Χωρίς αμφιβολία, η έκπληξη της φετινής τουριστικής περιόδου, στον τομέα των αφίξεων Εξωτερικού, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο! Κι αυτό γιατί, τόσο πριν την έναρξή της, όσο και κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της, ειδικοί και μη εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο θα επηρέαζε τις αφίξεις Βρετανών στην Κέρκυρα -και όχι μόνο- η περίφημη ιστορία… του BREXIT και σχεδόν όλοι προέβλεπαν μείωση αφίξεων. Ωστόσο, με το κλείσιμο του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, τα στοιχεία αφίξεων στο «Ιωάννης Καποδίστριας» διαψεύδουν, ευχάριστα, τις ό,ποιες προβλέψεις για μείωση! Η Αγγλία με αφίξεις 509.270 επιβατών παρουσιάζει αύξηση με ποσοστό 3,8% και 18.952 αφίξεις περισσότερες από το αντίστοιχο 9μηνο του 2018, την ώρα που οι αφίξεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στις 231.908, με μείωση 2,1%! Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η Αγγλία, με το τέλος του Σεπτεμβρίου παρουσιάζει αύξηση 6,3%, ενώ σε επίπεδο 9μήνου αντιπροσωπεύει το 37,20% των συνολικών αφίξεων, που ανήλθαν στις 1.368.882!
Παρά ταύτα, η τουριστική Κέρκυρα ζει στον απόηχο της ηχηρής πτώχευσης του κολοσσού της τουριστική βιομηχανίας Thomas Cook, μετρώντας τις απώλειές της, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων τοπικών φορέων ανέρχονται συνολικά για την τρέχουσα περίοδο στα 35 εκατ. Ευρώ και ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερες το 2020, αφού το «κενό» που δημιουργήθηκε στην κερκυραϊκή τουριστική αλυσίδα είναι τεράστιο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο στον χρόνο που απομένει μέχρι τη νέα σεζόν.
Δυστυχώς το «κανόνι» της Th. Cook χτύπησε σε μία περίοδο που ο Ελληνικός Τουρισμός και κατ΄ επέκταση και ο Κερκυραϊκός ήταν σε τροχιά διόρθωσης και σταθεροποίησης, με διαχειρίσιμη μείωση των μεγεθών του, κάτι που έδινε την «ευκαιρία» επανασχεδιασμών, βελτιώσεων και αναβάθμισης των υπηρεσιών και κυρίως προγραμματισμό ουσιαστικών παρεμβάσεων στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. Όμως, με την κατάρρευση της Th. Cook το σκηνικό άλλαξε και είναι βέβαιο ότι ο Τουρισμός, τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και ο δικός μας θα κινούνται στην μετά Th. Cook πραγματικότητα ¨η εποχή. Με ανακατατάξεις, ρίσκα, επιθετικούς ανταγωνισμούς και όπως πάντα σε παρόμοιες καταστάσεις, με «χαμένους» και κερδισμένους». Ήδη, η «σφήνα» της γερμανικής TUI προϊδεάζει για μονοπωλιακές καταστάσεις και όχι μόνο. Μπορεί να φαίνεται ότι θα μετριάσει τις απώλειες για το 2020, αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη γενικότερη τουριστική πολιτική της και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της.
Το ζητούμενο τώρα είναι αν, ως τουριστική χώρα και ως τουριστική Κέρκυρα, έχουμε τη δυνατότητα απορρόφησης των οδυνηρών συνεπειών του σεισμού της πτώχευσης της Th. Cook και αν διαθέτουμε την αναγκαία προσαρμοστικότητα για αντιμετώπιση των συνεπειών των μετασεισμών, που θα μεταβάλλουν καταλυτικά όλα όσα γνωρίζαμε για τον τουρισμό. Θα αποκτήσουμε -εν ολίγοις- στρατηγική Τουρισμού; Θα σχεδιάσουν οι θεσμικά υπεύθυνοι με ορίζοντα εθνικό, εξοβελίζοντας τις στρεβλώσεις; Θα ξεπεράσουν τις «βολικές» αγκυλώσεις οι επιχειρήσεις του κλάδου, προσβλέποντας στο μέλλον και όχι μόνο στο σήμερα; Ίδωμεν!

Στους πίνακες που ακολουθούν παρατίθενται τα αναλυτικά στοιχεία των αφίξεων εξωτερικού, τόσο για τον μήνα Σεπτέμβριο, όσο και για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, με βάση τα στοιχεία που κοινοποιεί η Fraport Corfu.*Ο Γ. Μαυρωνάς είναι πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ