Α΄ Μέρος

Η Αγγλική αγορά, παρά τις περί του αντιθέτου προβέψεις ειδικών και μη του Τουρισμού, κινήθηκε αυξητικά τον Μάϊο , με ποσοστό 10,89% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, περιορίζοντας έτσι τη συνολική μείωση αφίξεων στο εξαιρετικά χαμηλό και διαχειρήσιμο ποσοστό του 3,41%, την ώρα που οι περισσότερες αγορές πήραν την κατιούσα.
Οι συνολικές αφίξεις Εξωτερικού ανήλθαν στις 176.437, έναντι 182.706 του Μαϊου 2018, καταγράφοντας μείωση 3,43%, και απώλεια 6.269 αφίξεων.

Στον κατωτέρω Πίνακα δίνονται αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ “Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’’
επί τη βάσει δημοσιευμένων στοιχείων της FRAPORT CORFU.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ : 1η έως 31η Μαϊου 2019

Με 85.793 αφίξεις , και αύξηση 10,89%, η Αγγλία αντιπροσωπεύει το 48,6 % των 176.437 αφίξεων του φετινού Μαϊου. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, δημιουργεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ύστερα από μία 4ετή και πλέον σημαντικής αυξητικής πορείας, ο Κερκυραϊκός Τουρισμός δείχνει να εισέρχεται σε περίοδο κάμψης , που δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί σε διάρκεια και μέγεθος. Και τούτο, διότι τα αίτια προέρχονται από εσωγενείς, αλλά και από εξωγενείς συγκυρίες και καταστάσεις.
Ξεκινώντας από το πρώτο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ένα ποσοστό της μείωσης να οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Κέρκυρα το 2018, μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν: 1. Τα σκουπίδια, η διαχείριση των οποίων παρέπεμπε σε τροτοκοσμική χώρα, με εικόνες ντροπής και ευθεία απειλή της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών. 2. Η κάκιστη έως επικίνδυνη κατάσταση του οδικού δικτύου ολόκληρου του νησιού, μηδέ της πόλεως εξαιρουμένης. Ένα οδικό δίκτυο, παρατημένο και ξεχαρβαλωμένο. 3. Ο ελλειπής φωτισμός, κυρίως στις περιοχές της περιφέρειας του νησιού, που θύμιζε Αλβανία του Χότζα… Το φαινόμενο να περπατούν οι τουρίστες τις νυχτερινές ώρες με φακούς, συχνό και ντροπιαστικό για την Κέρκυρα του Τουρισμού και του Πολιτισμού! 4. Οι συχνές διακοπές υδροδότησης σε τουριστικές περιοχές, και όχι μόνο, λόγω μη επάρκειας νερού , αλλά και βλαβών. Εδώ, παρά το ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν σημαντικά έργα και παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου και νοικοκυρέματος της όλης λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.
5. Η πόλη της Κέρκυρας χωρίς κανένα κυκλοφοριακό σχέδιο, σχεδόν αποκομένη οικονομικά και πολιτιστικά από τους διαμένοντες τουρίστες στην περιφέρεια του νομού. Στραγγαλισμένη… από κάθε είδους και μεγέθους λεωφορεία και αυτοκίνητα και με το ιστορικό της κέντρο απλησίαστο από όσους διακινούνταν με ενοικιαζόμενα οχήματα. Οι θέσεις στάθμευσης, λαχείο… και το φαινόμενο να επιστρέφουν στις περιοχές όπου διέμεναν, χωρίς να σταθμεύσουν στην πόλη, σύνηθες!
6. Οι παραλίες, χωρίς έγκαιρους και σωστούς καθαρισμούς, χωρίς σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, έμοιαζαν εγκαταλλειμένες στο έλεος των καιρικών συνθηκών, των ασυνείδητων χρηστών τους και της αδιαφορίας των αρμόδιων φορέων, αλλά και των εκμεταλλευτών τους.
Θα μπορούσαν να απαριθμηστούν και άλλα, σχετιζόμενα με την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά του νησιού, με το πλέγμα συγκοινωνιών με τα άλλα νησιά και την ενδοχώρα, με το φυσικό περιβάλλον κλπ, αλλά για την οικονομία του χώρου κλείνεται η αναφορά στα εσωγενή προβλήματα.
Και κάτι καλό, που οφείλουμε να προβάλλουμε. Είναι το υπεραστικό ΚΤΕΛ. Στη διαδρομή Κέρκυρα – Κασσιόπη, άψογο. Με σύγχρονα λεωφορεία, πυκνά δρομολόγια και συνέπεια στις ώρες διέλευσης, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!
Όταν λοιπόν ένας τόπος όπως η Κέρκυρα, όπου ο Τουρισμός παράγει το 71,2 % του τοπικού ΑΕΠ και επομένως είναι άμεσα «εξαρτώμενος»… από αυτόν, παρουσιάζει τα προβλήματα που αναφέρθηκαν επί σειρά ετών, το ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι : » ¨η στραβός ειν΄ ο γυαλός, ¨η στραβά αρμενίζουμε». Την απάντηση μπορεί να την δώσει ο καθένας. Αξία όμως έχει να τη δώσουν οι έχοντες την ευθύνη και τις τύχες αυτού του τόπου στα χέρια τους.
Και μία ματιά στις εξωγενείς συγκυρίες.
Η χώρα μας έχει τουριστικούς ανταγωνιστές στη Μεσόγειο την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Τυνησία. Η μεγαλύτερη όμως διαροή από δικές μας αγορές παρατηρείται πρός την Τουρκία και λιγότερο στις άλλες τρείς χώρες. Η Τουρκία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια στις τουριστικές υποδομές της και βρίσκεται σε πορεία επανάκαμψης με ταχείς ρυθμούς. Το μεγάλο της πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί και την έχει καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστική, όχι μόνο σε αγορές των πρώην κομμουνιστικών χωρών, (βλ. Πολωνία, Τσεχία κ.α), που κατά τεκμήριο είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου, αλλά και σε παραδοσιακές δικές μας, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, κ.α. Στα πλαίσια αυτά, χρησιμοποιεί τον εθνικό αερομεταφορέα της για πριμοδότηση της μεταφοράς των επισκεπτών της, υποτιμά το νόμισμά της μειώνοντας αισθητά το κόστος διακοπών λόγω ισοτιμιών και κάνει ανοίγματα σε μεγάλες αγορές, όπως η Ρωσική, η Αγγλική και η Γερμανική, απ όπου αντλεί τουρισμό μέσου και υψηλού εισοδήματος. Εφαρμόζει -εν ολίγοις- το καθ ημάς: η φτήνια, τρώει τον παρά…! Αν σταθεροποιηθεί σε θέματα ασφάλειας, είναι βέβαιο, ότι η ανοδική της πορεία θα έχει μεγάλη διάρκεια.
Από τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες, η Αίγυπτος ανακάμπτει πιο γοργά, προσελκύοντας όμως τουρίστες ειδικών κατηγοριών και συγκεκριμένης περιόδου. Παρά ταύτα είναι διαπιστωμένο ότι παίρνει ένα μερίδιο δικών μας επισκεπτών, που προστέθηκαν σε μας συγκυριακά, κυρίως για λόγους ασφάλειας.Το ίδιο συμβαίνει και με τις δύο άλλες χώρες, που μας ανταγωνίζονται στο οικονομικό πεδίο. Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν παρουσιάζουν διάρκεια σταθεροποίησης του αισθήματος ασφάλειας, που λαμβάνουν σοβαρά υπ όψη τους οι εν δυνάμει επισκέπτες τους και ως εκ τούτου έχουν σκαμπανεβάσματα. Αυτό, άλλοτε μας ευνοεί και άλλοτε όχι. Στην παρούσα φάση δεν μας ευνοεί, αλλά μπορεί με κατάλληλες κινήσεις να αναπληρωθούν οι ό,ποιες απώλειες καταγραφούν.
Σε σχέση, βέβαια, με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν έχει στα χέρια της εργαλεία αμέσου παρέμβασης, ώστε να ενεργούν εξισορροποιητικά απέναντι στους ανταγωνιστές της. Δική της κρατική αεροπορική εταιρεία δεν έχει. Δικά της κρατικά αεροδρόμια δεν διαθέτει. Σε λίγο δεν θα έχει ούτε λιμάνια, ούτε εθνικό οδικό δίκτυο. Υποτίμηση νομίσματος δεν μπορεί να κάνει. Αν ιδιωτικοποιήσει και την εκμετάλλευση του εναερίου χώρου της, (όπως προγραμματίζεται), θα μείνει έρμαιο στα χέρια των ιδιωτών, χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα άσκησης εθνικής τιμολογιακής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα των Μεταφορών και κατ επέκταση στον Τουρισμό.
Παρά ταύτα, η χώρα μας, η Ελλάδα, έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, την Ασφάλεια και τη σταθερότητα, το απαράμιλο παραλιακό μέτωπο των ηπειρωτικών ακτών της, τον πλούτο των εκατοντάδων νησιών της, το κλίμα της. Έχει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Έχει τον ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο.
Υστερεί σε υποδομές και στο οικονομικό πεδίο. Είναι πιο ακριβή από τους ανταγωνιστές της στη λεκάνη της Μεσογείου. Η ακρίβεια όμως μετριάζεται ¨η εξουδετερώνεται απο τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και των υποδομών, από την παγείωση του αισθήματος ασφάλειας και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία.

Τέλος Α΄ Μέρους

 

*Ο Γ. Μαυρωνάς είναι πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ