Με μεγάλη επιτυχία και σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης αφιερωμένες στο «Λόχο Λαντζίδη» και τη συμβολή των Κερκυραίων στον Ιταλοελληνικό πόλεμο του 1940-41, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου 2019 από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολικού Κέντρου Κυνοπιαστών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές:

Τιμητικές οι παρουσίες των αρχών του τόπου, εξεχουσών προσωπικοτήτων των τεχνών και των γραμμάτων της τοπικής μας κοινωνίας, ως και των μελών οικογενειών των ενδόξων και ηρωικώς πεσόντων Ιερολοχιτών.

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλάμβανε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στο «Λόχο Λαντζίδη» και τη συμβολή των Κερκυραίων στον Ιταλοελληνικό πόλεμο του 1940-41.

Στο α’ μέρος: την αφήγηση των γεγονότων επιμελήθηκε ο ιστορικός κ. Ανδρέας Γραμμένος. Τη φροντίδα του οπτικοακουστικού υλικού είχε ο κ. Σπυρίδων – Τρύφωνας Σουρβίνος. Αναγνώστηκαν απομνημονεύματα Ιερολοχίτη από τον πατέρα Σπυρίδωνα Μοναστηριώτη. Η παρουσίαση των εκθεμάτων στρατιωτικού υλικού και των βασισμένων στο φωτογραφικό υλικό του συλλέκτη κ. Νικολάου Δεσύλλα διοραμάτων, έγινε από τον συλλέκτη κ. Νικόλαο Κρητικό (Μοντελιστές: Ιάκωβος Σχίζας & Αθανάσιος Τρέλλης) . Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Σπυρίδων Πουλημένος, που είχε και την επιμέλεια – σύνταξη των κειμένων.

Στο β’ μέρος: Συμμετείχε, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση, η παιδική χορωδία της ενορίας Κυνοπιαστών «Γαλιλαία» υπό τη διεύθυνση της κ. Δήμητρας Καλογεροπούλου, την πιανιστική συνοδεία της κ. Μαρίας Υφαντή και τη μοναδική ερμηνεία του βαρύτονου κ. Νικολάου Δημησιάνου.

Ακολούθησε μέσα σε κλίμα συγκίνησης η απονομή τιμητικής διάκρισης στον Υποσμηναγό Ιπτάμενο κ. Κωνσταντίνο Λιναρά, απόφοιτο του σχολείου από τον δάσκαλό του κ. Σπυρίδωνα Βλάσση.

Τέλος με τη λήξη της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους συμμετέχοντες.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 με πρωτοβουλία της οικογένειας του κ. Σπυρίδωνος- Τρύφωνα Σουρβίνου και του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου Κουτσούρη τελέστηκε στον Ι.Ν. Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών επιμνημόσυνη δέηση για τον Κυνοπιαστινό Ιερολοχίτη Τρύφωνα Σουρβίνο και τους εν γένει συμμετέχοντες στο «Λόχο Λαντζίδη», παρουσία των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου μας.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας λειτούργησε και παρέμεινε ανοιχτή για το κοινό η έκθεση στρατιωτικού υλικού και μοντελισμού στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού κέντρου Κυνοπιαστών.

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019: Επιμορφωτική εκδήλωση και παρουσίαση των εκθεμάτων από τον συλλέκτη κ. Νικόλαο Κρητικό, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολικού κέντρου Κυνοπιαστών και την ενθουσιώδη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου.
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και ενθαρρυντικά τα σχόλια των μαθητών του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Κυνοπιαστών, αλλά και των εκπαιδευτικών, που περιηγήθηκαν στην έκθεση στρατιωτικού υλικού – μοντελισμού, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο βιβλίο εντυπώσεων.

Ο σύλλογος γονέων & κηδεμόνων θεωρεί πως αυτή η εκδήλωση μνήμης υλοποίησε στόχους και έδωσε κίνητρα στους νεαρούς της τοπικής κοινωνίας οι οποίοι στα πρόσωπα των ηρώων Κερκυραίων, σύγχρονων και παλαιότερων, διέκριναν τα πρότυπα που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Το δημοτικό σχολείο Κυνοπιαστών, ανοιχτό στις προκλήσεις του καιρού μας, ευελπιστεί ότι έθεσε το πρώτο σκαλί για προβληματισμό, σπουδή και οραματισμό, ένωσε με ισχυρούς δεσμούς τους νέους με την ενεργό συμμετοχή, τόσο των μαθητών όσο και των αποφοίτων του σχολείου και εύχεται ν’ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες παρουσίες ανάκλησης της μνήμης του ηρωικού παρελθόντος της πατρίδος μας και ανάδειξης άξιων μελών και εκπροσώπων των υψηλών ιδεωδών.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ