Πριν από λίγες μέρες ο Ολλανδός René van Vliet ταξίδεψε στο νησί μας και ξεκίνησε άμεσα με τη νέα σπηλαιολογική απόστολή του.

Ο σπηλαιολόγος γράφει για την εμπειρία της νέας αποστολής ότι:
«Έχω μεγάλο ενδιαφέρον για το χωριό Σπαρτύλας. Εκεί υπάρχουν μερικά σπήλαια όπως το μεγάλο και βαθύ σπήλαιο Γραβολιθιά που έχει φανταστικούς σχηματισμούς από σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι γνωστό για μια ενδιαφέρουσα ιστορία του 1926. Επίσης στον Σπαρτύλα βρίσκονται δύο ανώνυμα σπήλαια σε ιδιόκτητα κτήματα. Και μόνο λίγοι άνθρωποι ξέρουν τη Βαθιά Γράβα και τη Γράβα της Οξίας το Κάθισμα που βρίσκονται πάνω από το χωριό.

Η σπηλαιολογική έρευνα στον Σπαρτύλα δεν είναι έτοιμη ακόμα. Άλλο ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο στον Σπαρτύλα βγάζει αέρα. Το άνοιγμα του σπηλαίου εκείνου είναι μικρό και πρέπει να καθαριστεί από τις πέτρες και το περιβάλλον του σπηλαίου πρέπει να καθαριστεί από τη βλάστηση. Σύντομα άλλο μια… μυστηριώδης τρύπα στον Σπαρτύλα θα εξερευνηθεί. Πιθανόν πρόκειται για μια δεύτερη είσοδο του σπηλαίου Γραβολιθιάς!

Μου αρέσει πολύ το σπήλαιο της Πλατεσγούρνας. Επισκέφτηκα το σπήλαιο για πρώτη φορά τον Απρίλιο μαζί με τον Νίκο Γισδάκη. Το σπήλαιο είναι κρυμμένο σε έναν ελαιώνα και έχει δύο μικρές εισόδους. Μόνο μία από τις δύο εισόδους είναι προσβάσιμη. Μετά από ένα μικρό χώρο (ένα χολ), υπάρχει η κύρια αίθουσα του σπηλαίου εντυπωσιακής ομορφιάς. Το σπήλαιο Πλατεσγούρνα έχει πολλούς σταλακτίτες, διαφορετικές ομάδες σταλαγμιτών και κολώνες. Κάποιοι σταλαγμίτες είναι πολύ ψηλοί! Το σπήλαιο είναι εξαιρετικά ευάλωτο λόγω του μοναδικού και αδιαίρετου εσωτερικού του.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου γύρισα στο σπήλαιο με ειδικές λάμπες ώστε να μπορέσω να το χαρτογραφήσω και να φωτογραφίσω την εξαιρετική διακόσμησή του.»

Ο σπηλαιολόγος René van Vliet κάνει έρευνα στην Κέρκυρα από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες από τα σπήλαια της Κέρκυρας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Speleo Corfu (www.speleocorfu.com).

Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπως λέει «Η επίσκεψη του σπηλαίου αυτού έγινε με την ευγενική και σημαντικη βοήθεια του Νίκου Γισδάκη, CanyonZone, Rodcle, Aventure Verticale, Climbing Technology, Vasilikos / Nitecore.».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ