Ένα βίντεο που είναι άγνωστο πότε ακριβώς έχει ληφθεί, κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποιο πλαίσιο έγινε η συζήτηση, αποτελεί την αφορμή για να «δικαστεί» μέσω διαδικτύου και Facebook ένας καθηγητής που εξέφρασε «αιρετικές» απόψεις σε τάξη για τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης…

 

Πανελλαδικός θόρυβος έχει ξεσπάσει από το πρωί σε κεντρικά διαδικτυακά ΜΜΕ αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα, σχετικά με το βίντεο που δείχνει καθηγητή στην Κέρκυρα να εκφράζει προσωπικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο που έδρασαν στην ελληνική επανάσταση οι Κολοκοτρώνης, Μελάς και Μπουμπουλίνα.
Ειδικά στο Facebook, η συζήτηση έχει… «πάρει φωτιά» και στο νησί μας, με διαφορετικές ωστόσο απόψεις: πολλοί καταφέρονται εναντίον του καθηγητή για πρακτική που δεν συνάδει ούτε με την ειδικότητά του ούτε με το ρόλο του στην τάξη, ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε εκφράζουν σοβαρά ερωτήματα για το γιατί η «διαρροή» του βίντεο έγινε τώρα, αν και έχει μαγνητοσκοπηθεί χειμώνα, άρα, σε πολύ προγενέστερο χρόνο, καθώς και για το ότι είναι προϊόν υποκλοπής και αναρτήθηκε αρχικά σε λογαριασμούς σαφούς πολιτικού προσανατολισμού.

Ανθρωποφαγία!

Πάντως, η συζήτηση σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεφύγει και ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, αφού το όνομά του έχει δημοσιευτεί σε λογαριασμούς στο facebook, δέχεται πλέον ανοικτές απειλές με ανοίκειους χαρακτηρισμούς και δημοσίευση της φωτογραφίας του.

Ψύχραιμες και μη φωνές στο Facebook

Πολύ ενδιαφέρον είναι ο διάλογος που συνεχίζεται με άλλους να καταφέρονται εναντίον του εκπαιδευτικού και άλλους είτε να υποστηρίζουν τα όσα είπε ή να εκφράζουν ερωτηματικά για το πως και γιατί κάποιοι μαθητές τον μαγνητοσκόπησαν και, κυρίως, γιατί το δημοσιοποίησαν τώρα, ένα τουλάχιστον χρόνο μετά.

Σπύρος Χειρδάρης Τα περί Κολοκοτρώνη καλύτερα να διαβάσετε τα απομνημονεύματα του Φωτάκου προσωπικού βιογράφου του Κολοκοτρώνη και μετά απορήστε.

Αλέξανδρος Γεωργιάδης Δυστυχώς έχουμε τέτοιους περιθωριακούς τύπους να λένε ο,τι τους κατέβει μέσα στα σχολεία…

Vasilis Makris Τι κακα παιδια αυτοι οι τυποι το 21 !!! αντι να ραινουν με ροδοπεταλα και να κερνανε λουκουμια τις ευγενικες αυτες ψυχες του δραμαλη και του ιμπραημ κλπ οι οποιοι ηλθαν να φερουν το πνευμα της αδελφοσυνης και της αγαπης , αυτοι τους πετσοκοψαν !!! τι μπρουταλ θεε μου !!!!!

Angelo Dimitras Τον είχα καθηγητή 3 χρόνια και έχω να πω ότι είναι πολύ ταπεινός και καλός άνθρωπος αλλά και εκπαιδευτικός. Σε δεύτερη φάση, βγειτε λιγο εξω απο τον μικροκοσμο της Κέρκυρας να συνειδητοποίησετε ότι οι πρωτοκοσμικες κοινωνίες δεν ασχολούνται πια με Κολοκοτρώνηδες, Μακεδονίες κτλπ αλλά με θέματα όπως η βιωσιμότητα, το περιβάλλον και η καινοτομία. Με φιλικούς χαιρετισμούς

Vasilis Makris η κουβεντα ειναι γι αυτα που ειπε στα παιδια , κανενα θεμα για το αν είναι πολύ ταπεινός και καλός άνθρωπος αλλά και εκπαιδευτικός ουτε για το τι κανουν οι πρωτοκοσμικες κοινωνίες

Σταμάτης Πουλημένος Ο σκοπός του ιστορικού ξεκατίνιασμα τος ποιος είναι τώρα, να τους τα δώσουμε πίσω; Στον εμφύλιο έγιναν και χειρότερα κι από»ηρωες» που τους κάνανε μιρικοι κορνίζες – καλό είναι να μη δηλητιριαζουμε τα νέα παιδιά με τις εθνικές μας αρρώστιες και ναι μεν καλό να μην αποκρυπτονται τα λάθη ενός λαού, αλλά η επίσημη ιστορία είναι το βιογραφικό του και συνήθως στα βιογραφικά δεν βάζει κανείς τις πομπές του. Να δεχτούμε όλα αυτά να τα ακούσουμε από επίσημους ιστορικούς ή γνωστές προς αποφυγή, στην κατηχηση του μπαχαλακια τί σκοπό εξυπηρετούνε;

λιτσαρδοπουλος κωστας Ο πόλεμος δεν κάνει διακρίσεις δυστυχώς και μια χώρα δεν απελευθερώνεται μετά από 400 χρόνια με λουλούδια και ευγένειες.Φυσικα και έσφαξε ο Κολοκοτρώνης,φυσικά και διέλυσε σπίτια Τούρκων,φυσικά έπνιξε στο αίμα όσους μπήκαν στο διάβα του,μην έχετε στο μυαλό σας ότι έβγαζε το γιαταγάνι για να πάει να κόψει τα χόρτα μην του φτακουν στο παράθυρο. Ξεκολατε λίγο…..

Αλεξάνδρα Μεταλλινού Το ουσιώδες είναι ,απο όσα είπε ο καθηγητή πόσα είναι αλήθεια,όταν μπήκαν στην Τριπολιτσά οι πολιορκητές Έλληνες δεν άφησαν ρουθούνι ζωντανό, και τότε αρχιστράτηγος ήταν Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.Η σφαγή και η λεηλασία ήταν ο κανόνας.

 

Το ιστορικό πλαίσιο: ήταν ένας άγριος πόλεμος!

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη που δημοσίευσε ο αναγνώστης του CorfuPress.com Σπύρος Χειρδάρης επί της ουσίας της υπόθεσης, σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο της δράσης των ηρώων της ελληνικής επανάστασης του ΄21, με παραπομπή σε ιστορικές καταγραφές:

«Η σφαγή που ακολούθησε την κατάληψη της πόλης από τον στρατό του Κολοκοτρώνη ήταν τρομακτική: επί τρεις ημέρες οι Έλληνες σφαγίαζαν τους αμάχους Τούρκους και Εβραίους, τις γυναίκες, τα παιδιά και τα βρέφη, αφού προηγουμένως βασάνισαν, εκπαραθύρωσαν, έκαψαν και λεηλάτησαν. Υπολογίζεται ότι θανατώθηκαν 2.000 Εβραίοι και 30.000 Τούρκοι.[61][62][63] Κατά τον J. M. Wagstaff τα θύματα αριθμούσαν «ανάμεσα σε 10000 και 15000».[64] Κατά την Σύγχρονο Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη οι σφαγιασθέντες ανέρχονταν σε περίπου 12.000. Σύμφωνα με τον συνεκδότη της Encyclopedia Americana Thomas Gamaliel Bradford τα θύματα ήταν 8.000,[65] ενώ κατά τον Τόμας Κέρτις[66] τα θύματα ήταν 6.000.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν ν’ αντισταθούν αλλά μάταια. Μερικοί κλείστηκαν στην Μεγάλη Τάπια, την ακρόπολη δηλαδή, άλλοι στο τουρκικό σχολείο και πολλοί οχυρώθηκαν στα σπίτια τους.[67] Ελάχιστοι παραδόθηκαν. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν ή «εκάησαν μέσα εις αυτά με της φαμίλιαις των παρά να παραδοθούν εις τους δούλους των».[68] Ο Δελήμπασης (αρχηγός του ιππικού) του Χουρσίτ έβαλε φωτιά στο σαράι για να κάψει τα χαρέμια αλλά οι Έλληνες πρόλαβαν να σβήσουν την φωτιά και οι γυναίκες των πασάδων παραδόθηκαν στην φύλαξη του Πετρόμπεη.[69] Όλοι οι Τούρκοι αρχηγοί αιχμαλωτίστηκαν.[70] Αλλά το πλήθος των Τούρκων έμελλε να σφαγεί ανηλέητα.

Τι λένε τα ίδια τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη

Ενδιαφέρουσα επίσης και η άποψη που δημοσίευσε ο διαχειριστής της δημοφιλούς σελίδας του Facebook @Ταραντέλα καριέρα τσι Κέρκυρας.

Αυτά που είπε ο καθηγητής στην τάξη του σε σχολείο της Κέρκυρας ήταν απολύτως αληθή και μάλλον λίγα.
Σύμφωνα με τα απομνημονευματα του Θ. Κολοκοτρώνη αλλά και σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες ενός Άγγλου περιηγητή , στην πολιορκία της Τριπολιτσάς σφαγιάσθησαν άνευ αιτίας χιλιάδες γυναικόπαιδα από τα «στρατευματα» του Κολοκοτρώνη και από τις συμμορίες της Μπουμπουλίνας.
Οι άμαχοι κάτοικοι της Τριπολιτσάς ζούσαν εκεί από γενεά σε γενεά , 400 χρόνια.
Ουσιαστικά εξαφανίσθηκε ο πληθυσμός της πόλης και λεηλατήθηκαν οι περιουσίες των κατοίκων από συμμορίες που μιλούσαν αρβανίτικα.
Το , επίσης , ανατριχιαστικό είναι ότι παιδιά βινεοσκοπούν τον καθηγητή τους (που λέει ακριβώς αυτήν την αναμφισβήτητη ιστορική αλήθεια) και την δίνουν στην δημοσιότητα.
«Από τα τείχη ίσαμε το σεράι το άλογό μου δεν επάτησε στο χώμα … Το ασκέρι οπού ήτον μέσα, το ελληνικό, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άντρες, τριάντα δύο χιλιάδες, μια ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς. Ένας Υδραίος έσφαξε ενενήντα»….

Διαβάστε όλο το άρθρο

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ