Κατηγορηματική δήλωση Λαμπρίδη από το Αργοστόλι. – Τέλος στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού από την κυβέρνηση, θα εκχωρηθούν μόνο επί μέρους δραστηριότητες

Δεν πωλείται το λιμάνι της Κέρκυρας. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κεφαλονιά, ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων για εκποίηση του λιμένα.Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπεται μόνο η δυνατότητα ιδιωτικών επενδύσεων σε επιμέρους δραστηριότητες, με στόχο μάλιστα οι τομείς αυτοί να αφορούν μόνο επενδύσεις στις οποίες το Δημόσιο δεν μπορεί να παρέμβει.

«Με το νέο νόμο το λιμάνι της Κέρκυρας θα παραμείνει δημόσιο. Να θυμίσω ότι το σχέδιο που υπήρχε μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφορούσε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Κέρκυρας όπως και άλλων 9 λιμανιών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δεν θα γίνει και δεν έχει συμπεριληφθεί στη διαβούλευση. Αυτό που θα γίνει είναι η δυνατότητα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, να προσελκύσουμε επενδύσεις σε επιμέρους δραστηριότητες που δεν μπορεί μόνος του ο ίδιος ο οργανισμός κάθε λιμανιού να αναπτύξει, αυτή είναι η άποψη του υπουργείου».

Μία μεγάλη βαρύτητα το Υπουργείο θα δώσει στο δημόσιο σκέλος όπως είναι η ακτοπλοΐα για παράδειγμα και ήδη έχουν γίνει και οι πρώτες επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ έχοντας τεθεί ως προτεραιότητα το ζήτημα αυτό.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις

Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στους 10 Οργανισμούς Λιμένων που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου. Ο κ. Λαμπρίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη χαμηλή σχετικά συμμετοχή στη διαβούλευση από τους φορείς για ένα τόσο σημαντικό θέμα, ωστόσο, εν όψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου, θα ενταθούν οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την Αυτοδιοίκηση.

H προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων από ιδιώτες αλλά όχι πλήρη πώληση των λιμανιών και ο κάθε οργανισμός λιμένος διατηρεί το δικαίωμα υποπαραχωρήσεων με το δικαίωμα «εξουσίας και διάθεσης» να παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο μετά από πρόταση εξειδικευμένων συμβούλων αξιολογεί τον επωφελέστερο τρόπο αξιοποίησης των δραστηριοτήτων στα λιμάνια. Την εποπτεία και τη διασφάλιση της νομιμότητας των σχέσεων μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων του εθνικού λιμενικού συστήματος θα έχει η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ