Συσσωρευμένα απορρίμματα στους δρόμους, σε χαντάκια, κοντά στις παραλίες και τις τουριστικές περιοχές, σε μουσεία και μνημεία.

Μια Κέρκυρα βρώμικη, με μυρωδιές αφόρητες να ξεχειλίζουν από παντού. Μια καταστροφική εικόνα που προκάλεσε ποικίλα σχόλια από ξένα ΜΜΕ, συμπληρώνοντας την αγανάκτηση των κατοίκων. Πιάσαμε πάτο, κι όποιος δεν το κατάλαβε, δεν ζει, δεν συναναστρέφεται και δεν συζητά με τον κόσμο τούτου του νησιού.
Και το κερασάκι στην τούρτα: Ανακαλύφθηκε, λέει, χώρος παρακείμενος του ήδη υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, στον οποίο θα τοποθετηθεί ο δεματοποιητής (ή όποιο πρόσφορο μέσο διαχείρισης υπάρχει) και θα αποθηκεύονται προσωρινά τα δέματα. Για άδειες ούτε λόγος. Κι εκείνος ο οδικός χάρτης απομένει κενός περιεχομένου, με προσθήκες και αποσπασματικές ιδέες των διοικούντων το Δήμο να εμφανίζονται ως δια μαγείας, έξω και πέρα από ότι κι αν έχει συμφωνηθεί.

Οι όγκοι απορριμμάτων έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα από το Βορρά έως το Νότο της Κέρκυρας. Η πόλη, που συγκεντρώνει τον κύριο όγκο των απορριμμάτων στενάζει κάτω από τα βουνά σκουπιδιών και προσπαθεί να πάρει ανάσα, μέσα από τις μυρωδιές που αναδύονται. Ζοφερή κατάσταση. Τέτοια που ανάγκασε ξενοδόχους, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικούς πράκτορες να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας. Οι μεν δύο πρώτοι από κοινού για να ακολουθήσει ο AOCTA στη συνέχεια. Η έκκληση στην Υπουργό Τουρισμού να αναλάβει πρωτοβουλία για να τεθεί η Κέρκυρα σε έκτακτη ανάγκη, εδράζεται στην διαπίστωση ότι η δυσφήμιση του ντόπιου τουριστικού προϊόντος έχει άμεση επίπτωση σε όλη τη χώρα. «Η ύστατη ώρα» που επικαλούνται οι άνθρωποι του τουρισμού, με δραματικούς τόνους στις επιστολές τους, είναι απόρροια διαμαρτυριών τουριστών που ξεπέρασαν τις προσωπικές αναφορές και έφτασαν να γίνουν πρωτοσέλιδα σε ξένα ΜΜΕ.

Αποκομιδή με αργούς ρυθμούς
Κι ενώ υπήρξε μια αρχική διαπίστωση ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης, τα ξημερώματα της Δευτέρας, το πρωί της επόμενης ημέρας επέστρεψε η δυσπιστία, με την αποκάλυψη ότι τα βουνά σκουπιδιών στις υπόλοιπες περιοχές παρέμειναν ανέπαφα. Μικρές χωματερές κατά μήκους του οδικού δικτύου άθικτες, κάδοι ξεχειλισμένοι. Αηδία. Θα χρειαστούν μέρες, τουλάχιστον 10 ίσως και περισσότερες για να μαζευτούν τα απορρίμματα, δήλωσε ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος. Κατανοητό, αλλά η ώρα επιτάσσει δραστικές λύσεις.

Και το κερασάκι στην τούρτα
Και σαν να μην έφτανε η κατρακύλα μας, ανακοινώθηκε επισήμως και δημοσίως η απόφαση για χρήση του οικοπέδου, ιδιοκτησίας Γηροκομείου, ευρισκόμενου πέριξ του χώρου του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, έκτασης 4,5 στρεμμάτων για αποθήκευση δεμάτων και λοιπών οχλουσών χρήσεων. Και κάπου εκεί, χάνεται η λογική και η κάθε μορφής κατανόηση. Πως θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος; Με ποιά αδειοδότηση; Πότε θα μπει η μεμβράνη για την εν λόγω χρήση; Με ποιές διαδικασίες; Κι εντέλει ποιος δουλεύει ποιον;
Γιατί αν όπως ανακοινώθηκε ο χώρος παραχωρήθηκε μέχρι τον Οκτώβριο, το διάστημα που απομένει δεν είναι ικανό ούτε για τις αδειοδοτήσεις, πόσο μάλλον για τις εργασίες υποδοχής απορριμμάτων που πρέπει να γίνουν.

Δεν πάει άλλο, λοιπόν. Δεν είναι παιχνίδι ποδοσφαίρου για να κρατάμε καθυστερήσεις, περιμένοντας τη λήξη του παιχνιδιού. Είναι αγώνας ζωής. Των κατοίκων, της τοπικής οικονομίας, του περιβάλλοντος. Πάρτε μια απόφαση τι θα κάνετε με τα σκουπίδια και κάντε την πράξη. Αυτή που εσείς θα αποφασίσετε, εδώ που έφτασε η κατάσταση. Χωρίς «ωραίες ιδέες» στο ενδιάμεσο, προθεσμίες που ποτέ δεν τηρήθηκαν και μισοχαλασμένα μηχανήματα. Οι μεσοβέζικες λύσεις, μιας παραπαίουσας δημοτικής αρχής, με την επίκληση της ανοχής και της ευγένειας των κατοίκων, ουδόλως βοηθούν στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αποφασίστε λοιπόν. Έστω και τώρα, που φτάσαμε στον πάτο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δυστυχώς έχεις δίκιο. Φθάσαμε στον πάτο. Είμαι Κερκυραίος και μου κλαίει η ψυχή για τα καμοματα με τα σκουπίδια. Έρχομαι για διακοπές στην Κερκυρα την επόμενη εβδομάδα και αν μπορούσα να την ακυρώσω θα το έκανα γιατί είχα το ίδιο πρόβλημα πέρσι η πρόπερσι και είπαμε αμάν με τη βρώμια και
    Τη μυρωδιά . Ο τόπος εξαρτάται από τον τουρισμό. Ο κόσμος δεν κάνει τίποτα δεν διαμαρτύρεται . Οι υπεύθυνοι που είναι και τι κάνουν? Γιατί ο κόσμος δεν τους γεμίζει τα σπίτια τους και τα γραφεία τους με σκουπίδια . Όρεξη παιδιά ξυπνήστε .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ