Τα τελευταία τρία χρόνια ο σπηλαιολόγος René van Vliet έκανε έρευνα για το σπήλαιο «Παναδώγραβα».

Τώρα αυτός μπορεί να μας πει με σιγουριά ότι η Παναδώγραβα δεν είναι ένας θρύλος.
«Ο συγγραφέας ο Ιωάννης Μπουνιάς έγραψε στο πρώτο μέρος του βιβλίου του (1954) ότι μιλούνε και στους Σγουράδες για κάποια Παναδώγραβα. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του (1958), ο Μπουνιάς έγραψε για την Πάνω-δώ-γράβα ότι βρίσκεται σε «κατάφυτον λόφον Άνω Σγουράδων, πλησίον σταθμού τηλεπικοινωνιών. Εις το εξωτερικόν της έχει λιθιές και φαίνεται ότι υπήρξε κατοικία ποιμένων. Απαρτίζεται από την ως άνω πρώτον χώρον πρόγραβα και από την εσωτερική ανεξερεύνητη γράβα (δηλαδή ένα βάραθρο), της οποίας η οπή εκλείσθη με πέτρες. Οι ντόπιοι λένε, πώς ρίξανε στο βάραθρο γάτα κι έβηγκε περί την Άγια Τριάδα στην Κληματιά».
Με τη φιλική βοήθεια του προέδρου Σγουράδων και έναν κάτοικο, που ήταν οπλισμένοι με αλυσοπρίονο και άλλα εργαλεία κήπου, και έναν φίλο μου, μπορέσαμε να επισκεφτούμε την Παναδώγραβα την Πέμπτη 29 Αυγούστου. Η θέα από τον λόφο ήταν υπέροχη. Μπορούσαμε να δούμε την Άγια Τριάδα σε απόσταση.
Μετά ένα περπάτημα μέσα από τους θάμνους βρήκαμε την είσοδο του σπηλαίου. Το σπήλαιο έχει μια κύρια αίθουσα, ακολουθεί ένα βάραθρο που είναι κλειστό με πέτρες. Στον τοίχο πάνω από την είσοδο του βαράθρου βρίσκονται λίγες αλλά μοναδικές διακοσμήσεις των σταλακτιτών.
Η ιστορία ότι μια γάτα ρίχτηκε στο βάραθρο και βγήκε περί την Άγια Τριάδα στην Κληματιά δεν είναι αξιόπιστη. Η θερμοκρασία ενός σπηλαίου είναι σταθερή 17-19 βαθμοί Κελσίου. Η υποθερμία είναι η σοβαρότερη απειλή για έναν σπηλαιολόγο και για ένα ζώο. H ρίψη θα είχε προκαλέσει στη γάτα πολλά σπασμένα κόκαλα. Μια τραυματισμένη γάτα δεν μπορεί να περπατήσει πολύ μέσα σε ένα κρύο σπήλαιο. Το ζώο θα πέθαινε μέσα στο σπήλαιο από τα τραύματά του και την υποθερμία.»

Η είσοδός του σπηλαίου από πάνω.
Οι διακοσμήσεις σταλακτιτών πάνω από την είσοδο του βαράθρου.
Η είσοδος του βαράθρου.
Η κύρια αίθουσα προς την έξοδο του σπηλαίου.

*Ο σπηλαιολόγος René van Vliet κάνει έρευνα στην Κέρκυρα από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.
Περισσοτερές πληροφορίες από τα σπήλαια της Κέρκυρας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Speleo Corfu (www.speleocorfu.com).
Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπως λέει «Η επισκεψή του σπηλαίου αυτού έγινε με την ευγενική και σημαντικη βοήθεια του προέδρου Σγουράδων και του κατοίκου, της Αγγελικής Σγούρου, του CanyonZone (Ολλανδία), Rodcle (Ισπανία), Aventure Verticale (Γαλλία), Climbing Technology (Ιταλία), Vasilikos / Nitecore (θεσσαλονίκη)».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ