Με μία απόφαση – σοκ, καθώς η δημιουργία του εν λόγω τμήματος αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα των φορέων της Κέρκυρας, η Υπουργός Παιδείας αποφάσισε να καταργήσει το υπό δημιουργία τμήμα τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και άλλα δύο τμήματα του ιδρύματος στο υπόλοιπο Ιόνιο!

 

Τα τρία αυτά τμήματα συμπεριλαμβάνοπνται σε μία λίστα 38 πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη τη χώρα, η έναρξη των οποίων θα γινόταν μέσα σε επόμενες ακαδημαϊκές χρονιές.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, θα εξεταστεί από μηδενικής βάσης η ύπαρξη των τμημάτων αυτών ώστε «η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής».
Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Δαγαλάκης κατηγόρησαν το ΣΥΡΙΖΑ για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» που επικράτησαν στη θεσμοθέτηση σειράς τμημάτων σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, υποστηρίζοντας ότι δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό και χωρίς τη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)». 

Τώρα η Κεραμέως, τότε ο Λοβέρδος…

Η απόφαση αυτή έρχεται να δώσει ένα νέο «χτύπημα» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο είδε να καταργείται προ μερικών ετών η επίσης αποφασισμένη δημιουργία τμήματος Ασιατικών Σπουδών επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 (με εξαιρετική εντοπιότητα λόγω του περίφημου ανά τον κόσμο ανάλογου μουσείου). Το τμήμα εκείνο, είχε θεσμοθετηθεί να δημιουργηθεί το 2009 αλλά, το 2014 με απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, η δημιουργία του τμήματος ακυρώθηκε και αυτό, «μεταφέρθηκε» στην Αθήνα με εντολή του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά…

 

Τα άλλα στο Ιόνιο

 

Τα άλλα δύο τμήματα που επρόκειτο να λειτουργήσουν από την επόμενη ακαδημαϊκή σαιζόν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στα Επτάνησα και ακύρωσε η Κεραμέως, είναι το τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι και Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Συρρικνώνουν τη δημόσια παιδεία

«Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, από τον Ιούλιο και έπειτα, είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σήμερα ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 37 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020».
Κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων». Αναφέρει ειδικότερα πως: «Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών. Επιπρόσθετα, η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωσή τους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα», όπως «και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων». «Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση», σχολιάζει.
«Η μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας & Θρησκεύματος είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπει σε δήλωση του υπό διορισμό νέου προέδρου του ΙΕΠ, πως «το ρολόι των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014 και να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε στην τετραετία 2015-2019».

 

Όλα τα ακυρωμένα τμήματα

Τα 38 τμήματα, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται:

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα)
– Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (‘Αμφισσα)
– Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον (Αθήνα)
– Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα)

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
– Γεωλογίας (Καβάλα)
– Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη)
– Μουσειολογίας (Έδεσσα)
– Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αθήνα)
– Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας)
– Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας)

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
– Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)
– Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)
– Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αγ. Νικόλαος)
– Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)
– Χημικών Μηχανικών (Χανιά)
– Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
– Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)
– Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)
– Τμήμα Τουρισμού (Κέρκυρα)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
– Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (Αιγάλεω)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
– Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα)
– Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα)
– Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία (Καστοριά)
– Μάρκετινγκ (Γρεβενά)
– Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη)
– Κινηματογράφου (Φλώρινα)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
– Λογοθεραπείας (Λαμία)
– Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα)
– Ψυχολογίας (Βόλος)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
– Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα)
– Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (‘Αρτα)
– Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα)

Πανεπιστήμιο Πατρών
– Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο)
– Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
– Αγροτικής Οικονομίας (‘Αργος)
– Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη)
– Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη)

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ