Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για τον Γιάννη Χαλικιόπουλο.

Η ανακοίνωσηΠρος μεγάλη μας έκπληξη είδαμε σε τοπική εφημερίδα δημοσιευμένη μια άσχετη με την πραγματικότητα ανακοίνωση της προσωρινής Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, η οποία, ειδικά σε αυτή την χρονική περίοδο, προβληματίζει για την σκοπιμότητα στοχοποίησης της ΔΕΥΑΚ και ενός εργαζόμενου της.
Ουσιαστικά, η ανακοίνωση επιτίθεται στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργαζόμαστε και έχουμε συνδικαλιστική δράση, ως νόμιμοι και εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο πλέον μαζικό σωματείο (συμμετοχή στις εκλογές πλέον του 85%) εργαζομένων της Κέρκυρας.
Ξεκάθαρα, στην ανακοίνωση του το ΕΚΚ εμφανίζει τη ΔΕΥΑΚ σαν ένα διαλυμένο μαγαζί που δεν μπορεί να ελέγξει τους εργαζόμενους της, οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα μπορούσαν να κάνουν πολύμηνες διακοπές χωρίς κανένα έλεγχο και πέρα από κάθε νόμιμη διαδικασία. Αρκούντως προσβλητικό το περιεχόμενο της εν λόγω ανακοίνωσης για το σύνολο των συναδέλφων στην ΔΕΥΑΚ, αλλά και για τις υπηρεσίες και τη διοίκηση της επιχείρησης που εμφανίζονται να παρανομούν, κάνοντας τα στραβά μάτια σε παράνομες λειτουργίες του προσωπικού της.
Δυστυχώς, στην ανακοίνωση της η προσωρινή διοίκηση του ΕΚΚ από προασπιστής των εργαζόμενων, μετατρέπεται σε «χωροφύλακα της εργοδοσίας», καταγελώντας ψευδώς και ανεύθυνα, δημόσια όμως, ένα συνάδελφο, μια επιχείρηση και ένα ισχυρό σωματείο εργαζόμενων. Προφανώς ήταν κόπος για τους συντάκτες της ανακοίνωσης να απευθύνουν σχετικό ερώτημα, θεσμικά και υπεύθυνα, είτε προς την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, είτε προς το Σωματείο Εργαζομένων.
Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίζουμε με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι το περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης του ΕΚΚ είναι απολύτως ψευδές, γεννώντας σοβαρά ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους και τις σκοπιμότητες που επιδιώκει να επιτύχει, στοχοποιόντας αδίκως, ψευδώς και από κάθε άποψη αδικαιολόγητα ένα συνάδελφο μας.
Ενημερωτικά, ο κος Χαλικιόπουλος εργάζεται στην υπηρεσία που έχει τοποθετηθεί από την επιχείρηση, δυνάμενος να κάνει χρήση των δικαιωμάτων του, σύμφωνα με τον ν.1264 και την κείμενη νομοθεσία, όπως κάθε εργαζόμενος εξάλλου.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Κέρκυρας, αλλά πρωτίστως την προσωρινή Διοίκηση του ΕΚΚ, ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΚ που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την εργασία του.
Επιπλέον, όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι η ΔΕΥΑΚ δεν αποτελεί διαλυμένο μαγαζί, με τεμπέληδες εργαζόμενους που κάνουν ότι θέλουν.
Αντίθετα, είμαστε εργαζόμενοι που μέσα από πάρα πολλές δυσκολίες, ελλείψεις και εργασιακή αβεβαιότητα, αγωνιζόμαστε καθημερινά να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της επιχείρησης και της Κερκυραϊκής κοινωνίας.
Ως σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, εργαζόμαστε υπεύθυνα, μα με μεγάλη αγωνία, για να συμβάλλουμε στην βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της επιχείρησης και τους φορείς της Κέρκυρας.
Με την ίδια στάση ευθύνης καλούμαστε να διαχειριστούμε την μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας κατά τη διάσπαση της ΔΕΥΑΚ σε τρείς διαφορετικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την νέα αυτοδιοικητική διάταξη της Κέρκυρας.
Τα μέσα, το προσωπικό και μια σειρά άλλων σοβαρών θεμάτων, πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών μας σε όλους τους πολίτες, αφετέρου δε να διασφαλιστεί η εργασιακή ομαλότητα κατά τον διαμοιρασμό του προσωπικού, ζητήματα για τα οποία θα επανέλθουμε με σχετική δημόσια τοποθέτηση μας.
Δεδομένων των κρίσιμων ζητημάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε ως Κέρκυρα, εν αναμονή δε της δημοσίευσης των προθέσεων της Κυβέρνησης για ζωτικής σημασίας θέματα που μας αφορούν, καλούμε την προσωρινή Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να επιδείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην διαχείριση ανάλογων ζητημάτων και τελικά να αποδείξει εμπράκτως ότι προτίθεται να συμβάλει δημιουργικά στην αντιμετώπιση των καθημερινών μας προβλημάτων, όπως εξάλλου θεσμικά οφείλει να το κάνει για όλους τους εργαζόμενους, απαλλαγμένη από εμπάθειες, μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες.
Ελπίζουμε το συγκεκριμένο ατόπημα να είναι και το τελευταίο!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ