Εν αναμονή του ολοκληρωμένου σχεδίου καταμερισμού προσφύγων – Νοικιάζουν ξενοδοχεία σε κάθε Περιφέρεια.

Εντυπωσιακή η αφωνία της πλειοψηφίας των τοπικών αρχών και φορέων, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταμερίσει τις προσφυγικές ροές σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι ίδιοι αυτοί φορείς που με την προηγούμενη κυβέρνηση εξέδιδαν ανακοινώσεις για ψύλλου πήδημα, τώρα απλά σιωπούν.. Εν αναμονή διότι «δεν μπορεί», «δεν είναι αλήθεια», «κάτι δεν καταλάβαμε καλά».. .

Η πραγματικότητα των αυξανόμενων ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία είναι αλήθεια ότι επιτάσσει γρήγορα αντανακλαστικά και επίδειξη αλληλεγγύης από όλες τις περιοχές της χώρας. Μόνα τους 2-3 νησιά δεν μπορούν και δεν είναι δίκαιο να επωμίζονται αριθμό προσφύγων, δυσανάλογα μεγάλο, για τις δυνατότητές τους. Στο πλαίσιο αυτό και με υπαρκτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, η υποδοχή ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια μακριά από πολέμους, ανέχεια και δικτατορικά καθεστώτα δεν επιδέχεται καμίας απολύτως αντίρρησης (δεν θα έπρεπε τουλάχιστον).

Από αυτού του σημείου όμως έως εκείνου της αφωνίας των τοπικών κρατούντων για ένα ζήτημα, για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση δεχόταν δριμύτατη κριτική, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Κάποιοι δηλαδή, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, που έβριζαν θεούς και δαίμονες για τους μετανάστες επί ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα εμφανίζουν αίφνης τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα και ανακαλύπτουν την αλληλεγγύη, που ήταν βαθιά κρυμμένη μέσα τους.
Στο πνεύμα αυτό, το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να μεταφέρει πρόσφυγες και στα δικά μας νησιά (άγνωστο αν θα είναι στην Κέρκυρα ή σε άλλο νησί, αν και συζητείται εντόνως το νησί μας) είναι καλά καμωμένο, αφού είναι δια χειρός Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη (κι όχι δα κανενός ΣΥΡΙζαίου).

Καταμερισμός

Με τούτα ως εισαγωγή, η οποία μπορεί να αποτελεί σχόλιο αλλά ουδόλως ξεκομμένη είναι από την είδηση αυτή καθαυτή, η συνέχεια έρχεται μόνο από τις κεντρικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και μια και μόνη ανακοίνωση της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα. Ούτε άλλοι τοπικοί άρχοντες, ούτε και οι εκπρόσωποι τουριστικών και παραγωγικών φορέων.
Η είδηση είναι αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης υπό τον Υπουργό Χρυσοχοΐδη με τους περιφερειάρχες της χώρας την προηγούμενη Παρασκευή.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ζήτησε την λήψη άμεσων μέτρων με δομές φιλοξενίας και στις 13 Περιφέρειες, με τους περιφερειάρχες στην πλειοψηφία τους να απαιτούν την ισοκατανομή των προσφύγων, ώστε να μην ανακύψουν περαιτέρω ζητήματα.

Μέχρι και 1000 πρόσφυγες, ενοικίαση ξενοδοχείων για τη φιλοξενία
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγησε στους περιφερειάρχες ότι το σχετικό Νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα… βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σημειώνοντας πως προβλέπει την εγκατάσταση 500 έως 1000 αλλοδαπών σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με την ενοικίαση από το κράτος, ξενοδοχείων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας! Σημειώνεται δε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από κονδύλια της ΕΕ.

Μέτρα φύλαξης
Στη σύσκεψη αυτή, έλαβαν μέρος και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Περιφερειών, οι οποίοι εξήγησαν στους περιφερειάρχες ότι θα αναλάβουν τα αυξημένα μέτρα φύλαξης ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες, με τους αυτοδιοικητικούς να δηλώνουν ξεκάθαρα –αν και υπό όρους- τη στήριξή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας.

Επιφυλάξεις από τη Ρόδη Κράτσα
Εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις και ζητεί διευκρινίσεις η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, για το θέμα καταμερισμού των προσφύγων και επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες των Ιονίων Νήσων .
‘’Τρεις αρχές είναι σίγουρα αδιαπραγμάτευτες : η ασφάλεια των συνόρων μας, η αλληλεγγύη προς τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από το προσφυγικό και ο ανθρωπισμός προς τους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τους εκπροσώπους των Υπουργείων Ενικής Αμύνης και Εσωτερικών για το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων αναλογικά με το πληθυσμιακό μέγεθός τους που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, όπως την αύξηση των αφίξεων που παρατηρείται.
Η πολιτική απάντηση σε αυτή την κρίση έχει πολλές παραμέτρους. Εξαρτάται από μία αποτελεσματική Συμφωνία με την Τουρκία, από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον καταμερισμό των προσφύγων και την υποστήριξη μας στην επαναπροώθηση τους , όπως επίσης και από την πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό για το χρονικό διάστημα και τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Περιμένουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να τοποθετηθούμε ως τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση όμως εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, τονίζοντας ότι οι προτάσεις καταμερισμού και επιλογής των τόπων υποδοχής προσφύγων πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της κάθε περιοχής.
Οι κοινωνίες των Ιονίων νησιών είναι μικρές και δύσκολα μπορούν να γίνουν «χωνευτήρι» ενώ η οικονομία μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό και όχι από την ανειδίκευτη εργασία που μπορούν να προσφέρουν άμεσα οι πρόσφυγες και είναι χρήσιμη για άλλες περιοχές. Τόνισα ότι τα νησιά μας ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη κρίση της αποτυχίας διαχείρισης των απορριμμάτων και σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από επιπτώσεις της κατάρρευσης και της Thomas Cook. Υπενθύμισα επίσης ότι ακριτικά νησιά που απαιτούν και αυτά ιδιαίτερη μέριμνα για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους είναι και τα Διαπόντια νησιά της Κέρκυρας.

Σε κάθε νησί;
Στο γεγονός της φιλοξενίας προσφύγων σε κάθε Περιφέρεια αναφέρεται σε ρεπορτάζ της και η εφημερίδα «Ερμής» της Ζακύνθου, η οποία επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρει ότι το Υπουργείο Δημόσιας τάξης έχει αναθέσει στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις να εισηγηθούν ολοκληρωμένες προτάσεις που να προβλέπουν την δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε δημόσια κυρίως κτίρια και υποδομές.
Ειδικότερα για το νομό Ζακύνθου σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπεται η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας ικανού να υποδεχθεί μέχρι 200 άτομα.
Για τον λόγο αυτό θα γίνει άμεση μετατροπή του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών παράλληλα με την οργάνωση κι άλλων δομών φιλοξενίας στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Λευκάδα.

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλά έχετε καμένα μυαλά? ή είστε παγκοσμιολαγνοι εκει πέρα που γράφετε τα άρθρα? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΥΡΙΟΙ!!! ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ!!! ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ είναι, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ , ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΙΝΗΤΑ ΣΩΑ ΚΑΙ ΑΒΛΑΒΗ το καταλαβατε???? και έρχονται να αράξουν τσάμπα επίδομα το μήνα , τσάμπα ΔΕΗ, τσάμπα ιατροφαρμακευτική, τσάμπα νερά και και και…..ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΒΟ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΜΦΟΡ ??? και εγω και εσείς δουλεύουμε σα σκυλιά και πληρώνουμε φόρους και τα πάντα??? ΔΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ???αν έχετε τέτοια μυαλά εκεί στην Κέρκυρα θα μείνει έρημο το νησί πλέον διότι το καταστρέψατε ακόμα και στον τουρισμό, με την ασυδωσία και την απληστία και πως να εκμεταλεύεστε τον τουρίστ,α με βρώμικα δωμάτια και απαίσιο σέρβις και όλα πανάκριβα.
  Τα λιγούρια θα δώσουν τα ξενοδοχεία τους μπας και μπουν μεσα να εισπράξουν απο τον διαολο ΟΗΕ πακετάκια βοηθώντας να προχωράει καλά η ισλαμοποίηση της Ελλάδας….δε ντρέπεστε γενίτσαροι! για το χρήμα πουλάτε και τη μάνα σας!!!!
  Ξεσηκωθείτε να μη διαλυθεί το νησί μας. Αυτοί ετσι και αρχισουν και γλείφονται για τις κόρες σας θα τα πουμε. Γινατε όλοι ΣΥΡΙΖΟανθελληνες. Τα παιδιά μας θα είναι μειονότητα ρε!!!!

  • Συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω κείμενο ….. Θέλω να μάθω όμως ποιος αρρωστημένος και διεστραμμένος εγκέφαλος πέρασε στην καθημερινή μας ενημέρωση το μήνυμα οτι δεν είναι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ .. αλλά με την ορολογία που σκαρφίστηκαν είναι λένε ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ; Δηλαδή κύριοι και κυρίες δημοαιογράφοι που χρησιμοποιείτε και μας ανάβετε τα λαμπάκια αυτή την ορολογία στις αναφορές σας …θα πρέπει λέτε τώρα και για ΠΑΡΑΤΥΠΑ ΤΣΙΓΑΡΑ αντι για λαθραία τσιγάρα ή… ΠΑΡΆΤΥΠΟ ΠΕΤΡΈΛΑΙΟ αντί για λαθραίο πετρέλαιο κλπ κλπ ;; Μάνο ένας ανθέλληνας θα έκανε αυτή την κατάπτυστη αλλαγή του όρου από λαθραίος σε παράτυπο …

  • Σωστά τα λέτε!! Κ γω συμφωνώ ότι γίνεται για την ισλαμοποιηση της Ελλαδας!!το γνωρίζουμε ότι είναι σχέδιο της νέας τάξης πραγμάτων.. έως Πότε θα μενουμε ανενεργοι;

 2. Δεν είμαι ρατσιστικά δε φτάνει που το νησί μας έχει ισοπεδωθεί από όλες τις πλευρές έχασε το κύρος και την αρχοντιά.Ειναι κρίμα για τους ανθρώπους να ξεριζώνονται αλλά πρέπει να μπορέσουμε ξανά πάλι να φέρουμε το νησί μας στην αρχικη του μορφή τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς υπάρχουν τόσα νησιά δίπλα από Τουρκία έλεος κάντε κάτι

  • ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΗ….Εσυ τι εχεις προσφερει;αρχοντια;αραγε γνωριζεις τι σημαινει;.Για δειτε παιδια Σ’ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΦΥΛΑΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ για κατι ζωα σαν αυτα -αποσπασμα απο το κοκκινο ποταμι-ποσο συγχρονο-…εισαι για λυπηση…..

 3. Ακολουθηστε το παραδειγμα της αυστραλιας,ξυπνηστε.Ποιοι προσφυγες,λαθρομεταναστες ειναι.Και μεχρι ποσους θα μπορεσουμε να δεχτουμε ακομα.Που σταματαει αυτο;Αλαζει ο τροπος ζωης μας διπλα σε αυτους τους ανθρωπους.Αλλη κουλτουρα,αλλη θρησκεια,μυαλα 500 χρονια πισω.Οσο τους μαζευεις τοσο θα ερχονται.Αντιο ελλαδα

 4. Επειδή όλο αυτό το σχέδιο για δήθεν φιλοξενία μεταναστών είναι η καταστροφή του νησιού μας και της Ελλάδος γενικότερα πρέπει να αντιδράσουμε όλοι διότι η μαφία ναι η μαφία που μας το παίζουν σύμαχοι δεν δέχονται τους μετανάστες και χρηματοδοτούν τη δική μας μαφία να δεχτεί την πλήρη καταστροφή της Ελλάδος ποιοί πρόσφυγες και ποιοί μετανάστες κάνουν μεταφορές πληθυσμού για αλοίωση της πατρίδος μας και στο κάτω κάτω αυτοί που βομβαρδίζουν τον τόπο τους και ξέρουμε καλά όλοι ποιοί είναι πίσω τους ας τους αναλάβουν όχι να τους επιβάλουν όπου θέλουν ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΞΥΠΝΑΤΕ ΜΩΡΕΕ!!!!

 5. Καλά να πάθουμε! Και ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Αυτο που δεν καταλαβαίνετε οι περισσότεροι ειναι οτι η επανάσταση δεν γίνεται με απεργίες και αλλαγές κομμάτων αλλα με αίμα. Μονο τοτε θα μας σεβαστούν. Αυτά όμως δεν γίνονται γιατι ήμαστε μοντέρνοι άνθρωποι, Ευρωπαίοι. Οι πρόγονοι μας που σκότωναν για να μιλάμε Ελληνικά τώρα ηταν κτηνοι. Καληνύχτα ζωα!

 6. Μην ντρέπεσαι όταν εκφράζεις την άποψη σού ότι σε ενοχλεί η παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων να ξέρεις δεν είναι πρόσφυγες. Και αν μερικοί αριστεροί σε αποκαλούν φασίστα μην ντρέπεσαι.
  Πλύσιμο εγκεφάλου είναι. Μην ντρέπεσαι γιατί αυτοί κάνανε χειρότερα.
  Αυτοί να ντρέπονται αλλά το ζούμε . Ζούμε μια κυβέρνηση χωρίς ντροπή χωρίς να νοιάζεται για ΟΛΟΥΣ αλλά μόνο για τους συντρόφους το ζούμε το βλέπουμε. Μην κλείνεις τα μάτια σου τα αυτιά σού το στόμα σου γιατί τώρα είσαι βολεμένος, αύριο θα είναι η σειρά σού.
  Μην σκύβεις το κεφάλι κάτω.Δεν είσαι μόνος σού. Δεν νικήθηκε κανείς μας.
  ΤΏΡΑ ΞΕΚΙΝΆΕΙ Η ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ .
  ΚΑΙ ΝΑ ΞΈΡΕΙΣ ΤΡΈΜΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΉ ΜΑΣ. ΔΏΣΤΕ ΘΆΡΡΟΣ ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ. ΛΑΘΗ ΚΆΝΑΜΕ ΌΛΟΙ ΜΑΣ.
  Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΛΈΨΟΥΜΕ.
  ΤΌ ΧΏΜΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΠΟΤΙΣΑΝ ΜΕ ΑΊΜΑ
  ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΜΕ ΑΊΜΑ ΘΑ ΤΟ ΠΆΡΟΥΝ.
  ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΌΝΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΡΩΣΤΆΜΕ.
  ΑΣ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΏΡΑ ΤΟ ΣΩΣΤΌ.
  ΈΝΑ ΝΑ ΘΥΜΆΣΑΙ Ο ΘΆΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΟΝΆΕΙ Η ΝΤΡΟΠΉ ΌΜΩΣ……..

 7. Νησιά με υψηλή αναλογία προσέλευσης τουριστών ανά κάτοικο όπως Μύκονος ,Σαντορίνη ,Ρόδος και Κρήτη πόσους μετανάστες ( με new i phone – χωρίς
  ομως χαρτιά) είπαμε θα πάρουν ? ΜΗΔΕΝ ? ΓΙΑΤΙ? ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ??? Στην Λέσβο με 1000 ξεκίνησαν αλλά στην συνέχεια..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ