Όσο δύσκολο και αν είναι για έναν «αλεξιπτωτιστή» τουρίστα να καταλάβει τι συμβαίνει σε μια χώρα, πάντα συζητάω και προσπαθώ να καταλάβω την κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Βολιβία, διαδρομή Sucre – Potosi με λεωφορείο. Ο άλλοτε επικίνδυνος αυτός δρόμος μέσα στα βουνά ήταν πλέον ασφαλής και στρωμένος με φρέσκια κατάμαυρη άσφαλτο. Έργο του Μοράλες έλεγαν οι ντόπιοι…

Ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, σε στρατιωτικό και σε προπαγανδιστικό επίπεδο, μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο από τους ιδεολογικά τυφλωμένους. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η καταδίκη των ΗΠΑ από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση «Νικαράγουα κατά ΗΠΑ», όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέναντι στο φόβο της ανόδου των Αριστερών Σαντινίστας στη Νικαράγουα στήριξε και χρηματοδότησε τους ακροδεξιούς Κόντρας σε σκοπό την ανατροπή της εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης των Σαντινίστας. Η ακροδεξιά εφημερίδα Στόχος με άρθρο της στις 03/06/2012 αποδίδει τιμές στον Καλέρο, στο ακροδεξιό πιόνι των ΗΠΑ στη Νικαράγουα, ηγέτη των Κόντρας!!Μια ακόμα περίπτωση είναι αυτή της Γουατεμάλας, της γνωστής σε όλους μας «μπανανίας». Όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση του Jacobo Árbenz αποφάσισε για πρώτη φορά να πάρει κάποιες εκτάσεις γης από την αμερικανική «United Fruit», και να τις δώσει πίσω στους εξαθλιωμένους κάτοικους της Γουατεμάλας, οι ΗΠΑ πραξικοπηματικά ανέτρεψαν την κυβέρνηση του, και στη θέση της «φύτεψαν» την ακροδεξιά χούντα του Castillo Armas για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Η υπόθεση της Χιλής επίκαιρη, και με κοινά χαρακτηριστικά. Τα «παιδιά του Σικάγο» του Φρίντμαν, μαζί με τον δικτάτορα Πινοσέτ, έβγαλαν από τη μέση τον Αλιέντε για να εφαρμόσουν τα «φιλελεύθερα» οικονομικά προγράμματα ..της εξαθλίωσης!

Βενεζουέλα, μια από τα ίδια. Είτε τότε με τον Τσάβες με τα πραξικοπήματα και τα lock out, είτε τώρα με το Μαδουρο με τους βαλτούς αχυράνθρωπους των ΗΠΑ, και την στήριξη της «δημοκρατικής» Δύσης.

Η παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία σφιχταγκαλιασμένη με τους ακροδεξιούς και με κλακαδόρους τους «δημοκράτες φιλελευθέρους» είναι πάντα απέναντι σε κάθε απόπειρα κοινωνικής αλλαγής, και σε κάθε προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου. Αυτό είναι το σύστημα τους, αυτή είναι η αμερικανική και δυτική «φιλελεύθερή δημοκρατία», και αυτά είναι τα ακροδεξιά τσιράκια του συστήματος και ο ρόλος τους!

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ