Δεν χρειάζεται να σε εξοντώσουν πυροβολώντας σε, όπως γίνεται σε κάποια εμπόλεμη ζώνη, στο Κομπάνι και στη μαρτυρική Γάζα. Μπορούν και στην πολιτισμένη Ευρώπη, με ένα χάμπουργκερ λουκάνικο μασώντας το να γίνεις νεκρώσιμη αναγγελία… Λαχταριστά λουκάνικα Φρανκφούρτης “Wilke”, με μπόλικη πικάντικη μουστάρδα και κέτσαπ ή λαχταριστή μαγιονέζα, προκειμένου όλο αυτό το γευστικό ντεκόρ να καλύψει τη πτωμαΐνη και την εξ αυτής πιθανή λιστερίαση…
Την τεραστίων διαστάσεων διατροφική βόμβα που «έσκασε» αρχές αυτού του μήνα, την επιβεβαίωσε προσφάτως η υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή στο κρατίδιο της Έσσης κ. Πρίσκα Χιντς! Η «έκρηξη» δεν μπορούσε να αποσοβηθεί, ιδιαίτερα μετά και το θάνατο τριών ανθρώπων και την τροφική δηλητηρίαση πολλών άλλων… Η έρευνα απέδειξε ότι ήταν αποτέλεσμα κατανάλωσης σάπιων λουκάνικων, της μεγαλοεταιρίας “Wilke”
με έδρα την Φρανκφούρτη! Παρόμοια προβλήματα είχαν εντοπιστεί και στο σαλάμι “Wilke” που χρησιμοποιείται σε κατεψυγμένες πίτσες.
Παρά τα όσα κάθε φορά λέγονται περί απόσυρσης, πολύ λίγο μετράνε στη πράξη και σ’ όλες τις περιπτώσεις. Πολλά από αυτά τα επικίνδυνα προς απόσυρση είδη διατροφής και όχι μόνο, διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες χονδρικής ή σούπερ μάρκετ με άλλα εμπορικά σήματα. Είναι λοιπόν δύσκολο αν όχι εντελώς αδύνατο ο καταναλωτής να εντοπίσει μέσα στο δαιδαλώδες των ραφιών των πολυκαταστημάτων τα απαγορευμένα και ακατάλληλα με τις πολλαπλές ονομασίες…
Η εφημερίδα “Bild” επιβεβαιώνει τα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι τα προϊόντα της αλλαντοποιίας “Wilke” εξάγονται σε 26 χώρες και πωλούνται εκεί με διάφορα εμπορικά σήματα… Ευνόητο είναι πως προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας έχουν διατεθεί σε πολλά εστιατόρια, καντίνες επιχειρήσεων ή νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία αλλά και εκτός αυτής. Και βέβαια τα περί απόσυρσης είναι απλά ένα παραμύθι που δρα τις πρώτες κρίσιμες ώρες κυρίως καθησυχαστικά! Έτσι λουκανoπιτάκια και λοιπά «μεζεκλίκια» αυτού του είδους θα συνοδεύουν εσαεί σπιτικές χαρές και μικρό γλέντια, μέχρι εξαντλήσεως και του τελευταίου λουκανοπακέτου με τα διάφορα εμπορικά σήματα!
Αλλά ο καπιταλισμός της σαπίλας, πάντα σε συσκευασίες πολυτελείας, δεν εντοπίζεται σε λουκάνικα και μόνο. Ο  ΕΦΕΤ ειδοποιεί πως ο ζωμός λαχανικών σε σκόνη, ενδέχεται να περιέχει ξένο σώμα (θραύσματα γυαλιού). Πρόκειται για το προϊόν «Klare Suppe» με εμπορική ονομασία «Rapunzel», γερμανικής προέλευσης, σε γυάλινο βάζο και ζητάει την άμεση ανάκληση/απόσυρση του! Αλλά και η Johnson & Johnson βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower προκαλούν λόγω αμιάντου καρκίνο των ωοθηκών…Ανεξαρτήτως όμως της καρκινικής απειλής,  οι διαφημιστές της μας διαβεβαιώνουν ότι χρησιμοποιώντας την, αποκτάς βελούδινο δέρμα!
Από την άλλη πλευρά επικρατεί γενικά η άποψη πως τα ψάρια δεν μιλούν, όμως για λογαριασμό τους μίλησε πρόσφατα ο καθηγητής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δηλώνοντας πως μετά από έρευνα που έγινε στην Ήπειρο, στην Λωρίδα της Σαγιάδας και τις εκβολές του Καλαμά, όπου υπάρχει η πιο εντατική εκμετάλλευση σε επίπεδο Ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα, εντοπίστηκαν: «Μεγάλες συγκεντρώσεις φαρμακευτικών ουσιών που περιέχονται σε ψυχιατρικά φάρμακα, αντιβιοτικά και κυρίως αναλγητικά, δείγμα της εντατικής χρήσης αλλά και άλλων πηγών μόλυνσης όπως τα απόβλητα νοσοκομείων. Οι φαρμακευτικές χημικές ενώσεις, σε μεγάλο επίσης ποσοστό όπως τα φυτοφάρμακα, συνυπάρχουν στα ίδια δείγματα που ερευνήθηκαν…»
Τρώγοντας λοιπόν μεταξύ άλλων ψαριών και φθηνές σαρδέλες, εκτός από τα πολύτιμα για την υγεία Ω3 λιπαρά οξέα που αυτές διαθέτουν, θα λαμβάνουμε, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες του δημόσιου συστήματος υγείας, ψυχοφάρμακα και τα αναλγητικά που βρίθουν, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, στα καταγάλανα νερά! Μετά από αυτά τα ολίγα, γιατί ασφαλώς υπάρχουν πολλά και ακόμα χειρότερα σε νοθείες και σαπίλες στο καθημερινό μας πιάτο, καλή μας όρεξη…

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ