Την Δευτέρη 2/9 ο Ολλανδός σπήλαιολόγος René van Vliet εξερεύνησε ένα άγνωστο σπήλαιο στη θέση Δοκάνος στον Άγιο Δημήτριο.

Ο σπηλαιολόγος μας λέει για την επίσκεψή του στο σπήλαιο που βρίσκεται κρυμμένο σε ένα ελαιώνα ότι:
«Όταν γύρισα στην Ολλανδία την 1η Μαίου και συνέχισα με την έρευνά μου, έλαβα μήνυμα από έναν γεωλόγο από την Αθήνα που έχει φίλο o οποίος ξέρει πολλά σπήλαια στο νότιο μέρος της Κέρκυρας. Όπως καταλαβαίνετε, τηλεφώνησα στον άνδρα αυτόν λίγο μετά. Πρόσφατα συναντηθήκαμε και ο άνδρας με ρώτησε αν θα εξερευνήσω το σπήλαιο αυτό.
Μαζί με τον Αντρέα Κορίκη επισκεφτήκαμε, λοιπόν, το σπήλαιο Δοκάνος. Η είσοδος του σπηλαίου είναι 2,3 χ 2,7 μέτρα. Την κύρια αίθουσα του σπηλαίου ακολουθούν ένα βαθύ πέρασμα (14 μέτρα) προς τα αριστερά που τελειώνει σε μια στενή τρύπα, καθώς επίσης κι ένα βαθύ αλλά μικρότερο πέρασμα (5 μέτρα) προς τα δεξιά που ολοκληρώνεται σε μια στενή αλλά βαθύτερη τρύπα.

Το σπήλαιο είναι γεμάτο από μεγάλους βράχους. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι αισθητά χαμηλότερη απ΄ό, τι σε άλλα σπήλαια στην Κέρκυρα. Στα μισά του περάσματος στα αριστερά, βρήκα έναν κρανίο ενός σκύλου και στα στα μισά του περάσματος στα δεξιά, βρήκα έναν κρανίο μιας αλεπούς.

Η πιο όμορφη «διακόσμηση» του σπηλαίου βρίσκεται στην κύρια αίθουσα, στα πιο χαμηλά σημεία, κοντά στις τρύπες στα αριστερά και στα δεξιά. Το σύρσιμο είναι απαραίτητο.

Ο σπηλαιολόγος René van Vliet κάνει έρευνα στην Κέρκυρα από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου. Περισσοτερές πληροφορίες από τα σπήλαια της Κέρκυρας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Speleo Corfu (www.speleocorfu.com).
Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπως λέει «Η επισκεψή του σπηλαίου αυτού έγινε με την ευγενική και σημαντική βοήθεια του Νίκου Παπαβλασόπουλο, Αντρέα Κορίκη, CanyonZone (Ολλανδία), Rodcle (Ισπανία), Aventure Verticale (Γαλλία), Climbing Technology (Ιταλία), Vasilikos / Nitecore (θεσσαλονίκη)».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ