Ο ΟΚΑΝΑ Κέρκυρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράαζει την απορία του για τη μη πρόσκλησή του, στην εκδήλωση κατά των ναρκωτικών που έγινε από τον Δικηγορικό Σύλλογο..

Η ανακοίνωση

Με αφορμή την πολύ σημαντική ενημερωτική Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα
(26 Ιουνίου) κατά των Ναρκωτικών, που έλαβε χώρα στο Νέο Δικαστικό Μέγαρο
(Αίθουσα Εκδηλώσεων Δικηγορικού Συλλόγου) και διοργανώθηκε στις 4/7/2018 από το Δικηγορικό σύλλογο Κέρκυρας με σκοπό την ενημέρωση – πληροφόρηση σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, θα θέλαμε δημόσια να εκφράσουμε την απορία και τον προβληματισμό μας για την απουσία πρόσκλησης του μοναδικού θεραπευτικού προγράμματος που έως τώρα λειτουργεί στο νησί και είναι η Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, που εδρεύει σε χώρο του παλαιού ψυχιατρείου.
Άποψη μας είναι πως, στην αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων, η θεραπευτική προσέγγιση δεν μπορεί να περιλαμβάνει αποκλειστικές – μοναδικές επιλογές. Πρεσβεύουμε ρητά και κατηγορηματικά πως ο κάθε άνθρωπος στο πλαίσιο της αυτοδιάθεσης του έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στην επιλογή της θεραπείας .
Θεωρούμε πως, κάθε Θεραπευτική επιλογή δεν είναι εφικτό να ταιριάζει σε όλο το φάσμα του πληθυσμού που διαχειρίζεται μια εξαρτητική συμπεριφορά.
Απώτερος στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων και εργαζομένων στο πεδίο των εξαρτήσεων οφείλει να είναι η στήριξη των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από μια εθιστική συνήθεια
Προς επίρρωση των παραπάνω, αρκετές φορές έχουμε συνεργαστεί και με άλλα θεραπευτικά Προγράμματα (ΚΕΘΕΑ, DETOX κα) παραπέμποντας εξυπηρετούμενους της Μονάδας μας οι οποίοι δείχνουν να μην τους ταιριάζει η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί ο ΟΚΑΝΑ.
.
Σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση, έχουμε την εντύπωση πως, μετά την δεκαετή λειτουργία μας (2008 – 2018) παρέχοντας θεραπευτική στήριξη σε εκατοντάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών, θα μπορούσαμε με την παρουσία μας να συνεισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο υλοποιώντας παράλληλα και την δικτύωση των φορέων που εργάζονται στο πλαίσιο των εξαρτήσεων.
Καταλήγοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, αν και άλλοι φορείς εξέφρασαν σε θεωρητικό επίπεδο την ανάγκη για συνεργασία και δικτύωση των υπηρεσιών ωστόσο, στη πράξη το αναίρεσαν, εμείς είμαστε διαθέσιμοι να συνεργαστούμε έμπρακτα και με απώτερο στόχο το όφελος των εξυπηρετούμενων.

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας

Ζαννής Χαβιάρας

Το Επιστημονικό Προσωπικό της Μονάδας

Μαρία Βάγια
Αλαμάνος Αλέξανδρος
Τερψιθέα Γιαννακοπούλου
Γιώργος Αρμένης
Ελένη Τραπεζανίδου

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ