Ο τοπικός σύμβουλος Οθωνών, Γιάννης Κατέχης (Τσέτσας), έστειλε επιστολή στον Προκόπη Παυλόπουλο με ερώτημα αν… καταργήθηκαν οι εθνικές εορτές στα Διαπόντια και ο ΠτΔ του τηλεφώνησε άμεσα. – “Τα Διαπόντια δεν είναι απλά ένα μέρος της Ελλάδος αλλά έχουν σπουδαιότατη εθνική σημασία και γεωστρατηγική θέση και θα προσπαθήσω να έρθω” του είπε

Η επιστολή του Γιάννη Κατέχη προς τον ΠτΔ
“ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ;”
Επειδή πολύ λίγοι καταλαβαίνουν όπως βλέπω την σημασία των εθνικών εορτών εδώ στο νησί μας και δεν άκουσα κουβέντα για το θέμα θα γράψω μερικά πράγματα και ο έχων νουν ας νοήσει.
Όπως ξαναείπα ουδείς εκ της αυτοδιοικητικής αρχής τίμησε την εορτή της 28ης Οκτωβρίου στο νησί όχι βέβαια με κάτι το φοβερό αλλά με ένα απλό στεφάνι καλώντας τους κατοίκους και τις αρχές και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.
Εάν κάναμε κατεστημένο να μην τιμούμε τους ήρωες και τις επετείους των εθνικών αγώνων να προτείνω λοιπόν να καταργηθούν όλες οι εορτές. Ακόμα και οι θρησκευτικές.
Διότι κατ’ εμέ η εθνική συνείδηση δεν είναι απλά ήθος αλλά επιβάλλεται.
Έχετε συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε ακριβώς απέναντι από τα πεδία των μαχών του Αλβανικού έπους της Χιμάρας και της Κορυτσάς;
Εάν εδώ στο ακριτικό νησί το οποίο είναι το βορειοδυτικότερο σημείο της χώρας δεν κάνουμε ούτε μία έστω και στοιχειώδη τελετή όπως και στα υπόλοιπα μέρη της χώρας τότε πως θέλουμε να ονομαζόμαστε Έλληνες και κομμάτι της Ελλάδος.
Να τονίσω όμως ότι δεν έχω δει κανέναν να χάσει το πανηγύρι τον δεκαπενταύγουστο. Να χορεύουμε σαν κατσίκια και να τρώμε μην ονοματίσω σαν τι ξέρουμε. Και αυτό όχι από θρησκοληψία αλλά για να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε όπως λέει και το τραγούδι. Να κάτσουμε όμως ένα λεπτό προσοχή μπροστά στους πεσόντες που έπεσαν στο πεδίο των μαχών ακριβώς απέναντι από τα νησιά μας για να είμαστε εμείς ελεύθεροι βαριόμαστε να το κάνουμε.
Ντρέπομαι και θλίβομαι για τα χάλια μας που οι σκλαβωμένοι ομογενείς της Βορείου Ηπείρου όχι απλά τιμούν τις εθνικές επετείους αλλά μάλιστα κάποιοι σαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα από τους Βουλιαράτες το πληρώνουν με την ζωή τους, ενώ εμείς εδώ οι ελεύθεροι Διαπόντιοι δεν το σκεφτόμαστε καν.
Ξέρω ότι δεν σας αρέσει η αλήθεια αλλά εγώ θα σας την λέω.
Και να έχετε υπόψιν σας ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί προ του προέδρου της Δημοκρατίας με επιστολή μου.
Τελικό συμπέρασμα: Είμαστε μόνο για τα πανηγύρια όλοι μαζί και δεν είμαστε άξιοι να λεγόμαστε Έλληνες…
Γιάννης Κατέχης Οθωνοί
Αγανακτισμένος Τοπικός ΣύμβουλοςΤο τηλεφώνημα του Παυλόπουλου
Μετά την συγκεκριμένη επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Γιάννη Κατέχη τηλεφωνικά, με τον τοπικό σύμβουλο των Οθωνών να περιγράφει στο f/b την εμπειρία του.
“ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ
Φανταστείτε την έκπληξή μου αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες όταν πριν λίγη ώρα χτύπησε το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν η γραμματεύς της Προεδρίας της Δημοκρατίας η οποία μου είπε «Περιμένετε σας συνδέουμε με τον Πρόεδρο»
Και για να αποσαφηνίσω το θέμα το τηλεφώνημα ήταν απάντηση στην επιστολή που απέστειλα μόλις εχθές το βράδυ μέσω email προς τον αγαπητό Πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την μη τέλεση της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στους Οθωνούς και εν γένει την σπουδαιότητά της στα Διαπόντια νησιά.
Ο ευγενέστατος αλλά και πάρα πολύ απλός λόγος του όντως άρμοζε σε έναν ευγενικό και πατριώτη ηγέτη.
Και σας μεταφέρω αυτολεξεί τι μου είπε στο τηλέφωνο ο πρώτος Πολίτης της χώρας.
«Αγαπητέ κ. Κατέχη η επιστολή σας πραγματικά με συγκίνησε και ευχαριστώ από καρδίας που μου θυμίσατε ότι ενώ έχω επισκεφτεί όλη την επικράτεια δεν έχω έρθει στα Διαπόντια νησιά. Θα επιληφθώ προσωπικά του θέματος αν και δεν είναι της αρμοδιότητάς μου θα τηλεφωνήσω αμέσως στην κ. Κεραμέως αλλά και στο ΥΠΕΣ οπότε και την 25η Μαρτίου αλλά και από εδώ και στο εξής να πραγματοποιούνται όλες οι τελετές. Τα Διαπόντια δεν είναι απλά ένα μέρος της Ελλάδος αλλά έχουν σπουδαιότατη εθνική σημασία και γεωστρατηγική θέση και θα προσπαθήσω να έρθω μάλιστα να σας γνωρίσω από κοντά μόλις μου επιτρέψει ο χρόνος»
Αυτά μεταξύ πολλών άλλων από την πεντάλεπτη περίπου επικοινωνία μας για γενικά θέματα των νησιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τελικά δεν είναι όλα χαμένα. Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που από θέσεις ισχύος αφουγκράζονται και ακούνε. Αυτή η ταχύτητα απάντησης σε χρόνο μηδέν αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες μου δίνει το έρεισμα σαν τοπικό σύμβουλο αλλά και σαν εκπρόσωπο των Διαποντίων στην τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Μέσης Κέρκυρας όχι απλώς να παλέψω για αυτά τα νησιά αλλά να δώσω και όλο το είναι μου και έχετε τον λόγο μου ότι θα το κάνω.
Άλλωστε για αυτό ζητάμε και την επανασύσταση του Δήμου Διαποντίων.
Και για να μην παρεξηγηθούμε το ΚΙΔΙΝ δεν είναι ούτε πολιτική οργάνωση ούτε συνδυασμός. Είναι μια ομάδα πατριωτών τωρινών τοπικών συμβούλων και πρώην αυτοδιοικητικών με σκοπό την επανασύσταση του Δήμου Διαποντίων. Τίποτε άλλο. Μετά από αυτό το κίνημα του ΚΙΔΙΝ δεν έχει άλλο λόγο ύπαρξης.
Γιάννης Κατέχης Οθωνοί”

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ