Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου, το Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, στα πλαίσια συνεργασίας του Δήμου Κέρκυρας με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, συνεχίζοντας την πολύ επιτυχημένη πορεία του προγράμματος, που μετράει ήδη 11 χρόνια, προσφέροντας δωρεάν εξέταση με υπερηχογράφημα πτέρνας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο την έγκαιρη διάγνωση της νόσου της Οστεοπενίας ή Οστεοπόρωσης σε φαινομενικά υγιείς γυναίκες άνω των 45 ετών που ίσως διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων και για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης ή έχουν παθήσεις θυρεοειδούς ή έχουν στην οικογένεια βεβαρυμένο ιστορικό Οστεοπόρωσης, καθώς επίσης και σε γυναίκες μικρής ηλικίας στην περίπτωση που έχουν κάνει ολική υστερεκτομή.
Τεχνικό προσωπικό του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων εκπαίδευσε προσωπικό του Δήμου Κέρκυρας, πάνω στη χρήση του μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Μάζας το οποίο διατίθεται από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα, από τις 9.00 έως τις 13.30, στους ακόλουθους χώρους των Δημοτικών Ενοτήτων από την 1η έως και την 13η Απριλίου 2019.
Δευτέρα 1 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Φαιάκων, σε ισόγειο χώρο στο κτίριο που στεγάζεται η Δημοτική Ενότητα, στον Ύψο.
Τρίτη 2 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Κασσωπαίων, στο κτίριο που στεγάζεται το ΚΑΠΗ, στις Σινιές.
Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Θιναλίου, σε χώρο στο κτίριο που στεγάζεται η Δημοτική Ενότητα, στην Αχαράβη.
Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Εσπερίων, στο Αγροτικό Ιατρείο, στο Σιδάρι.
Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Παλαιοκαστριτών, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Λιαπάδων.
Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στη Δημοτική Ενότητα Κέρκυρας, στο Γραφείο του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Ανδρέα Σκούπουρα, στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.
Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Λευκιμμαίων, στην αίθουσα λόγου και τέχνης Γυμνασίου Λευκίμμης.
Τρίτη 9 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Αχιλλείων, σε χώρο στο κτίριο που στεγάζεται η Δημοτική Ενότητα, στην Χρυσίδα, Βρυώνη.
Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Μελιτειέων, σε χώρο στο κτίριο που στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Μωραϊτικων.
Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Κορισσίων, στο Αγροτικό Ιατρείο, Αργυράδων.
Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στη Δημοτική Ενότητα Παρελίων, σε χώρο στο κτίριο που στεγάζεται η Δημοτική Ενότητα, στην Χρυσίδα, Κοκκίνι.
Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στη Δημοτική Ενότητα Κέρκυρας, στο Γραφείο του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Σκούπουρα, στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος εξετάστηκαν συνολικά 303 άτομα εκ των οποίων, οι 257 ήταν γυναίκες και οι 46 άνδρες.

Σύμφωνα με την συντονίστρια των προγραμμάτων του ΕΔΔΥΠΠΥ στον Δήμο Κέρκυρας κ. Αικατερίνη Λάσκαρη, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επωφελήθηκαν 303 άτομα από τα οποία, 126 περιπτώσεις σε ποσοστό 41,58% του συνόλου των εξεταζόμενων, βρέθηκαν με Οστεοπενία, 35 περιπτώσεις σε ποσοστό 11,55% με Οστεοπόρωση και 2 περιπτώσεις με βαριά μορφής οστεοπόρωση, σε ποσοστό 0,66% επί του συνόλου. Την εξέταση συμπλήρωσε και το ενημερωτικό έντυπο που διανεμήθηκε σε κάθε εξεταζόμενη/ο και που αφορούσε τους παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης- Παιδείας & Πολιτισμού Δήμου Κέρκυρας κ. Ανδρέας Σκούπουρας, δήλωσε σχετικά:
«Στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων για την προστασία και προαγωγή της υγείας μέσω της δυνατότητας προσφοράς δωρεάν εξετάσεων προληπτικού χαρακτήρα στους δημότες μας, ο Δήμος Κέρκυρας με τη συνεργασία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, (ΕΔΔΥΠΠΥ), πραγματοποίησε από την Δευτέρα 1 Απριλίου έως Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, έλεγχο μέτρησης οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, στη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων του Δήμου μας. Η ανταπόκριση των εξεταζόμενων γυναικών ήταν αρκετά μεγάλη και αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα,αφού μέσω αυτού τους προσφέρθηκε μια σημαντική και συγχρόνως ΔΩΡΕΑΝ εξέταση στα πλαίσια του προληπτικού προγραμματισμού τους για την οστεοπόρωση.
Ο Δήμος μας με την δυνατότητα της υλοποίησης προγραμμάτων με την συνεργασίας του Δικτύου ΕΔΔΥΠΠΥ, ως Δήμος-μέλος αυτού, μπορεί να προσφέρει μοναδικά προνόμια στους δημότες του συμβάλλοντας έτσι στην διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας και αναδεικνύοντας την εξαιρετική συμβολή του στα θέματα αυτά. Είναι χαρά μας που ως μέλη μπορούμε με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη, τα μέλη του Δ.Σ αλλά και όλους όσους συμμετέχουν σε όλες αυτές τις πολύ σημαντικές ενέργειες.
Η πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών, αλλά αποτελεί υπόθεση όλων μας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στον δήμο μας με στόχο να συμβάλουμε όλοι για τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής»
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Η προαγωγή της υγείας των δημοτών αποτελεί προτεραιότητά μας και βασική φιλοσοφία του Δικτύου. Η ανταπόκριση των δημοτών στον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι σπουδαία».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ