Η πολυσυζητημένη συζήτηση για τα απορρίμματα, ίσως θα είναι βαρύ να χαρακτηριστεί για τα… απορρίμματα, αλλά σίγουρα δεν έδωσε καμία «φρεσκάδα» στην υπόθεση της διαχείρισής του ούτε έκανε πιο σοφούς όσους την παρακολούθησαν στη… Μπεν Χουρ διάρκειά της, ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις.

 

Εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν με την αποχρώσα ένδειξη δια των δηλώσεων του ίδιου του δημάρχου, ίσως, ότι έχει διακρίνει κάποιες… ρωγμές στην «μπετόν αρμέ» άποψη ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων που διαφωνούν κάθετα με οποιοδήποτε αίτημα μεταφοράς σε άλλη περιοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρις ότου ευοδωθεί κάποια λύση.
Και πάλι, πάντως, ο Κ. Νικολούζος επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι στα με αγωνία ερωτήματά του για το τι θα γίνει αν το σχέδιο που αποφασίστηκε πρόσφατα στη διυπουργική επιτροπή μαζί με το Δήμο Κέρκυρας, κάπου στραβώσει…Χωρίς κάτι καινούριο…

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διήρκησε ούτε λίγο, ούτε πολύ, σχεδόν 8 ώρες χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική διαδικασία, αφού δεν υπήρχε ούτε πρόβλεψη ούτε ζήτημα λήψης οποιασδήποτε απόφασης για οποιοδήποτε θέμα…
Μία συζήτηση στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των συλλόγων των κατοίκων του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης και στην οποία ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος παρουσίασε για μία ακόμα φορά αναλυτικά το σχέδιο το οποίο «τρέχει» η δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση τόσο του θέματος της αποκομιδής των σκουπιδιών εν όψει της τουριστικής περιόδου, όσο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τις διαδικασίες οριστικής επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής

 

Σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου τη λειτουργία και δεύτερου δεματοποιητή, τη χρήση του οικοπέδου των αδελφάτων για να μεταφερθούν απορρίμματα προς δεματοποίηση από το σημερινό ΧΥΤΑ, τη σύμβαση για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου με την ενοποίηση των τριών κυττάρων, την αδειοδότηση της χρήσης όμορου οικοπέδου για την ενδιάμεση διαχείριση με τη λειτουργία του δεύτερου δεματοποιητή εντός των επόμενων εβδομάδων, την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης και την αναζήτηση για νέο χώρο κατασκευής ΧΥΤΥ στο πλαίσιο της οριστικής λύσης και εν όψει της κατασκευής του εργοστασίου. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η δημοτική αρχή να επιβαρύνει το Τεμπλόνι, δηλώνοντας ότι κάλλιστα ο ΧΥΤΥ θα μπορεί να κατασκευαστεί στο βόρειο συγκρότημα της Κέρκυρας το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει ποτέ αναλάβει κανένα βάρος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, λόγω ενεργειών παλαιότερων δημάρχων των καποδιστριακών δήμων.
Ο κ. Νικολούζος έδειξε για μία ακόμα φορά απρόθυμος να χρησιμοποιήσει το ΧΥΤΑ Λευκίμμης ως ΧΥΤΥ παρά μόνο για αποκατάσταση με ταφή των δεμάτων που έχουν μεταφερθεί εκεί, καθώς θεωρεί πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει λόγω της έκρυθμης κατάστασης, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην κυβέρνηση για το αν θα επιλέξει να χρησιμοποιηθεί και με ποιο τρόπο.
Όσον αφορά το πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα με την αποκομιδή, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη χώρου μέχρι τη χρήση του οικοπέδου των Αδελφάτων. Πρόβλημα το οποίο εντείνεται λόγω έλλειψης χώρου εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων, σε μία εποχή που πολύς κόσμος και επιχειρηματίες βγάζουν δίπλα σε κάδους στρώματα, παλαιό εξοπλισμό επιχειρήσεων και άλλα τέτοια αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν να συλλεχθούν.

Κρίσιμη η απόφαση των δικαστηρίων

Ο δήμαρχος Κέρκυρας ανέφερε ότι η οποιαδήποτε λειτουργία στο Τεμπλόνι αλλά και τη Λευκίμμη βρίσκεται ενώπιον των δικαστηρίων δηλώνοντας για μία ακόμα φορά ότι αν η Δικαιοσύνη εκδώσει άδεια απαγόρευσης χρήσης του χώρου του υπάρχοντος ΧΥΤΑ στη μέση Κέρκυρα, το νησί πλέον δεν θα έχει κανέναν χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων με αποτέλεσμα το απόλυτο αδιέξοδο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης σε ερώτηση για το αν τα στελέχη της έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, τονίζοντας πάντως ότι ακόμα και σε κυβερνητικούς κύκλους υπάρχει ακόμα και η σκέψη μεταφοράς, αν τα πράγματα φτάσουν σε τέτοιο σημείο όπως με δικαστικές αποφάσεις που θα φέρουν την Κέρκυρα σε νέο αδιέξοδο.

Ερώτημα για τους τουρ οπερέιτορ

Στον κ. Νικολούζο τέθηκε ερώτημα από το σύμβουλο της παράταξης Υδραίου, Ν. Χειρδάρη, σχετικά με επιστολή του τουρ οπερέιτορ TUI για το αν έχει διασφαλιστεί πως δεν θα αντιμετωπίσει η Κέρκυρα το ίδιο πρόβλημα με πέρσι. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ερωτήθη από το Υπουργείο Τουρισμού για το θέμα και απάντησε πως ο Δήμος εργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, στο οποίο όμως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόβλεψη για έκτακτες καταστάσεις αν αυτό το σχέδιο δεν πάει καλά, όπως για παράδειγμα σε μία αρνητική απόφαση της Δικαιοσύνης στις προσφυγές κατοίκων. Δήλωσε ότι το πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε μία τέτοια κατάσταση, ο ίδιος δεν έχει λάβει απάντηση παρά την εναγώνια ερώτησή του. Η απάντηση που θα δώσει πάντως στην TUI και σε άλλους τουρ οπερέιτορ, θα αναφέρει το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτού του καλοκαιριού.

Ασπιώτης, Καλούδης

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Σπ. Ασπιώτης παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση όσον αφορά το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αλλά και τις διαδικασίες των επόμενων εβδομάδων με την λειτουργία των νέων όμορων χώρων. Αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σπ. Καλούδης παρουσίασε τη σημερινή λειτουργία της υπηρεσίας και δήλωσε τόσο αυτός όσο και ο κ. Νικολούζος ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι νέοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ αναμένονται στις αρχές Απριλίου.

 

 

 

Πανδής, Παπανικολοπούλου

Για το Αλεύχιμον, μίλησε στη συνεδρίαση ο Γιάννης Πανδής, γραμματέας του συλλόγου ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε πως είναι πλέον και υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.
Ο κ. Πανδής κατηγόρησε το Δήμο και το ΣΥΔΙΣΑ ότι δεν δίνουν έγγραφα που ζητούνται μεταξύ άλλων για το πρόστιμο της Ε.Ε. και τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ προώθησε σχέδιο φορητού μηχανήματος πυρόλυσης που έχει προτείνει καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Αλεύχιμον για το διάστημα της ενδιάμεσης διαχείρισης, το οποίο μάλιστα θα μπορεί, όπως υποστήριξε, να μεταφέρεται από περιοχή σε περιοχή…
Η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου στη δική της τοποθέτηση άφησε αιχμές για το σχέδιο αποκατάστασης των τριών κυττάρων με την ενοποίησή τους. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να κατεβούν ύψη και δεν υπάρχει χώρος για τους δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή.

Η αντιπολίτευση

Η Μερόπη Υδραίου, στην τοποθέτησή της, έκανε αναφορά στο σχέδιο της που παρουσίασε ως υποψήφια δήμαρχος προ μερικών εβδομάδων σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο, κατηγορόντας τη σημερινή δημοτική αρχή ότι έχασε κρίσιμο και καίριο χρόνο για την εξέλιξη των καταστάσεων.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μπάμπης Χαραλάμπους, άφησε αιχμές κατά της δημοτικής αρχής ότι οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδα έχοντας προφανώς στόχο την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες.
Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής δεν παρέστη στη συνεδρίαση, αν και όπως αναφέρθηκε από άλλους δημοτικούς συμβούλους την είχε ζητήσει και ο ίδιος, ενώ ο επί θητείας του αντιδήμαρχος Σπύρος Ρίγγας αποχώρησε στην αρχή της συνεδρίασης μετά από διαφωνία με το προεδρείο για τη σειρά ανάγνωσης των ερωτήσεων προς το δήμαρχο.
Ο σύμβουλος της παράταξης Τρεπεκλή, Σπύρος Μουζακίτης, άφησε αιχμές για κακοδιαχείριση όσον αφορά πληρωμές σε εργολάβο για τη μεταφορά δεμάτων εντός του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου με ένα υπέρογκο ανά χιλιόμετρο ποσό, για έργο που δεν εκτέλεσε ποτέ. Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Σπύρος Ασπιώτης του είπε ότι έγιναν όλα σύννομα και άφησε αιχμές για την περίοδο Τρεπεκλή όπου έγιναν αναθέσεις προφορικές που πληρώθηκαν μετά με δικαστική απόφαση, ενώ ο κ. Μουζακίτης προανήγγειλε κατάθεση των στοιχείων που διαθέτει στον Εισαγγελέα.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ