Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας για μεταφορά στην Κοζάνη – Θολό τοπίο και εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις – Οι πρώτες αντιδράσεις στη Δυτική Μακεδονία – -Χωριστούς δρόμους θα τραβήξουν οι τρεις δήμοι;

Μετά την σύσκεψη στην Αθήνα για την εξεύρεση λύσης για τα απορρίμματα της Κέρκυρας, στο μεσοδιάστημα έως το 2022, οπότε και θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί η εγκατάσταση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των απορριμμάτων, άρχισαν να έρχονται στο φως οι «λεπτομέρειες» του σχεδίου και μαζί με αυτές και οι δυσχέρειες που παρουσιάζονται.

Όπως είχαμε από την πρώτη στιγμή ενημερώσει στο CorfuPress.com, «αγκάθια» στη συμφωνία, ενδεικτικά της αδυναμίας να διαχειριστούμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας τα απορρίμματά μας, αποτελούν το σφικτό χρονοδιάγραμμα ενεργειών προς την τελική διαχείριση, το κόστος μεταφοράς, η μικρή ποσότητα σκουπιδιών που μπορεί να «υποδεχθεί» η Κοζάνη και η επιλογή του πολύπαθου Τεμπλονίου για το εργοστάσιο. Και κάπου εκεί πρόβαλλε και η αδυναμία συμφωνίας των τριών Δημάρχων για την από κοινού διαχείριση αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στη Δ. Μακεδονία.

Σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος ανά τόνο
Το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί είναι το υψηλό κόστος της μεταφοράς, για το οποίο έχει συμφωνηθεί στη σύσκεψη ότι «δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών από την υλοποίηση του σχεδίου μέχρι το τέλος του 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα αξιοποιηθούν τα έσοδα και οι πόροι των ΟΤΑ του νησιού, ενώ θα γίνει και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ».
Σύμφωνα με δηλώσεις του δ/νοντος συμβούλου της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) Δημοσθένη Μαυρίδη στο kozanilife.gr, το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί ανά τόνο ανέρχεται στα 41,97 ευρώ με την επιδότηση, όπως αναμένεται να ισχύσει στην περίπτωση της Κέρκυρας και διπλάσιο χωρίς επιδότηση.
Πρώτο λοιπόν σημείο προς διευκρίνιση: θα υπάρξει σχετική χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά (άρα κι επιδότηση) ή όχι σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπ. Περιβάλλοντος μετά την σύσκεψη της Αθήνας;
Υπάρχει επιπλέον και το κόστος μεταφοράς, αρκετά ακριβό αν ληφθεί υπόψη η μεταφορά με πλοίο και εν συνεχεία οδικώς έως την Κοζάνη. Το κόστος αυτό αναμένεται να υπολογιστεί με ακρίβεια μετά από μελέτη ανάλογα την προσφορά του αναδόχου του έργου. Η συζήτηση τα προηγούμενα χρόνια ανέβαζε το κόστος στα 90 – 110 ευρώ/τόνο. Αυτό ανεβάζει το συνολικό κόστος στα 132 – 190ευρώ/τόνο, ποσό αρκούντως υψηλό για την τσέπη των ΟΤΑ της Κέρκυρας και τον δημότη.
Τα σημερινά τέλη καθαριότητας που καταβάλλουν οι δημότες είναι της τάξης των 2εκ. ευρώ το χρόνο και για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος (τουλάχιστον διπλάσιο) θα χρειαστούν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης και πάντως όχι το ΕΣΠΑ καθώς δεν υπάρχει επιλέξιμη δαπάνη επί του παρόντος.

Μόνη ελπίδα η ανακύκλωση
Μονόδρομος η ανακύκλωση, η οποία όμως θα πρέπει να κάνει άλματα ανόδου και να κυμανθεί στο 30% για να υπάρξει ελπίδα κάλυψης των παραγόμενων απορριμμάτων. Και δεν θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι αλλά το 2017 το ποσοστό των ανακυκλώσιμων, κυμάνθηκε μόλις στο 6,85% (ΤΕΕ Κέρκυρας, 2018), οπότε όσο και να προσπαθήσουμε «όλοι-μαζί-για-την-Κέρκυρά-μας» (κατά την προσφιλή έκφραση), δεν…

Ποια συνεργασία;
Όσον αφορά στην συνεργασία των τριών Δήμων για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας τα πράγματα δυσκολεύουν περαιτέρω. Κι αυτό γιατί οι τρεις Δήμαρχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να εκπονήσουν ο καθείς δική του μελέτη και βάσει αυτών αναμένεται να γίνουν τρεις διαφορετικές συμβάσεις με το φορέα ΔΙΑΔΥΜΑ για κάθε έναν από τους ΟΤΑ!!.
Επιπροσθέτως θα δημιουργηθούν σταθμοί μεταφόρτωσης, ένας σε κάθε δήμο. Το ίδιο θα συμβεί και τα βιοαπόβλητα, αφού κάθε ένας εκ των τριών δήμων θα πρέπει να καθορίσει το χώρο επεξεργασίας και εναπόθεσης των βιοαποβλήτων του. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις που ήδη έχει στο Τεμπλόνι, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας τον (προς αποχαρακτηρισμό) ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ενώ στο βορά θα καθοριστεί χώρος για τις δύο αυτές λειτουργίες (πιθανόν πέριξ της Κασσιόπης).
Τα απορρίμματα της Κεντρικής και της Βόρειας Κέρκυρας θα μεταφέρονται μέσω του λιμανιού της Κέρκυρας. Αντίθετα, τα απορρίμματα της Νότιας Κέρκυρας θα μεταφέρονται μέσω του λιμανιού της Λευκίμμης.

Ένα τρίτο λύσης, μικρή ανάσα χρόνου…
Το τρίτο και σημαντικό είναι το γεγονός της ποσότητας απορριμμάτων που συμφωνήθηκε να μεταφερθεί: Για την πρώτη χρονιά 25.000 τόνοι και για τα τρία χρόνια συνολικά 50.000 – 60.000 τόνοι σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων των πλευρών που πήραν μέρος στην σύσκεψη του Υπ. Περιβάλλοντος.
60.000 τόνοι όμως είναι η ποσότητα απορριμμάτων που παράγει η Κέρκυρα μέσα σε ένα μόνο χρόνο (μελέτη ΤΕΕ Κέρκυρας, 23/2/2018), με συνέπεια να δημιουργείται ευλόγως απορία τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση των υπολοίπων 120.000 τόνων απορριμμάτων μέχρι το 2022

Δημοτικό συμβούλιο στη Λευκίμμη
Η επικείμενη συμφωνία συμπληρώνεται με το γεγονός ότι η Κοζάνη δέχεται μόνο «ζωντανά» συμπιεσμένα απορρίμματα και σε καμία περίπτωση τα δέματα που έχουν απομείνει επί σειρά μηνών εκτεθειμένα σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη.
Τι σχέδιο υπάρχει κυρίως για τα δέματα που βρίσκονται εντός της εγκατάστασης στα Μεσοράχια της Ν. Κέρκυρας; Το θέμα θα συζητηθεί αυτή την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας, μετά από ενημέρωση που θα κάνει ο Δήμαρχος Κώστας Λέσσης για τη σύσκεψη στο Υπ. Περιβάλλοντος.

Τεμπλόνι ολοταχώς
Όσον αφορά στο Τεμπλόνι είναι (ξεκάθαρα πια) ο χώρος που θα φιλοξενήσει οριστικά όλες τις εγκαταστάσεις που προβλέπονται στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εκπόνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Αυτό σημαίνει ότι στο οικόπεδο των 52 στρεμμάτων, όμορο του σημερινού ΧΥΤΑ, θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας, οι απαραίτητες μονάδες διαχείρισης και κομποστοποίησης αλλά και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) που θα φιλοξενήσει τα υπολείμματα της επεξεργασίας όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπ. Περιβάλλοντος αρχές του 2020 θα δημοπρατηθεί η Ολοκληρωμένη Διαχείριση και μέχρι το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί. Ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, που είναι μάλλον απίθανο να τηρηθεί, αν συνυπολογίσει κανείς ενδεχόμενες ενστάσεις, καθυστερήσεις κλπ.

Κι οι πρώτες αντιδράσεις στη Δ. Μακεδονία
Παρά το διαφαινόμενο θετικό κλίμα ανάμεσα στα μέλη (Δήμαρχοι και αιρετοί της Δ. Μακεδονίας) της ΔΙΑΔΥΜΑ για να απαντήσουν θετικά στο κερκυραϊκό αίτημα, τα όργανα στις τοπικές κοινωνίες άρχισαν.
Ενδεικτικά δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών σε site της Δ. Μακεδονίας και εφημερίδες, ενώ το θέμα απασχολεί και τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Σχετική συζήτηση έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA με τον δ/νοντα σύμβουλο Δημοσθένη Μαυρίδη να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για οικονομικά οφέλη από τυχόν αποδοχή της συμφωνίας για τα κερκυραϊκά απορρίμματα.
Ενδεικτικά στα site kozanimedia.gr και eordaia.org, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Η Κοζάνη μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο της Κέρκυρας», υπάρχει το ερώτημα «γιατί η Κοζάνη κι όχι τα Γιάννενα ως πλησιέστερος προορισμός υποδοχής των κερκυραϊκών σκουπιδιών;». Και υπενθυμίζεται ότι προσφάτως (Σεπτέμβριος 2019) ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την Περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα επισκέφθηκαν τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων. Συνεπώς γιατί Κοζάνη κι όχι Γιάννενα αναφέρει το δημοσίευμα, «μήπως γιατί η επιλεγμένη προσωρινή λύση, η οποία είχε ήδη αναγγελθεί, προσέκρουσε στην άρνηση των φορέων της Περιφέρειας Ηπείρου; Ενδεικτική είναι η δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη. «Η πολιτική μας είναι μία: Όλες οι περιφέρειες να κατασκευάσουν δικές τους μονάδες επεξεργασίας για τα σκουπίδια τους. Η Ήπειρος δεν θα δεχτεί σκουπίδια άλλων περιφερειών».
Και καταλήγουν: «Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., στην οποία μετέχουν οι Δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας, για τα σκουπίδια της Κέρκυρας. Πολλώ δε μάλλον που ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. είναι ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η διαχείριση απορριμμάτων θα γίνεται με γνώμονα τις τοπικές κοινωνίες. Ευελπιστούμε ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, θα υπερασπισθούν την Κοζάνη…».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ωραία λοιπον.αφου δενθέλουν τα σκουπίδια,τότε και οι κερκυραϊκές επιχειρήσεις να διώξουν όσους δουλεύουν και η καταγωγή τους ε οι ναι από την νότια Μακεδονία οι οι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ