Ο Άδωνις προανήγγειλε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα ανακοινωθέντα μέτρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις από το «κανόνι» της Thomas Cook

 Πάνω από ένα μήνα μετά την κατάρρευση του τουρ οπερέιτορ, κανένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης και στήριξης δεν έχει πάρει η κυβέρνηση. Δυσαρέσκεια του τουριστικού κόσμου, υπόσχεται σήμερα ανακοινώσεις ο Υπουργός Ανάπτυξης

Εντός της ημέρας θα προχωρήσει η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα συμπεριλάβει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και με την έκδοσή της σε ΦΕΚ, αυτά θα έχουν άμεση ισχύ, ωστόσο, η γκρίνια των τουριστικών παραγόντων της χώρας φουντώνει καθώς τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται όχι μόνο καθυστερημένα αλλά… και ασπιρίνες!

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα καθοριστούν συνολικά τα μέτρα ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την κατάρρευση του τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook.
Αυτό ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι αποσύρεται το αρχικό σχέδιο για την προώθηση των εν λόγω μέτρων μέσω κατάθεσης σχετικής τροπολογίας στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει εντός των επόμενων 24ωρών σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και με την έκδοσή της σε ΦΕΚ, αυτά θα έχουν άμεση ισχύ.

Ήδη έχει εκδοθεί ΠΝΠ σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται μέχρι και την 31.3.2020 η καταβολή του Φ.Π.Α. που έχει βεβαιωθεί από χρεωστικές δηλώσεις με καταληκτική προθεσμία υποβολής την 30.9.2019 και την 31.10.2019 για τους υποκείμενους στο φόρο, συναλλασσομένους με την εταιρεία Thomas Cook.
Η αναστολή αυτή περιλαμβάνει φορολογουμένους των οποίων οι εκροές προς την Thomas Cook από 1.1.2019 έως 30.9.2019 υπερβαίνουν σε ποσοστό το 25% των συνολικών τους εκροών για το ίδιο διάστημα και χορηγείται για το σχετικό αυτό ποσοστό.
Προβλέπεται επίσης, η απαλλαγή από τους τυχόν αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής από τις ως άνω καταληκτικές προθεσμίες μέχρι και την 31.3.2020. Η αναστολή χορηγείται κατόπιν αίτησης στη Δ.Ο.Υ., που υποβάλλεται η δήλωση μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Ωστόσο ουδέν νεότερο υπάρχει από την κυβέρνηση για το θέμα των επισφαλειών και της απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

«Οι συνέπειες δεν έχουν φανεί ακόμη»

Ακόμα δεν έχουν φανεί σε πλήρη έκταση οι επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην «ραχοκοκαλιά» της τουριστικής βιομηχανίας, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είχαν συνδεθεί με τα δίκτυα του δεύτερου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδιών στον κόσμο, τόνισε σε συνέντευξή του στις 12 Οκτωβρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.
Το πρόβλημα, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κ.Ρέτσος, είναι συστημικό, και εντείνεται από τη χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε η πτώχευση του Thomas Cook, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του έτους, το πλέον παραγωγικό για την τουριστική βιομηχανία, όπου οι επιχειρήσεις πετυχαίνουν και τα μεγαλύτερα έσοδα. Αυτό και μόνο, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, γεννάει προβληματισμό, αν τελικά οι επιχειρήσεις που είχαν «έκθεση» στην Thomas Cook, θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προς τους προμηθευτές κλπ.

«Ντόμινο» επιπτώσεων

Παραμένοντας στο ντόμινο των συνεπειών της πτώχευσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστιάζει και στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και στο τι μέλλει γενέσθαι με τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους. Τι θα γίνει παράλληλα με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, τους εκσυγχρονισμούς των μονάδων και αν τελικά θα υπάρχει δυνατότητα για υλοποίησή τους.
Ανοιχτό, εξάλλου, παραμένει για τον ΣΕΤΕ και το ζήτημα του κλεισίματος των ισολογισμών των εν λόγω τουριστικών επιχειρήσεων την εφετινή χρονιά, με κύριο αίτημα προς την ΑΑΔΕ να αφαιρεθούν από το συνολικό τζίρο τους τα ανείσπρακτα ποσά. Στο παρελθόν έχει υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση μέσω ΠΟΛ και χωρίς δικαστική απόφαση.

Κατακραυγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης

Την ώρα που ευρωβουλευτές προετοιμάζουν έρευνα για τα διοικητικά στελέχη του Thomas Cook σχετικά με τις ευθύνες τους για την κατάρρευση του τουρ οπερέιτορ, η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατακραυγή της αγοράς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση.
Η επιτροπή στρατηγικής Ενέργειας και Βιομηχανίας αναμένεται να φέρει προ των ευθυνών τους τον διευθύνοντα σύμβουλο τπυ Thomas Cook, Peter Fankhauser και τον πρόεδρο Frank Meysman, ενώ για καταθέσεις έχουν κληθεί και ο επικεφαλής οικονομικών, Sten Daugaard και οι επιτροπές ελέγχου και αμοιβών του οργανισμού.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, tornosnews.gr, Travel Daily News

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ