Άρχισε η πολύκροτη δίκη του πρώην βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Γεωργιάδη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής, υπόθεση η οποία έλαβε χώρα το 2010 στη Μολδαβία.

Μάρτυρας υπεράσπισης η τομεάρχης της Ν.Δ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, παρών και ο Κυρανάκης

Ο Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος μέχρι τις αποκαλύψεις το 2016 ήταν στενός συνεργάτης και σύμβουλος του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιμετωπίζει την κατηγορία της «κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων έναντι αμοιβής». Μάλιστα, η σχέση του με τη Ν.Δ. δείχνει να παραμένει στενή παρά τις κατηγορίες, αφού ως μάρτυρας υπεράσπισης του προσήλθε στο Δικαστήριο η τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ενώ το παρών «για λόγους ηθικής υποστήριξης στον κατηγορούμενο» έδωσε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης!
Η νομική πλευρά του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας επικαλέστηκε έλλειψη στοιχείων της δικογραφίας στη Μολδαβία και παρουσίας μαρτύρων σε σειρά ενστάσεων που κατέθεσε, αιτιάσεις που πάντως απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα η δίκη να διεξάγεται κανονικά.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις του Κώστα Βαξεβάνη και ακόμα δύο δημοσιογράφων του HOTDOC που είχαν διερευνήσει την υπόθεση.

Τι είχε αποκαλύψει ο Σπύρος Σπύρου
Ας σημειωθεί ότι το CorfuPress.com αποκάλυψε προ μερικών μηνών ότι ο πρώην βουλευτής και Περιφερειάρχης της Ν.Δ. Σπύρος Σπύρου, ισχυρίστηκε με δημόσιά του δήλωση ότι «κόπηκε» το Νοέμβριο από εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που του το γνωστοποίησε επισήμως με κομματική εντολή ο ίδιος ο Νίκος Γεωργιάδης
στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα! Με βάση τους ισχυρισμούς του κ. Σπύρου, φαίνεται πως ανεπισήμως, ο κ. Γεωργιάδης εξακολουθεί να διατηρεί ανεπισήμως κομματική ιδιότητα και ρόλο παρά την παραίτησή του όταν ξέσπασε το σκάνδαλο…

Καμία ενέργεια για να έρθουν μάρτυρες…
Η δίκη είχε αναβληθεί αρχικά τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προσήλθαν οι περισσότεροι μάρτυρες που είχαν κληθεί, μάρτυρες που, πάντως, στην πλειονότητά τους ήταν τα θύματα και εμπλεκόμενοι στις δίκες που έγιναν τότε στη Μολδαβία, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από το ελληνικό κράτος ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον τα έξοδά τους για τη μετακίνηση και διαμονή στη χώρα μας για τις ανάγκες της δίκης…
Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορητηρίου χθες το μεσημέρι, η δίκη διακόπηκε για τις 12 Φεβρουαρίου.

Δεν έγιναν δεκτές ενστάσεις και αίτημα αναβολής
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ν. Γεωργιάδη, ζήτησαν αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης η οποία δεν έγινε δεκτή από το Δικαστήριο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, με την έναρξη της συνεδρίασης οι συνήγοροι
υπεράσπισης υπέβαλλαν ένσταση ακυρότητας της ποινικής δίωξης λόγω έλλειψης έγκλησης των παθόντων και ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος λόγω αοριστίας. Σύμφωνα με τον Πάνο Μπιτσαξή «το κλητήριο θέσπισμα είναι ομιχλώδες ως προς την ανηλικότητα των θυμάτων , τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος και ως προς την αμοιβή»: Μετά την απόρριψη των ενστάσεων ,οι συνήγοροι του πρώην βουλευτή της ΝΔ, υπέβαλλαν αίτημα αναβολής, καθώς όπως υποστήριξαν «δεν γνωρίζουμε καν αν έχει γίνει κλήτευση των παθόντων», αίτημα το οποίο επίσης απορρίφτηκε από το Δικαστήριο.

«Προχειρότητα»
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Documento στην ιστοσελίδα της, «ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία έχει αντιμετωπιστεί η σοβαρή αυτή υπόθεση είναι το γεγονός ότι ακόμα και τώρα δεν κλητεύθηκε σημαντική μάρτυρας της υπόθεσης, και συγκεκριμένα η δικηγόρος των φερομένων ως ανήλικων θυμάτων. Ενώ όπως και οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης επεσήμαναν «δεν γνωρίζουμε καν εάν έχει γίνει κλήτευση των παθόντων».
Το δικαστήριο, μετά από ερώτημα του Κώστα Βαξεβάνη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί κατά την επόμενη δικάσιμο -εάν προσέλθει αυτοβούλως και με δικά της έξοδα-
η μάρτυρας, Ναταλία Μπαιράμ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ, La Strada ,που αγωνίζεται κατά των φαινομένων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και είναι συνήγορος θυμάτων και ανέδειξε την υπόθεση στο χώρα όπου φέρονται να τελέστηκαν τα αδικήματα.

«Ναι» Εισαγγελέα για το αποδεικτικό υλικό

Η υπεράσπιση ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη του δικαστηρίου έγγραφα δικογραφίας από τη δίκη στη Μολδαβία άλλου εμπλεκόμενου, στα οποία γίνεται αναφορά στο όνομα Γεωργιάδης, γιατί αφορούν τρίτα πρόσωπα, έχουν υφαρπαχθεί, προσκομίστηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον Κώστα Βαξεβάνη κι από εκεί διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Οι δικηγόροι του Ν. Γεωργιάδη υποστήριξαν ότι δεν έχουμε γνώση του συνόλου της δικογραφίας. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα υποστηρίζοντας ότι
δεν πρόκειται για παράνομο αποδεικτικό μέσον και έχει μεταφραστεί και επισήμως στα ελληνικά. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί σχετικά και θα αποφασίσει στην επανέναρξη της δίκης στις 12 Φεβρουαρίου.

Ν. Γεωργιάδης: Με στοχοποίησε…
Από την πλευρά του, ο Νίκος Γεωργιάδης σε δήλωσή του στο δικαστήριο ανέφερε: «Αρνούμαι όλο το περιεχόμενο της κατηγορίας, δεν γνωρίζω τα άτομα που αναφέρονται, περιμένω τρία χρόνια την ανεπιφύλακτη απαλλαγή μου», ενώ οι συνήγοροί του Πάνος και Βαγγέλης Μπιτσαξής τόνισαν από την πλευρά τους: «Έχετε εμμονή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γι αυτό στοχοποιήσατε τον Νίκο Γεωργιάδη».

Η δίωξη που μπήκε στο αρχείο και η νέα άσκηση δίωξης
Η δίωξη ασκήθηκε από τον (το 2016) αντεισαγγελέα Εφετών, Δημήτρη Πιέρρο,  μετά από τα δημοσιεύματα του περιοδικού του Κώστα Βεξαβάνη Hot-Doc που έφεραν στο φως την υπόθεση αποκαλύπτοντας τη δίωξη που ασκήθηκε πριν από 9 χρόνια στον πρώην Έλληνα βουλευτή από τις Μολδαβικές αρχές, δίωξη που ποτέ δεν προχώρησε γιατί ο Ν. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε τη διπλωματική ασυλία που τότε είχε ως στέλεχος διεθνούς οργανισμού και αρνήθηκε να προσαχθεί (είχε επιδείξει διπλωματικό διαβατήριο, αφού υπηρετούσε σε υπηρεσίες του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Έτσι, δεν δικάστηκε ποτέ ενώπιον της Μολδαβικής Δικαιοσύνης αλλά του ασκήθηκε δίωξη στην Ελλάδα μετά τα τότε δημοσιεύματα. Την προανάκριση διενεργούσε η ΕΛΑΣ με εντολή του τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη
Γκύζη, ο οποίος αρχικώς είχε αρχειοθετήσει την υπόθεση ελλείψει στοιχείων καθώς
οι ανακριτικές Αρχές στην Ελλάδα δεν είχαν ζητήσει δικαστική συνδρομή από τη Μολδαβία για τη δράση του Γεωργιάδη και αποστολή της εκεί δικογραφίας.
Το περιοδικό που είχε προχωρήσει στις αποκαλύψεις, έφερε με δικά του έξοδα στη χώρα μας μάρτυρα που κατέθεσε για την υπόθεση και αυτή, ξανάνοιξε με αποτέλεσμα το πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. να παραπεμφθεί τελικά σε δίκη.

Βαξεβάνης: Υπάρχουν βίντεο, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και ανατριχιαστικές καταθέσεις!

Ο Κώστας Βαξεβάνης, επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας του HotDoc , κατέθεσε μεταξύ άλλων: «Τον κ. Γεωργιάδη δεν τον γνωρίζαμε προσωπικά, ασχοληθήκαμε μετά από τηλεφώνημα γνωστού δικηγόρου, που μας είπε πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται σ΄αυτόν τον άνθρωπο να έχει ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου; Εκείνη την περίοδο ο κος Γεωργιάδης αναφερόταν ως ο αρχιτέκτονας της εσωκομματικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εγώ αγνοούσα τα τέρατα και σημεία που μου έλεγε ο δικηγόρος, ότι ο Νίκος Γεωργιάδης εκδιώχτηκε από το Κολέγιο Αθηνών και ότι είχε συλληφθεί για παιδεραστία στο εξωτερικό,
σε κύκλωμα παιδεραστίας, όταν αντιπροσώπευε τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
[…] Στο πλαίσιο της έρευνας για το κύκλωμα της παιδεραστίας είχε γίνει παρακολούθηση τηλεφώνων και φυσική παρακολούθηση και βιντεοσκόπηση σε ένα από τα σπίτια που ήταν του κ. Γεωργιάδη. Υπήρχαν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τις οποίες φαίνεται να μιλά ο Νίκος Γεωργιάδης με τα παιδιά , υπάρχουν μαρτυρίες θυμάτων , ήταν ν 15 και 16 ετών, οι καταθέσεις ήταν ανατριχιαστικές, κάποια μίλησαν ακόμα και για βιασμό. Πως παρασύρθηκαν, με αντίτιμο 18 ευρώ, πώς τα έβαζαν να παίζουν playstation και τελικά προσχώρησαν σε πολύ
άγριο, βίαιο, σεξ …
Η ποινική διαδικασία δεν κινήθηκε λόγω ασυλίας και του διαβατηρίου που επέδειξε … η διαδικασία προχώρησε και καταδικάστηκε ένας εκ των επικεφαλής του κυκλώματος παιδε-
ραστίας.
[…] Όταν Βγάλαμε το θέμα έκανε διαρροές ότι η συνεύρεση ήταν με ενήλικες, έκανε ανακοίνωση που με έλεγε συκοφάντη, επαναλαμβάνω ένα από τα παιδιά τον αναγνώρισε. Δεν κάναμε εφεύρημα ούτε κατασκευή , το επιβεβαιώνει η ίδια η αμερικανική πρεσβεία με το έγγραφο της .Είναι δημοσιευμένο, αναφέρεται σε προκλητική απελευθέρωση Έλληνα διπλωμάτη.

«Πως συλλέξαμε τα στοιχεία»
Ο δημοσιογράφος, Μαρίνος Γκασιάμης που συμμετείχε στην δημοσιογραφική ομάδα του HOTDOC η οποία είχε διερευνήσει το θέμα, υποστήριξε: «Μολδαβή δημοσιογράφος μας έφερε σε επαφή με την δικηγόρο των θυμάτων την Ναταλία Μπαιράμ, εκπρόσωπο της ΜΚΟ LASTRADA που ασχολείται με τέτοια θέματα καταπολέμησης εγκλημάτων σε βάρος παιδιών. Η Μπαιράμ μας είπε για τρεις περιπτώσεις παιδιών στις οποίες εμπλέκετο το όνομα του κ. Γεωργιάδη, και άλλες πηγές μας έστειλαν και την δικογραφία .Ήταν μια πολύ δύσκολη
εποχή για την Μολδαβία , υπήρχε τεράστια ανέχεια και ήταν πολλά τα κυκλώματα παιδεραστίας που δρούσαν.
Είχαν πάει στο δωμάτιο του κ. Γεωργιάδη και σύμφωνα με τη δικογραφία των Μολδαβικών αρχών είχαν σεξουαλική επαφή έναντι αμοιβής ή άλλων δώρων. Προσήχθη ο κ. Γεωργιάδης,
επικαλέστηκε όμως την διπλωματική ασυλία και η υπόθεση δεν προχώρησε ως προς αυτόν. Δικάστηκε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας».
Ενδιαφέροντες διάλογοι ακολούθησαν:
Μπιτσαξής (δικηγόρος κατηγορούμενου): Έχει εκδοθεί απαλλακτική απόφαση για τον κ. Γεωργιάδη, εσείς τηνέχετε πρροσκομίσει.
Μ. Γκασιάμης: Δεν έγινε ποτέ δίκη για τον κ. Γεωργιάδη, πως αθωώθηκε;
Μπιτσαξής: Γιατί δεν έκαναν μετά καμία καταγγελία, επιμένετε και τον στοχοποιήσατε επειδή είναι το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη… κι αυτό δεν το κρύβουμε .

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ