Κείμενο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Η ανακοίνωσηΕδώ και πολύ μεγάλο χρονικά διάστημα υπάρχει και στο νησί μας έντονη συζήτηση γύρω από το θέμα των απορριμμάτων και την διαχείρισή τους. Μάλιστα στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά ζητήματα. Περίσσεψαν οι συζητήσεις, οι αναλύσεις αλλά και η υποκρισία τόσο από την απερχόμενη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ όσο από την νέα της ΝΔ αλλά και από όλες τις παρατάξεις και τους συνδυασμούς που «πίνουν νερό» στο όνομα της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της «ανάπτυξης» των κερδών των μεγαλοεργοδοτών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κατευθύνσεών της! Όλο δηλαδή το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλιακών ομίλων, για λογαριασμό των οποίων εξειδικεύουν την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο.
Όλοι αυτοί προσπαθούν να μας πείσουν εδώ και καιρό ότι είναι καλό πράγμα η επιχειρηματική δράση, η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στον τομέα των σκουπιδιών. Όλοι αυτοί κρύβουν ότι με τα τερτίπια τους θέλουν να προωθήσουν ακόμα περισσότερο την εμπλοκή των μεγαλοεπιχειρηματιών στην χρυσή «μπίζνα» των σκουπιδιών. Όλοι αυτοί κρύβουν ότι θέλουν να κάνουν τον λαό του νησιού μας να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και για την διαχείριση των απορριμμάτων, προσφέροντας στους διάφορους εργολάβους του χώρου ζεστό χρήμα από τα χαράτσια που επιβάλει ο Δήμος στους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε εργολάβους τέτοιου είδους, στους οποίους εδώ και χρόνια αναθέτει ο Δήμος την χρυσοφόρα «μπίζνα» της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το τελευταίο διάστημα έρχονται στο Σωματείο μας καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες, που επικρατούν σε έναν από αυτούς τους εργολάβους, που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. Πρόκειται για την «Χριστόφορος Καιρίδης Τεχνική και Εμπορική Α.Ε.» Σύμφωνα με τις καταγγελίες η επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στο βόρειο και νότιο τμήμα του νησιού στην αποκομιδή των απορριμμάτων, χρωστάει συστηματικά στους εργαζομένους της νυχτερινά και επιδόματα, υπερωρίες, Κυριακές, αργίες κ.λπ. Παράλληλα, υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν διπλοβάρδιες κ.ά. Ούτε λόγος βέβαια για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για μέσα ατομικής προστασίας, για την απαραίτητη συντήρηση του στόλου των φορτηγών, που μεταφέρουν τα απορρίμματα και τους εργαζόμενους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για το επόμενο εργοδοτικό έγκλημα! Και βέβαια, η απειλή της απόλυσης «κρέμεται» πάνω από το κεφάλι όποιου ζητήσει κάτι από τα παραπάνω αυτονόητα.
Έτσι, ο λαός του νησιού μας με το ξεζούμισμά του, μέσω του χαρατσώματός του από τον Δήμο, «συμβάλει» στην αύξηση της κερδοφορίας των εργολάβων-μεγαλοεργοδοτών. Παράλληλα, μέσω του ξεζουμίσματος που υφίστανται οι εργαζόμενοι, όπως εκείνοι της «Χριστόφορος Καιρίδης Τεχνική και Εμπορική Α.Ε.» αυγατίζουν και από άλλον δρόμο τα πλούτη τους. Με άλλα λόγια όλα «δουλεύουν» για την «ανάπτυξη» των μεγάλων αφεντικών, η οποία πατάει κυριολεκτικά επί πτωμάτων.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης διαχρονικά, που υιοθετεί και εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές, δίνοντας «αέρα στα πανιά» των μεγαλοεργοδοτών είναι τεράστιες.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Να επιστραφούν τα κλεμμένα στους εργολαβικούς εργαζόμενους της «Χριστόφορος Καιρίδης Τεχνική και Εμπορική Α.Ε.»
Έξω οι εργολάβοι και η επιχειρηματική δράση από τον Δήμο
Ανάκληση απολύσεων
Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους με πρόσληψη από τον Δήμο του απαραίτητου προσωπικού
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα
Άμεση επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς καμία επιβάρυνση του λαού

Η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΓΩΝΑΣ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ