμα στον κ. Γραφάκο, εισπράχθηκε απλώς η κατανόηση του κυβερνητικού στελέχους…
Ο κ. Λέσσης, πάντως, επιμένει στην εκτίμησή του σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Κέρκυρας της ΕΡΤ για κόστος διαχείρισης που μπορεί να φτάσει τα 236 ευρώ ανά τόνο αναφέροντας ότι πρώτη προτεραιότητα για τον ίδιο είναι το να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και με απόλυτη τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων.

Και νέα σύσκεψη υπό το Γραφάκο

Σύσκεψη υπό το Μ. Γραφάκο έχει προγραμματιστεί να γίνει και την άλλη εβδομάδα, ενώ άγνωστο είναι το πότε θα υπάρξουν οι τελικές ολοκληρωμένες μελέτες που θα προκαθορίζουν ακριβώς το συνολικό κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, κατ΄ αρχήν για το επόμενο οκτάμηνο (όσο φαίνεται να διαρκέσει η κατ΄ ανάθεση μεταφορά) και μετά για την επόμενη τριετία -όσο θα διαρκέσει, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, η μεταφορά.

Ενημέρωση στη συνεδρίαση του Φο.Δ.Σ.Α.
Τα έως τώρα δεδομένα, και πολύ περισσότερο η επίσκεψη στην Κοζάνη, συζητήθηκαν τη Δευτέρα 20/1 στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Συνεδρίαση από την οποία ωστόσο απουσίαζαν Λέσσης, Τρεπεκλής, Βλαχόπουλος και Κόκκαλη.
Στην εν λόγω συνεδρίαση η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Μερόπη Υδραίου ενημέρωσε επίσης ότι το μνημόνιο συνεργασίας θα πρέπει να υπογραφεί το προσεχές διάστημα και από τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας για να προχωρήσει η διαδικασία.

Συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο
Πάντως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων , η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 19.30 στο Μον Ρεπό, αφού αναμένεται να ζητηθεί ενημέρωση από τους δημοτικούς συμβούλους για τα έως τώρα δεδομένα, παρότι το θέμα δεν είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη.

Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι η κα. Υδραίου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους φορείς στο Σαν Τζιάκομο (10/1/2020), είχε δηλώσει ότι «με σκληρή δουλειά τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου θα φύγει το πρώτο φορτίο απορριμμάτων για την μονάδα της Κοζάνης». Απομένει να δούμε αν αυτό θα γίνει και πράξη.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ