Με το που λαμπάδιασε η στέγη της “Νοτρ Νταμ” του εμβληματικού Παρισινού γοτθικού ναού, οι ευαίσθητοι δισεκατομμυριούχοι αυτής της χώρας και όχι μόνο ξεκίνησαν διαγωνισμό στη πασαρέλα της… ευαισθησίας! Στόχος να «κτυπήσουν» τη πρώτη είδηση της μεγαλύτερης δωρεάς για την αποκατάσταση των ζημιών του ναού από την καταστρεπτική πυρκαγιά. Η ανακοίνωση της προσφοράς των Gucci και Yves Saint Laurent στο ποσόν των 100 εκατ. ευρώ, ανέβασε τη δωρεά του οίκου Louis Vuitton στα 200 εκατ. ευρώ! Αντίπαλα επιχειρηματικά τέρατα της πιάτσας πουλούσαν με την είδηση των εκρηκτικών δωρεών τους τα προϊόντα τους με περιτύλιγμα τώρα την ευαισθησία τους!
Ο Μακρόν γοητευμένος από την γαλαντομία των εκπροσώπων της τάξης που τον επέβαλε στην πολιτική αγορά, ψήφισε βιαστικά νόμο που καθόριζε την κατανομή των φραστικών δωρεών που θα συγκεντρώνονταν από ιδιώτες και επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στον πλέον διάσημο ναό του κόσμου! Υπολόγιζε ο υπεραισιόδοξος πρόεδρος ότι οι προσφορές αυτές θα ξεπερνούσαν ακόμα και τα 850 εκατ. ευρώ! Μάλιστα ενθουσιώδεις ανακοινώσεις έκαναν λόγο πως: «Μέχρι τις 22 Απριλίου 2019 συγκεντρώθηκε κιόλας το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισ. ευρώ από δωρεές μεγιστάνων και απλών πολιτών!»

Πριν από ένα χρόνο ήταν μόλις που ο γάλλος πρόεδρος ένοιωθε τόσο σίγουρος πως τα χρήματα των «ευαίσθητων» δισεκατομμυριούχων ήταν ήδη κατατεθειμένα στους ειδικούς λογαριασμούς και ο γάλλος πρωθυπουργός του, Εντουάρντ Φιλίπ δήλωνε πως η κυβέρνηση έχοντας τα απαραίτητα χρήματα αναζητεί «μία φρέσκια ματιά, εναρμονισμένη με τις τεχνικές και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής για την αποκατάσταση…» Και δικαιολογημένα, αφού τότε τεράστιες εταιρίες δήλωναν ιλιγγιώδη ποσά, όπως η Total με δωρεά 100 εκατ. ευρώ ή ο όμιλος L’Oreal έδινε το παρών με το εκρηκτικό ποσό των 200 εκατ. ευρώ σ’ έναν ξέφρενο ανταγωνισμό ευαισθησίας! Καθώς και μια σειρά άλλοι σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έσπευσαν να δηλώσουν με μικρότερα ποσά, την οικονομική συμβολή τους!
Όταν όμως τελικά απομακρύνθηκαν τα τελευταία αποκαΐδια και πήρε τέλος η «δημοπρασία» της ευαισθησίας, τότε κατέβηκαν τα πρωτοσέλιδα και τα τηλε-πλάνα με τις λίστες των δισεκατομμυριούχων δωρητών και η πραγματική εικόνα άλλαξε… Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που άρχισαν σιγά-σιγά να εμφανίζονται αλλά βεβαίως όχι σε μαζικής εμβέλειας ΜΜΕ, οι περισσότεροι των «δωρητών» την κοπάνησαν! Έτσι από τα 850 εκατ. ευρώ των υποσχέσεων, μόνο τα 80 εκατ. ευρώ σε ζεστό χρήμα μπήκαν στα ειδικά ταμεία για το συγκεκριμένο σκοπό… Δηλαδή μόνο ένα 9% των δηλώσεων για βοήθεια πραγματοποιήθηκε, το άλλο 91% των υποτιθέμενων δωρεών ήταν ως συνήθως τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!
Όμως η πρώτη είδηση με αυτές τις φραστικές δωρεές που δεν δόθηκαν ποτέ, είναι το κυρίαρχο μήνυμα που πέρασαν στο κόσμο τα δικά τους ΜΜΕ! Μήνυμα που καταγράφηκε σε σημαντικό μέρος της συλλογικής μνήμης, πως οι ευαίσθητοι μεγιστάνες έτρεξαν αμέσως στο πρώτο κάλεσμα ανοίγοντας διάπλατα τα πορτοφόλια τους, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ!

Αυτό τελικά θα είναι το κυρίαρχο μήνυμα που στη συνέχεια θα καταγραφεί και ιστορικά σε εντοιχισμένη πλάκα στο παραλίγο εξαφανισμένο από την φωτιά μνημείο! Το 9% σ΄ όλες τις περιπτώσεις είναι πάντα πανίσχυρο, γιατί έχει τη δυνατότητα να εξαφανίζει το άλλο 91% της απάτης! Η «πρώτη είδηση» στα έντυπα και ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα κατάλληλα σερβιρισμένη και στη επίκαιρη στιγμή του πόνου και της απόγνωσης, είναι αυτή που σφραγίζει τον αναγνώστη και τηλεθεατή! Η μετέπειτα αποκάλυψη της αλήθειας και αν ακόμα ειπωθεί, στριμωγμένη στις αδιάφορες στήλες, μπαγιάτικη πλέον σαν μεταμεσονύχτια είδηση, από ελάχιστους θα γίνει αντιληπτή κι από ακόμα λιγότερους θα αξιολογηθεί…

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ