Η ομιλία του Γιώργου Καλούδη στην κοπή πίτα των Σωματείων της Εξωτερικής Φρουράς και των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Σωφρονιστικού καταστήματος Κέρκυρας.

Η ομιλία

Χαιρετίζω την πίτα των Σωματείων της Εξωτερικής Φρουράς και των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Σωφρονιστικού καταστήματος Κέρκυρας και είναι θετικό που ανοίγονται στην κοινωνία μετά από 19 χρόνια!

Καλό είναι από τον επόμενο χρόνο, η εκδήλωση αυτή να γίνεται την ά εβδομάδα κάθε μήνα που βρίσκονται στην Κέρκυρα οι Εφέτες μας.

Το Σχολείο Β΄ ευκαιρίας των Φυλακών Κέρκυρας κάνει μια κατάκτηση για την κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων και οφείλεται κατ’ αρχήν στις πρωτοβουλίες του κ. Τσούκα και στην αποφασιστικότητα του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή.

Γίνεται μια εκπληκτική δουλειά από τον Δάσκαλο προς τους φυλακισμένους ακόμα και με τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στους αλλοδαπούς.

Ήμουν παρών στην εκπληκτική παράσταση «Οι 12 ένορκοι», που έγινε μέσα στις Φυλακές την οποία παρακολούθησαν πολλοί φυλακισμένοι, η οποία καλό είναι να επαναληφθεί και να την παρακολουθήσουν και όλοι οι Εισαγγελείς και όλοι οι Δικαστές της Κέρκυρας, γιατί πολλές φορές καταδικάζονται αθώοι και δεν εφαρμόζεται στην πράξη το τεκμήριο αθωότητας. Εννοώ και πλημελλήματα.

Να τονίσω όμως, ότι το όλο έργο (Σχολείο Β’ Ευκαιρίας) κατασκευάστηκε με χρήματα από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων το οποίο χρηματοδοτούν οι Δικηγόροι όλης της χώρας.

Και επειδή ο ίδιος εργολάβος που εκτέλεσε το Σχολείο Β’ Ευκαιρίας ήταν ο ίδιος που ανέλαβε και την επέκταση των δύο ακροατηρίων στο Δικ,αστικό Μέγαρο, και επειδή του χρωστούσε το ΤΑΧΔΙΚ για 1 χρόνο και πλέον την πληρωμή του, και δεν ξεκινούσε το έργο εάν δεν εξοφλούνταν πίεσα τον Υπουργό και τον Γ.Γ. να εξωφλήσουν τον εργολάβο, για να ξεκινήσει το έργο στα Δικαστήρια.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας ως εισπράκτορας του Ταμείου αποδίδει γύρω στις 80.000 ευρώ τον χρόνο. Και μάλιστα χωρίς commission του Δ.Σ.Κ.

Είναι θετικό που παραβρίσκεται στην κοπή της πίτας η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Μαρία Τατάκη, η «Δίκαιη Τατάκη», που χαρακτηρίζεται από τις Αρχές της Ανθρωπιάς, της Ίσης αντιμετώπισης προς όλους και της Ασφάλειας Δικαίου που παρέχει.

Καλό θα ήταν να παραβρίσκονταν και οι 2 Πρόεδροι Πρωτοδικών για να αντιληφθούν τι σημαίνουν οι φυλακές και να έχουν και μια κοινωνική αντίληψη των πραγμάτων.

Μόλις ξεβρομίσουμε την Κέρκυρα από τα κάθε είδους σκουπίδια θα ασχοληθούμε με τις Νέες Φυλακές για τις οποίες είχε φροντίσει ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος από το 2000 και υπάρχει κωδικός κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και βαρύνεται η αδράνεια της Κέρκυρας που δεν έχει βρεθεί το οικόπεδο των 50 στρεμμάτων.

Κατόπιν, αυτό το κτίριο των Φυλακών θα μπορούσε να γίνει ένα Μουσείο της Ιστορίας της Κέρκυρας.

Κάποια από τα αιτήματα των φυλάκων είναι εύκολα, όπως ο ετήσιος εμβολιασμός. Και είμαστε μαζί σας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει συνδράμει και οικονομικά και για το Σχολείο Β’ Ευκαιρίας. Μάλιστα μόλις προχθές ενέκρινε ένα μικρό κονδύλιο μετά από εισήγησή μου.

Επειδή στις φυλακές εκτίουν ποινές και καταδικασμένοι για ναρκωτικά είναι μεγάλη επιτυχία της Κέρκυρας που πρόσφατα με το ν. 4600/9-3-2019 ψηφίστηκε η πιστοποίηση του «ΔΙΑΠΛΟΥ» ως κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, η βεβαίωση του οποίου για πλήρη απεξάρτηση θα λαμβάνεται πλέον υπόψη από τα Δικαστήρια, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν λαμβάνονταν υπόψη για «απαλλαγή».

Ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε σε αυτήν την επιτυχία είναι ο ψυχολόγος του ΕΣΥ/Ψ. Νοσ. Κέρκυρας και Δ/ντής του «ΔΙΑΠΛΟΥ» κ. Ηλίας Μιχαλαρέας, ο οποίος ανέδειξε το θέμα και το πάλεψε. Στην συνολική αυτή επιτυχία συνέβαλαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχαλάς, ο οποίος αντιστάθηκε στο να δοθούν 500.000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, για να επεκταθεί στην Κέρκυρα και τα Επτάνησα, ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος, ο υποφαινόμενος που αφενός μεν ως επικεφαλής Παράταξης Αντιπολίτευσης έκανα επερώτηση να μην δοθεί το ποσό αυτό στο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ αλλά να κρατηθεί για να δοθεί στον ΔΙΑΠΛΟΥ της Κέρκυρας μόλις πιστοποιηθεί αφετέρου δε ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου που αντέστην στις πιέσεις και πίεσα κι εγώ ο ίδιος τον βουλευτή κ. Παυλίδη, συντονισμένοι πάντα με τον κ. Μιχαλαρέα. Μεγάλη η συμβολή του βουλευτή Κέρκυρας κ. Παυλίδη για την τροπολογία αυτή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι Κερκυραίοι ασθενείς – εξαρτημένοι θα κάνουν απεξάρτηση με το σκληρό πρόγραμμα, εδώ στην Κέρκυρα, και θα θεραπεύονται πλήρως οι οικογένειές τους θα είναι δίπλα τους και πλούτος θα μένει στην Κέρκυρα, αφού θα αποφεύγεται η οικονομική τους αιμορραγία με το να μεταφέρονται και να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις. Δηλ. με δύο λόγια: Θα γλυτώνουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές νέων και θα αποφεύγεται η οικονομική αιμορραγία των Κερκυραίων.

Είναι μια κατάκτηση για την Κέρκυρα.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ