Κρίσιμη σύσκεψη υπό το Γραφάκο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τα απορρίμματα. Επιχείρηση… μονιάσματος των δημάρχων υπό το φόβο μεγάλης αύξησης του κόστους διαχείρισης για τον πολίτη

Κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο (αλλά και το κόστος) της μεταφοράς, όσον αφορά την επικείμενη προκήρυξη και τους όρους της.Η επιχείρηση Γκίκα να… τα «βρουν» μεταξύ τους οι τρεις δήμαρχοι του νησιού και να υπάρξει ενιαία στάση, προτού εμφανιστούν ενώπιον του αρμόδιου γ.γ. Μανώλη Γραφάκου, αλλά και η –σύμφωνα με πληροφορίες- προειδοποίηση ότι όποιος «κολλήσει» τη λύση θα χρεωθεί και τη στάση του, προκάλεσαν (προς ώρας) άμβλυνση της κόντρας των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Σε αυτό το πλαίσιο η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου υποχώρησε με δηλώσεις κατανόησης για την ανησυχία και τον προβληματισμό των συναδέλφων της για το ποιος θα… πληρώσει το μάρμαρο. Από την πλευρά τους οι άλλοι δύο Δήμαρχοι του νησιού Γ. Μαχειμάρης και Κ. Λέσσης δείχνουν πρόθεση να μην προβάλλουν εμπόδια για την αρχή υλοποίησης του σχεδίου, με την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την προκήρυξη για την αρχική μεταφορά.

Εύλογες ανησυχίες

Σε δηλώσεις της χθες στην ΕΡΤ Κέρκυρας, η κα Υδραίου αφού επεσήμανε ότι η λύση της μεταφοράς δεν τίθεται εν αμφιβόλω από κανέναν, χαρακτήρισε ως εύλογες ανησυχίες αυτές που εκφράζονται από τους Γιώργο Μαχειμάρη και Κώστα Λέσση, δηλαδή τους Δημάρχους που βρίσκονται στις διαδικασία οικοδόμησης των νέων ΟΤΑ. Προσέθεσε ότι η προγραμματική σύμβαση με το ΔΙΑΔΗΜΑ στην Κοζάνη θα είναι ενιαία μέσω του ΦΟΣΔΑ αλλά θα εμπεριέχει τρία υποέργα που θα αφορούν τη μεταφορά των απορριμμάτων του κάθε Δήμου ξεχωριστά ενώ χαρακτήρισε ως λογικό να γίνει απευθείας μεταφορά των σκουπιδιών από τους Παξούς και τη Λευκίμμη προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.
«Αυτό που θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση με τον κ. Γραφάκο στην Αθήνα θα είναι η δυνατότητα επιδότησης του συνόλου των απορριμμάτων που θα δεχθεί η Κοζάνη, η αξιοποίηση προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση της υποδομής μεταφοράς καθώς και αποκατάστασης των υφιστάμενων δεματίων», δήλωσε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας εκτιμώντας ότι η μεταφορά θα ξεκινήσει έως το τέλος του μήνα.

Ερωτηματικά και αιχμές από Νεράντζη!

Ο συνεργαζόμενος με τη δημοτική αρχή, επικεφαλής παράταξης Σπύρος Νεράντζης, έδωσε στη δημοσιότητα πολυσέλιδο κείμενο με ερωτήματα και επιφυλάξεις προς τη δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας εν όψει των εξελίξεων με τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Αφού υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν αρκεί να είναι άμεση αλλά οφείλει να είναι και οριστική ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ποτέ στο μέλλον, υπογράμμισε πως παραμένουν πολλές απορίες τόσο σχετικά με την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη όσο και με την εν γένει πολιτική του Δήμου.
Ερωτά πότε θα ενημερώνεται το Δημοτικό συμβούλιο για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τις ενέργειες του ΣΥΔΙΣΑ, ποιος είναι ο κοστολογημένος προγραμματισμός έως το 2023 αλλά και ποιο είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του ΣΥΔΙΣΑ για το 2020, η τιμολογιακή πολιτική του 2020 και των επόμενων ετών και πότε όλα αυτά θα έρθουν στα Δημοτικά Συμβούλια για έγκριση, όπως προβλέπεται από το νόμο!
Ο κ. Νεράντζης εξαπολύει βολές προς τη Μερόπη Υδραίου και για έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά τα προγράμματα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή που δεν είναι σε πλήρη εφαρμογή: «Ήδη έχουν περάσει 7 μήνες από τις εκλογές και δεν έχουμε ακούσει κάτι για το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής «Καθαρή Κέρκυρα».
Τέλος, θέτει και οικονομικά ζητήματα αλλά και για το χρονικό διάστημα της απευθείας ανάθεσης: «Η μεταφορά που θα ανατεθεί με κατεπείγουσα διαδικασία, σύμφωνα με την πρόταση, θα στοιχίσει 1.374.600 και με ΦΠΑ 1.704.504 € . Για 8 ή 10 μήνες; Για ποια ποσότητα αυτούς τους μήνες; Υπάρχει μελέτη για το συνολικό κόστος της μεταφοράς; Με ποιές ποσότητες έγινε σήμερα η μελέτη για τους 36 μήνες, όταν το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι , σύμφωνα με το ΦΕΚ, η μεταφορά θα είναι μόνο για το 2020 και μόνο έως 23.700 τόνους;».
Αμφιβάλλει για το κατά πόσον μπορεί να ισχύει η δήλωση Υδραίου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση δημοτικών τελών: «Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πόσα χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα από το αποθεματικό, πόσα προϋπολογίζετε ότι θα εισπραχθούν και θα μπορέσουν να διατεθούν το 2020 από ανταποδοτικά έσοδα ( γιατί τα ανταποδοτικά καλύπτουν κατά περίπου 30 % και τον ηλεκτροφωτισμό), πόσα από άλλα έσοδα του Δήμου μας . Επίσης, να γνωρίζουμε τι χρήματα έχετε σκοπό να επενδύσετε ώστε να ορθοποδήσει η υπηρεσία καθαριότητας».

Η κομματική πρόσκληση στο γραφείο της Περιφερειάρχη (!) άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό

«Μπουρλότο» στις σχέσεις των βουλευτών!

Πυρ ομαδόν από Μπιάγκη (αρχικά) και Αυλωνίτη έφερε η πρωτοβουλία Γκίκα να καλέσει στο γραφείο της Κράτσα τους τρεις δημάρχους ως… κυανόκρανος λίγα 24ωρα πριν από τη θεσμική σύσκεψη στο Υπουργίο για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ κατηγορούν το συνάδελφό τους του κυβερνώντος κόμματος για επιχείρηση καπηλείας και για ηγεμονική συμπεριφορά ως μη όφειλε, ενώ τα πυρά εξαπολύθηκαν και κατά της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα που, μία στενά κομματική πρωτοβουλία, την «φιλοξένησε» στο γραφείο της στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Σύμφωνα με το Στ. Γκίκα, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κοζάνη όπου και «τέθηκαν οι προβληματισμοί για όλες τις πτυχές του εγχειρήματος, ενώ ομόφωνη ήταν η απόφαση για στήριξη της προταθείσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος λύσης για την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα».

«Ηγεμονική συμπεριφορά»

Το χορό των αντιδράσεων ξεκίνησε ο Δημήτρης Μπιάγκης: «Ο κ. Γκίκας και οι συν αυτώ, ξεχνούν δυστυχώς, πως τα προβλήματα του τόπου μας δεν έχουν χρώματα» υπογράμμισε για να συμπληρώσει ότι «σε μια δύσκολη μέρα για τον καθέναν από εμάς που στα όρια του νομού μας μετράμε χαμένες ψυχές από το ναυάγιο του πλοίου ανοικτά των Παξών (σ.σ. το Σάββατο) βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ασχοληθούμε με τη «σύσκεψη» που συγκάλεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. στο γραφείο της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κας Κράτσα με τη συμμετοχή της ιδίας και των 3 δημάρχων του νησιού για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης (σύσκεψη Γραφάκου) για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη».
Ο Δ. Μπιάγκης στηλιτεύει την απόφαση Κράτσα η οποία, κατά το βουλευτή, «ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά του για τη συζήτηση στο γραφείο της ενός τόσο σοβαρού θέματος, χωρίς τη συμμετοχή σ’ αυτήν, τόσο εμού, όσο και του έτερου βουλευτή του νομού του κ. Αυλωνίτη. Φυσικά και νομιμοποιείται έκαστος από εμάς που έχει θεσμικό ρόλο να συγκαλεί συσκέψεις με οποιονδήποτε κρίνει σκόπιμο, αλλά όχι χρησιμοποιώντας ως κομματικά – βουλευτικά γραφεία δημόσια καταστήματα υπηρεσιακών δομών υποδυόμενος μ’ αυτόν τον τρόπο μέλη της εκτελεστικής εξουσίας».

Γκίκας: Είχε άτυπο χαρακτήρα, γι’ αυτό δεν τους κάλεσα

Ο ίδιος ο κ Γκίκας υποστήριξε, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του και είχε άτυπο χαρακτήρα, προκειμένου να αμβλυνθούν κάποια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί: «Συμφωνούμε όλοι πως μόνη λύση είναι η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη και πρέπει να εκμεταλλευτούμε, προς όφελος του νησιού, την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, να βοηθήσει την Κέρκυρα. Τονίζω ότι έχω μια καλή θεσμική σχέση με τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και δεν κατανοώ τον λόγο που ενοχλήθηκαν κάποιοι για την σημερινή συνάντηση που συγκάλεσα με την θεσμική μου ιδιότητα ως κυβερνητικός Βουλευτής».

Οι άλλοι έχουν… άλλη γνώμη

Από την πλευρά του ο Δ. Μπιάγκης επέμεινε στην αντίδραση για την απόφαση Γκίκα και εξαπέλυσε βολές και κατά των τριών δημάρχων που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη αυτή: «Όφειλαν να περιφρουρήσουν αυτό που κατακτήσαμε στην πρώτη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον κ. Γραφάκο. Αποδεικνύεται δυστυχώς για ακόμα μια φορά, πως ο κ. Γκίκας προσπαθεί να ταυτίσει τις όποιες προτάσεις ή λύσεις με τις κομματικές φιλοδοξίες του χώρου του, ενώ η κα Κράτσα δεν φαίνεται να ξεχνά την επιλογή στο πρόσωπό της από τον κ. Μητσοτάκη ως υποψήφια Περιφερειάρχης, προσπαθώντας έτσι από κοινού με τον κ. Γκίκα να δώσουν «χρώμα» στο νησί αλλά και στις όποιες λύσεις δρομολογηθούν».

Αυλωνίτης προς Μητσοτάκη: Κάνε το Γκίκα Υπουργό!

Τη σκυτάλη πήρε μετά την αντίδραση Μπιάγκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης ο οποίος σε δηλώσεις του στο Corfu Channel υποστήριξε ότι οι βουλευτές δεν έχουν κανένα ρόλο να προβαίνουν σε κομματικές συγκεντρώσεις σε τέτοιους χώρους: «Ο κ. Γραφάκος την Τετάρτη θα ενημερώσει τους βουλευτές για τα απορρίμματα. Ο Γκίκας έχει εντολή να ενημερώνει τους φορείς. Εμένα και να με καλούσε δεν θα πήγαινα. Ο κ. Γκίκας ας παρακαλέσει τον κ. Μητσοτάκη να τον κάνει Υπουργό να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ο κ. Γκίκας ξέρει από τοπική Αυτοδιοίκηση; Που νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Δεν του αρέσει που εγώ πηγαίνω στους Υπουργούς. Εγώ του προτείνω να παίξει τον ρόλο του, ο οποίος είναι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Εκεί μετριέται ένας πολιτικός. Στα προβλήματα».

Γκίκας: Ας πάψει ο Αυλωνίτης να νομίζει ότι είναι δήμαρχος

Αιχμηρός στην απάντησή του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο Στ. Γκίκας, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι επιδεικνύει χαμηλό επίπεδο το οποίο δεν θα ακολουθήσει: «Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι Δήμαρχος 10 μικρών κοινοτήτων και με αυτές τις χαριτωμενιές που λέει υποβιβάζει το επίπεδο στο δάπεδο. Εγώ ακολουθώ αυτό που η συνείδηση μου πάντα λέει».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ