Η κίνηση του Ιουνίου και η συνολική του 6μήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019 σηματοδοτούν την σταθεροποίηση του Τουρισμού στην Κέρκυρα, ύστερα από πολυετή άνοδο. Ωστόσο, η σταθεροποίηση, ως πραγματικότητα, φαίνεται να διαπερνά συνολικά τον Τουρισμό της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων φορέων, ως αποτέλεσμα διεθνών συγκυριών και όχι μόνο. Ως τέτοιες έχουν καταγραφεί, το Brexit, η οικονομική κατάσταση στις χώρες της Ε.Ε., η ανάκαμψη ανταγωνιστικών προορισμών στη λεκάνη της Μεσογείου, η μαζική στροφή των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ προς την Τουρκία λόγω κόστους και επιπέδου διακοπών, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που στηρίζονται σε συνολική έρευνα ενός προορισμού κ.α. Σ αυτά τα πλαίσια, τα δεδομένα του Κερκυραϊκού Τουρισμού «φώναζαν» από χρόνια ότι η συνεχής αύξηση των αφίξεων είχε ημερομηνία λήξης. Για δύο λόγους.
Ο πρώτος, σχετίζεται με την εποχικότητα, τις συνδεδεμένες αγορές με τον Κερκυραϊκό τουρισμό και τις δυνατότητες εξυπηρέτησης ενός αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών. Παρά τις βαρύγδουπες, κατά καιρούς, δηλώσεις αρμόδιων, και μη, για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με εναλλακτικές μορφές, o μονοθεματικός τουρισμός ζει και βασιλεύει, απόλυτα συνυφασμένος με το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα. Τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών είναι χαρακτηριστικά. Στο 4μηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ως ποσοστό της ετήσιας κίνησης αντιπροσωπεύουν το 79,28% για το 2017 και το 78,09 για το 2018! Μήνες, όπως ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Οκτώβριος είναι σαφέστατα «άδειοι» τουριστικά, ενώ θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες στα πλαίσια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, ιστορικού, πολιτιστικού, αθλητικού κ.α. περιεχομένου.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται, με το επίπεδο υπηρεσιών και την κατάσταση των υποδομών. Αναφερόμαστε κυρίως στις δημόσιες δομές και υποδομές, για τις οποίες ευθύνονται οι αυτοδιοικητικοί φορείς, και η έλλειψη κεντρικής τουριστικής στρατηγικής σε επίπεδο χώρας. Είναι γνωστά όσα δυσφημιστικά για το νησί βιώνουν οι επισκέπτες τα τελευταία χρόνια. Σκουπίδια, φωτισμός, ύδρευση, οδικό δίκτυο, παραλίες, χαοτική κυκλοφοριακή κατάσταση στην πόλη, αγωνιώδης έως αδύνατη εξεύρεση θέσης στάθμευσης κ.α. είναι από τις καταστάσεις που δυσαρεστούν τους τουρίστες και τραυματίζουν την εικόνα της τουριστικής Κέρκυρας. Μία εικόνα, η οποία πριν μεταφερθεί στο εξωτερικό από τους ίδιους τους επισκέπτες της, κάνει το γύρο του κόσμου σε δευτερόλεπτα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ευτυχώς υπάρχουν τα ίδια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κέρκυρας, (το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, τα ιστορικά μνημεία, η παλιά πόλη της UNESCO, κ.α.), που εξισορροπούν την κατάσταση, αλλά το ερώτημα είναι ως πότε.Με βάση τα ανωτέρω, δεν μένει παρά να αλλάξουμε ρότα, γιατί δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά, μάλλον, στραβά αρμενίζουμε! Αναβάθμιση τώρα υπηρεσιών και υποδομών. Διότι με το συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν μία αύξηση, π.χ. 8, 10%, φέτος και τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στα πλαίσια των νέων απαιτήσεων του ποιοτικού τουρισμού με τρόπο που να μην λειτουργήσει αρνητικά. Εκτός και αν προτιμάμε τουρισμό από χώρες χαμηλών απαιτήσεων, αλλά με χαμηλό οικονομικό αποτέλεσμα και ό,τι αρπάξουμε… και στο τέλος της σαιζόν όλοι να ρίχνουν μαύρο δάκρυ για το πόσο κακή ήταν.

Τα στοιχεία κίνησης, τόσο του Ιουνίου, όσο και 6μήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου, καταδεικνύουν την Αγγλογερμανική κυριαρχία του Κερκυραϊκού Τουρισμού, αλλά και την «εξάρτησή» του από τις δύο αυτές παραδοσιακές αγορές. Στο 6μηνο, οι αφίξεις από τις δύο αγορές αντιπροσωπεύουν το 60,80% των συνολικών αφίξεων. Επομένως, ύστερα και από την καταγεγραμμένη σταθεροποίηση, η προσοχή των αρμοδίων πρέπει να εστιαστεί, κυρίως, σ αυτές, γιατί, απλούστατα, μία δική τους «βουτιά» θα συνταράξει συθέμελα το οικοδόμημα του Κερκυραϊκού Τουρισμού… Παράλληλα, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες και στις άλλες – μικρότερου όγκου αφίξεων- παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές που έχουν στοιχεία ποιοτικού τουρισμού, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία, οι σκανδιναβικές χώρες κ.λ.π.

Στους κατωτέρω Πίνακες παρατίθενται τα στατιστικά των αφίξεων, συνολικά και κατά χώρα, Ιουνίου και α’ 6μήνου 2019

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
στο αεροδρόμιο Κέρκυρας “Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’’
Μηνός: Ιουνίου 2019
ΑΦΙΞΕΙΣ 2019: 263.487 ΑΦΙΞΕΙΣ 2018: 277.176
Μεταβολή % : – 4,93%
Μεταβολή επιβάτες: – 13.689

* O Γιώργος Μαυρωνάς είναι πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ