Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο ιστορικός περίπατος στη Λευκίμμη για την ΕΑΜική αντίσταση στην Κέρκυρα, με συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή στον Νότο.

Όπως αναφέρει η ΚΝΕ:
Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ επισκεφτήκαμε το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που με κόπο έχει φτιάξει και διατηρεί ο πάπα-Σπήλιος στον Άγιο Προκόπιο Κάβου, τον οποίο ευχαριστούμε τόσο για την προσπάθεια αυτή όσο και για την ξενάγηση και δίνουμε υπόσχεση ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μη χαθεί αυτός ο θησαυρός.
Στη συνέχεια συναντήσαμε συγγενικά πρόσωπα μερικών εκ των ηρώων που γεννήθηκαν στην περιοχή της Λευκίμμης, πρωτοστάτησαν στον αγώνα και έδωσαν την ζωή τους για πανανθρώπινα ιδανικά, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τους οποίους ευχαριστούμε που μοιράστηκαν μαζί μας τόσο σημαντικές ιστορίες.
Σκοπός της εκδήλωσης, που έγινε στο πλαίσιο του 45ου φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή ήταν να έρθουμε σε επαφή με τη ζωντανή μνήμη του τόπου μας. Όχι μόνο δεν ξεχνάμε την ιστορία μας, αλλά αντίθετα καλλιεργούμε την μαχητική στάση για την γνώση της. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε. Γιατί ο αγώνας των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, δεν ανήκουν στο μουσείο της ιστορίας. Τα συμπεράσματα από την πάλη ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, και στην συνέχεια από την ένοπλη σύγκρουση με την αστική εξουσία την περίοδο 1946-49, έχουν θέση στην σύγχρονη ταξική πάλη.
Όπως δηλώνουν οι στίχοι του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου: «Σε κάθε βήμα πρόσεχε, κάτω από το χώμα ζούνε οι νεκροί μας, ζούνε οι πεθαμένοι μας».
Η Ιστορία, της ΕΑΜικής Αντίστασης, έχει ήδη γραφτεί ανεξίτηλα στις καρδιές των ανθρώπων. Οι αντιφασίστες πατριώτες κομμουνιστές είναι οι ήρωες μας , είναι θρύλος. Σε κάθε χωριό σε κάθε πόλη της Ελλάδας, υπάρχουν δρόμοι, συνθήματα, κτίρια, όλα ποτισμένα με αίμα που δίνουν ένα μάθημα γνώσης και αυτοπεποίθησης. Μας μαθαίνουν πως όταν θεριέψει ο γίγαντας λαός σπάει δεσμά και αλυσίδες.
Η Λευκίμμη είναι γεμάτη με ονόματα αγωνιστών και ιστορίες, χάρη στους κομμουνιστές που βρέθηκαν στη δημοτική αρχή το 1987 και συγκεκριμένα τον σύντροφο Νίκο Κουλούρη που διετέλεσε δήμαρχος διατηρείται ζωντανό ένα κομμάτι της ιστορίας αυτής στα ονόματα των δρόμων της Λευκίμμης.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στους Αναπλάδες. Εκεί, όπου χτύπαγε πολύ δυνατά η καρδιά της ΕΠΟΝ, της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, υπάρχει κάτι συγκλονιστικό και ανεπανάληπτο ίσως σε ολόκληρη την Ελλάδα. Υπάρχουν συνεχόμενοι δρόμοι προς τιμήν νέων ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας .Νεαρών ανθρώπων που έπεσαν στα βουνά ή εκτελέστηκαν αργότερα ή έπεσαν στην Ισπανία πολεμώντας τον Φράνκο!
Στην εκδήλωση διαβάστηκαν τα ονόματα και βιογραφικά στοιχεία των αγωνιστών αυτών όπως αποδίδονται στην έκδοση «Ονόματα στους δρόμους της Λευκίμμης» που επιμελήθηκε ο Νίκος Κουλούρης το 2018.
Ο περίπατος ολοκληρώθηκε στην πλατεία Καμπούλη με προβολή ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική αντίσταση στην Κέρκυρα, παραγωγή της ΤΟ της ΚΝΕ στην Κέρκυρα.ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ