Φωτο αρχείου @CorfuPress από κινητοποίηση ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ το 2017

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΕΛΜΕ & ΣΕΠΕ διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα πτυχία κολεγίων ως ισότιμα των ΑΕΙ.  Συγκέντρωση την Τρίτη 21/1 στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

 Καθηγητές και δάσκαλοι διαμαρτύρονται και στην Κέρκυρα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων, μέσω της αναγνώρισης των πτυχίων των Κολεγίων ως ισοτίμων με τα ΑΕΙ, που προωθεί η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή τους ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ δηλώνουν ότι συμμετέχουν στην 3ωρη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ τις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες ώρες του απογευματινού, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 και συγκέντρωση στη 1μ.μ. στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

 

Στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν:

«Στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση  με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου τροποποιεί την παρ. 5 άρθρο 54 του ν. 4589/2019 δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναγνωρισθούν ως ισότιμα πτυχία, πέραν αυτών που αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εκείνα που έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 38/2010 και τα πτυχία που δίνουν επαγγελματική ισοδυναμίας σε κλάδους εκπαιδευτικών( χωρίς αναγνώριση από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π).

Με το άρθρο αυτό η κυβέρνηση ξεκινάει να «ξηλώνει» την έννοια του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και μάλιστα χτυπάει πρώτα τα ΑΕΙ. Με εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, συνδεδεμένη κατά 20% με τη χρηματοδότησή τους , με κλείσιμο τμημάτων, με εξίσωση  των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ.

Το ζήτημα αυτό πάει αρκετά χρόνια πίσω και βασίζεται στους στρατηγικούς στόχους που έθετε η συνθήκη της Μπολόνια από το 1999 λύνοντας τα ζητήματα αντιστοίχησης πτυχίων κάθε κατηγορίας και προσόντων αποφοίτων. Το Π.Δ. 38/2010 ενσωματώνει και εξειδικεύει όλες τις οδηγίες της Ε.Ε. για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων με τα Πανεπιστήμια.

Με λίγα λόγια  η κυβέρνηση επιδιώκει  τον αιφνίδιο θάνατο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, όταν με παραπλανητικό τρόπο (διορισμοί)  από τα πλάγια καταργεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Με το άρθρο 50 επομένως εμπορευματοποιεί την Ανώτατη Εκπαίδευση, υποβαθμίζει τα πτυχία των Πανεπιστημίων και  ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας  των Πανεπιστημίων και προοικονομεί τις αλλαγές στο Δημόσιο Σχολείο και την ένταση των ταξικών φραγμών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή κατάθεσης του άρθρου 50. Είναι η περίοδος που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει διορισμούς στην εκπαίδευση και με την πίεση  που ασκείται για αυτούς, ακολουθεί είτε  την τακτική της πολυδιάσπασης (ΠΕ78 ,ΠΕ71, μεταπτυχιακοί τίτλοι και 4ετείς σπουδές στο ίδιο αντικείμενο) είτε την παραχώρηση δικαιώματος διορισμού «εκβιάζοντας» την κοινωνική σιωπή και το χειροκρότημα.

Για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις έχουν διαχρονικές ευθύνες τα κυβερνητικά κόμματα, τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμα αναλάβει την διακυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις του στα όργανα της Ε.Ε. (κομισιόν, Ευρωβουλή κλπ) διαμαρτύρονταν για την μη εφαρμογή της οδηγίας 89/48/ΕΚ που αφορούσε την αναγνώριση των κολεγίων. Όταν είχε την διακυβέρνηση υλοποίησε κατά γράμμα τις κατευθύνσεις αυτές εντείνοντας έτσι την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων. Ψήφισε τον απαράδεκτο νόμο 4589/19! Ο νόμος Γαβρόγλου άνοιξε το δρόμο για την υποβάθμιση του πτυχίου ως μοναδικού προαπαιτούμενου για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Προώθησε την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από το πτυχίο. Έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ, η οποία τώρα προχωρά στην περαιτέρω «απελευθέρωση» και αναγνώριση των κάθε είδους ιδιωτικών κολεγίων, παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Υπερασπιζόμαστε τη Δημόσια Εκπαίδευση και λέμε ΟΧΙ στην αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων

Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτό».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ