Επανεκκίνηση των εργασιών στις εργατικές του Αγ. Ιωάννη προανήγγειλε ο βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, την Παρασκευή ανάβουν τις μηχανές οι μπουλντόζες για το έργο της αποχέτευσης!

 

Η εξέλιξη αυτή γνωστοποιήθηκε μετά από ενημέρωση που είχε νωρίς το μεσημέρι ο βουλευτής από τον επικεφαλής του (Κερκυραίου στην καταγωγή) ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε ότι το κώλυμα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ξεπεραστεί και πως υπήρξε επικοινωνία του με την προϊστάμενη της υπηρεσίας Τένια Ρηγάκου με την οποία υπάρχει αγαστή συνεργασία για την απεμπλοκή των εργασιών.

Όχι στη λύση σύνδεσης με την πόλη, προκρίθηκε ο Σκάφωνας!

Σύμφωνα με το Στ. Γκίκα, άλλη σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση του ΟΑΕΔ να ακολουθήσει τελικά την (οριστική) λύση της σύνδεσης του συγκροτήματος του Αγ. Ιωάννη με το βιολογικό του Σκάφωνα και όχι τη λύση που πρότεινε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου για σύνδεση των Εργατικών Κατοικιών με το βιολογικό σταθμό καθαρισμού (και το κεντρικό αποχετευτικό) της πόλης της Κέρκυρας. Οι τεχνικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ αποφάσισαν να προκρίνουν τη λύση Σκάφωνα μετά και τις εισηγήσεις της ΔΕΥΑΚ, καθώς αφενός κρίνεται ασύμφορο και χρονοβόρο να αλλάξει ο σχεδιασμός για ένα έργο διασύνδεσης με το αποχετευτικό της πόλης της Κέρκυρας, αφετέρου υιοθετείται η άποψη ότι η εκπόνηση του δικτύου διασύνδεσης και τα έργα προς το Σκάφωνα θα επιλύσουν ταυτόχρονα και το αποχετευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι όμορες κοινότητες του Πέλεκα, των Σιναράδων κλπ.

Απαιτείται έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο

Πάντως, την απόφαση του ΟΑΕΔ θα πρέπει να ακολουθήσει έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, τη ΔΕΥΑΚ και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για τη συμπληρωματική σύμβαση με τον εργολάβο ενώ τελευταίο στάδιο θα αποτελέσει ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να προχωρήσει το έργο του αγωγού.
Η τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να ολοκληρωθεί το έργο του αγωγού, προχωρά μετά και από έγκριση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση μετά από ένα γραφειοκρατικό πινγκ – πονγκ μεταξύ ΟΑΕΔ και Υπουργείου Εργασίας τα τελευταία δύο περίπου χρόνια.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ